Zlato u mobilnim telefonima i kompjuteru

zlato-u-mobilnim-telefonima-i-kompjuteru

Možda to niste znali, ali u vašem mobilnom telefonu i računaru se krije minijaturni rudnik zlata; nije reč ni o kakvoj prevari ili šali, ali je ta količina toliko mala da nikako ne bismo mogli reći da je bilo koji mobilni telefon ili kompjuter riznica bogatstva, ma kakve bile njegove performanse ili kvalitet izrade.

Ipak, na internetu možete da nađete detaljna video uputstva o tome kako da rastavite svoje uređaje i sakupite zlato koje se u njima krije.

Naravno, da biste dobili bilo kakvu merljivu količinu zlata, trebalo bi da rastavite veliki broj telefona ili matičnih ploča iz kompjutera. Ima onih koji su se predano posvetili i ovakvom načinu ‘iskopavanja’ zlata.

Zašto telefoni i računari imaju zlato u sebi?

Velika većina modernih elektronskih uređaja zapravo sadrži u sebi zlato. Razlog za to je provodljivost. Iako samo zlato nije najbolji provodnik na paleti metalnih elemenata koji se koriste u tu svrhu, ipak je dovoljno dobar da se koristi u kreiranju i izradi elektronskih aparata. Zlato bi se našlo na trećem mestu po provodljivosti, posle bakra i najprovodljivijeg srebra.

Međutim, zlato je izuzetno otporan metal i ekstremno dobro odoleva procesu korozije i rđanja, tako da je baš zbog toga prilično česta sirovina koja se upotrebljava za izradu elektronskih uređaja; naravno, u izrazito tankom sloju. Zlato se najčešće upotrebljava za oblaganje električnih kontakata u konektorima, prekidačima ili tasterima, poput onih na mobilnom telefonu, na primer.

Iako nije najbolji provodnik, zlato ima čak pedeset posto bolju otpornost od dosta provodljivijeg srebra. Srebro i bakar generalno mnogo brže korodiraju i propadaju, dok zlato može da se pohvali zaista impresivnim vekom trajanja. Ipak, zlato je previše skupo da bi se upotrebljavalo u većim količinama, ali je maleni sloj koji se koristi u izradi telefona i računara pristupačan.

Koliko zlata ima u elektronskom otpadu?

Da biste dobili značajniju količinu zlata, biće vam potrebno više uređaja. U proseku, iz jednog mobilnog telefona može da se izvuče oko 125 miligrama zlata. Poređenja radi, jedan prosečan jednostavan zlatan prsten ili burma od osamnaest karata zlata težak je 10 grama. Dakle, trebaće vam osamdeset mobilnih telefona da biste dobili istu količinu zlata! Većina nas ne zna da se u telefonima nalaze i drugi plemeniti metali, osim zlata.

Međutim, kada uporedimo statistike vađenja plemenitih metala iz starih elektronskih uređaja sa vađenjem istih elemenata iz ruda, možemo da primetimo iznenađujuće impresivne rezultate u korist pokvarenih telefona. Zvuči zaista neverovatno, ali statistike su sledeće. Naravno, pričamo o izuzetno velikim količinama primarnog izvora.

  • Iz jedne tone recikliranog elektronskoog otpada može da se dobije između 150 i 400 grama zlata, između 500 i 700 grama srebra i oko 50 do 150 kilograma bakra. Slika će vam biti potpuno jasna kada pogledamo statistike za dobijanje plemenitih elemenata iz ruda;
  • U količini od jedne tone rude se može naći tek 0.2 grama zlata i 4.2 grama srebra, te oko 3.7 kilograma bakra. Rastavljanje mobilnih telefona i kompjutera sada zvuči kao prilično unosan posao, zar ne?

Gde se krije zlato u mobilnim telefonima?

U svakom telefonu i sličnom uređaju, poput delova računara, zlato se krije na mnogim mestima. Dosta sastavnih delića može da bude napravljeno od zlata ili njime obloženo, u izuzetno malim količinama ili sloju zlata. Prodaja recikliranog zlata iz mobilnih telefona je za one koji su se posvetili tom biznisu, prilično isplativ posao.

Video snimci sa praktičnim uputstvima kako tačno rastaviti telefon i na koje delove treba obratiti pažnju lako su dostupni na internetu, tako da neće biti problem da se uputite u precizne korake vađenja zlata iz takvih uređaja. Jedino što vam je potrebno jeste veća količina starih telefona.

Urbana zlatna groznica

Zlato je oduvek bilo na visokoj ceni i prilično retko i teško dosrupno. Sa razvojem tehnologija i uvođenjem zlata kao važne sirovine za izradu elektronskih uređanja, to jest, delova uređaja, dostupnost zlata je dobila novi oblik. Izraz urban digging možda i najbolje opisuje ovaj fenomen modernih ‘kopača zlata’.

Nekada je bilo potrebno da otputujete u nepristupačne i surove krajeve i kopate u kanjonima, dlinama, pećinama, jzerskim i rečnim koritima i tako dalje, kako biste pronašli dragocenu zlatnu žilu.

Danas, čak i rudarstvo se premestilo u kancelarijsku stolicu, fotelju ili radionicu. Ono što je još zanimljivije jeste da ćete modernim ‘iskopavanjem’ zaraditi više novca.

Značaj recikliranja zlata iz elektronskog otpada

Osim što je vađenje zlatnih delova iz telefona, matičnih ploča i sličnih komponenti rastući trend, popularan među pojedincima, izdvajanje zlata i plemenitih metala iz elektronskog otpada zapravo igra važnu ulogu u kreiranju sveta bez zagađenja. Ideja cirkularne ekonomije bi mogla da ide u korist kako našoj planeti, tako i industriji; osim što ne bi bilo tolike količine otpada, dragoceni i korisni elementi se mogu iskoristiti da se ponovo vrate u industrije u kojima su najviše potrebni.

Kad je reč o izdvajanju zlata iz starih elektronskih uređaja na veliko, tu su kontroverze oko samog procesa brojne. Naime, neke azijske zelje su uravo zbog tog procesa izuzetno oštetile svoje kruženje i zagadile prirodnu sredinu. Takav proces zahteva upotrebu vrlo opasnih i štetnih hemikalija i to u velikim količinama; posle ekstrahovanja plemenitih metala, takve supstance same postaju štetni otpad. Upravo se zbog toga u poslednje vreme radi na unapređivanju samog postupka reciklaže zlata u terminima od globalnog značaja.

Sponzorisano: