Hematit kamen – dejstvo, upotreba, iskustva i cena

Hematit je mineral koji je dosta rasprostranjen u prirodi, a koji po svom sastavu predstavlja oksid gvožđa. Njegovo ime potiče od grčke reče haimatos što prevedeno znači krv, i odnosi se na činjenicu da, kada se ovaj poludragi kamen potopi u vodu, ona dobija crvenu boju koja podseća na boju krvi.

Sam mineral hematit je, međutim, najčešće metalno crne ili sive pa do crno-crvene boje, i uvek je neproziran. Kada se ispolira, dobija i srebrnkasto-metalni odsjaj. Hematit se smatra kamenom zemlje, pa su ga u drevnom Egiptu stavljali u grobnice, kako bi pokojnicima olakšali prelazak u zagrobni svet. Stari Rimljani su ga vezivali za nepobedivost i uspehe u ratovima, i smatrali su ga darom od Marsa, rimskog boga rata.

Tvrdoća hematita na takozvanoj Mosovoj skali se kreće između 5 i 5,5. Odgovara najviše onim osobama koje su rođene u horoskopskom znaku škorpije.

U današnje vreme, najbogatija nalazišta ovog minerala se nalaze u Brazilu, SAD-u, Čileu, Venecueli i u Australiji. U Evropi su najveći proizvođači i izvoznici hematita Češka, Nemačka, Švedska, Norveška i Italija. Hematit ima veoma rasprostranjenu ulogu i masovno se upotrebljava u metalurškoj industriji, gde pre svega ulazi u sastav raznih legura, a najviše se upotrebljava za proizvodnju čelika. Može se koristiti i za poliranje stakla, dragog kamenja, ili plemenitih metala i nakita.

Hematit i čakre

Hematit je mineral koji otvara i puni pozitivnom energijom takozvanu osnovnu, „korenu“, ili prvu čakru. To je čakra (tj energetska tačka), koja se nalazi u predelu reproduktivnih organa, mokraćne bešike i mokraćnih puteva. Upravo na ovom mestu, biološka, tj pozitivna energija, ulazi u organizam i ispunjava ga zdravljem, a sa druge strane preko poslednje, ili sedme (temene) čakre, odvodi se bolest i negativna energija napolje, odnosno iz samog organizma. Na prvu čakru deluju svi minerali koji su crvene boje, a među njih se ubraja i hematit. Pored njega na otvaranje ove čakre utiče i rubin, crveni jaspis i rozenkvarc.

Stavljanjem hematita na predeo ili organe koji pripadaju prvoj čakri, najbolje u ležećem položaju, i u trajanju od oko 10-15 minuta, postiže se njeno otvaranje i time optimalno funkcionisanje i zdravlje gore pomenutih organa. Hematit takođe ublažava bolove u koštano-zglobnom sistemu, smanjuje povišenu telesnu temperaturu i groznicu i ublažava glavobolju.

Kao kamen „zemlje“, ovaj mineral ima sposobnost zaštite od negativne energije, i omogućava usklađivanje i harmoniju duha i tela i čvrsto stajanje na sopstvenim nogama.

Jača snagu volje, unosi pozitivnost i pročišćava auru, čime otklanja ona ograničenja ili prepreke koje je neka osoba sama sebi postavila. Ovaj kamen olakšava i ubrzava napredak i postizanje željenog cilja. Smatra se kamenom pobede, jer podstiče i povećava snagu uma i snagu volje.

Ono što predstavlja osnovnu manu ovog kamena jeste njegova neprozirnost koja se definiše i kao njegova „težina“. Iz tog razloga, pre svega kod autodestruktivnih osoba, ovaj mineral može pogoršati postojeće probleme, ili pridodati neke nove. Tako je opšte poznato da hematit ima tendenciju da podstakne društveno i socijalno neprihvatljivo ponašanje, i to tako što povećava želju za prejedanjem, pušenjem cigareta, konzumiranjem alkohola, droga ili drugih psihoaktivnih supstanci. Jednom rečju, kada se hematit „otrgne kontroli“, na isti način reaguje i organizam osobe koja ga koristi, te ona postaje sklona svim oblicima bolesti zavisnosti, i teži isključivo zadovoljavanju svojih neprimerenih potreba ili nagona.

Međutim, sa druge strane, hematit će pomoći da se ponovo vratite u ravnotežno stanje, odnosno da iz svih loših iskustava i sopstvenih grešaka nešto naučite i da se izborite sa svojim problemima. Zato se smatra kamenom koji pomaže u borbi protiv bolesti zavisnosti i opsesivno-kompulsivnih poremećaja u psihijatriji.

Značaj hematita za zdravlje

U smislu mentalnog zdravlja, ovaj poludragi kamen značajno poboljšava sve kognitivne funkcije mozga, odnosno povećava i stimuliše pamćenje, koncentraciju, misaone procese i upotrebu logičkog mišljenja u rešavanju problema ili zadataka. To je naročito poznato i potvrđeno kod rešavanja kompleksnih jednačina i problema iz matematike ili fizike. Ovaj kamen utiče na rad nervnog sistema, pre svega tako što smanjuje nervnu napetost i nervozu, kao i poremećaje raspoloženja u smislu depresivnih i anksioznih epizoda ili epizoda manične hiperaktivnosti. Ima svojstvo da ublaži nesanicu.

Hematit je kamen koji prečišćava krv, obnavlja krvne ćelije i poboljšava cirkulaciju. Utiče na normalan rad srca i krvnih sudova. Leči veliki broj bolesti krvi, a pre svega anemiju koja je izazvana nedostatkom gvožđa.

Naime, ovaj mineral poboljšava apsorpciju gvožđa u organizmu, čime utiče na obnavljanje i stvaranje crvenih krvnih zrnaca, tj eritrocita, i povećava stvaranje hemoglobina u organizmu. Zahvaljujući poboljšanju cirkulacije krvi, u velikoj meri, povećava se prokrvljenost, a time i snabdevanje tkiva i organa kiseonikom i hranljivim materijama. Na taj način sprečavaju se upalni procesi i infekcije, podstiču odbrambene snage organizma, i stimuliše se funkcionisanje mozga, srca i bubrega, koji su organi kojima su najviše potrebni i kiseonik i pomenute hranljive materije koje im donosi upravo krv.

Ovaj poludragi kamen, ima sposobnost da povećava arterijski krvni pritisak, pa se koristi u lečenju hipotenzije, tj niskog krvnog pritiska. Ali, sa druge strane, nikako se ne preporučuje korišćenje ovog kamena kod onih osoba koje pate od značajno povišenih vrednosti pritiska, odnosno kod osoba koje boluju od bilo kog oblika hipertenzije. Zahvaljujući poboljšanju cirkulacije krvi, poboljšava se i prokrvljenost mišića, pa se prevenira nastanak mišićnih grčeva.

Hematit obnavlja i koštanu srž i tako omogućava stvaranje novih hematopoeznih ćelija, kao i ćelija imunog sistema. On pojačava prirodne odbrambene snage organizma i omogućava brže i lakše zarastanje preloma, upravo zahvaljujući boljoj ishrani i cirkulaciji u koštanom tkivu, tj takozvanom matriksu. Takođe se smatra da ima dobar učinak kod deformiteta kičmenog stuba (bilo u smisli lordoze, skolioze ili kifoze), kao i bolova u predelu kičme različitog porekla.

Ukoliko neka osoba ima tegobe sa štitnom žlezdom (bilo u smislu njene pojačane ili smanjene funkcije), može da nosi hematit u predelu vrata. Smatra se da će ovaj mineral pozitivno uticati na dovođenje funkcije ove endokrine žlezde u ravnotežno stanje. Sa druge strane, dokazano je da hematit ima veoma pozitivan efekat kako na zdravlje, tako i na normalno funkcionisanje nadbubrežnih žlezda, posebno ukoliko se na neko kratko vreme postavi upravo u regiju ovih žlezda, koja se nalazi na leđima,neposredno iznad regije bubrega sa leve i desne strane lumbalnog dela kičme.

Hematit je kamen koji je najbolje koristiti i nositi u nekom od nivoa kičme u kome postoje tegobe koje treba da se uklone ili ublaže. Takođe se najčešće zbog već pomenutih mogućih i negativnih efekata ovaj mineral nikada ne nosi sam, već obično u kombinaciji sa gorskim kristalom. Iako je poznato da kod infekcija ovaj mineral ima sposobnost da ublaži groznicu i smanji povišenu temperaturu, on se po pravilu nikada ne stavlja direktno na ona mesta na kojima postoji neki upalni proces.

Punjenje i čišćenje hematita

Ovaj poludragi kamen je poznat i po tome što „svima oko sebe“ daje energiju, odnosno, on služi za „punjenje“ svih drugih poznatih minerala, i oslobađa ih od takozvanih magnetnih blokada. Sam hematit se može puniti neograničeno dugo, izložen direktnoj sunčevoj svetlosti. Takođe se može puniti i zajedno sa gorskim kristalom.

Što se tiče čišćenja, tj pražnjenja ovog minerala, on je jedini poznat poludragi kamen koji uopšte ne podnosi vodu, pa se najčešće i ne čisti kao ostali minerali (tj pod mlazom mlake vode). Hematit je najbolje čistiti u zemlji u trajanju od 24 sata, a zatim nežno obrisati suvom i mekanom krpom.

Iskustva sa hematitom i cena

Iskustva osoba koje su imale prilike da isprobaju i da se uvere u efekte ovog poludragog kamena su uglavnom pozitivna. Jedna od članica poznatog foruma navodi da joj je nošenje nakita od hematita u vidu ogrlice, pomoglo da u znatnoj meri smanji apetit, a time i redukuje telesnu masu, posle veoma kratkog perioda nošenja ovog kristala. Ista članica navodi da joj je hematit pomogao u uklanjanju bolova iz lumbalnog dela kičme, kao i da joj je pomogao sa problemima koje je imala sa štitnom žlezdom. Takođe je primetila i da joj je „pokupio“ vrelinu iz tela kada je bila prehlađena.

Što se tiče cene hematita, obzirom da je dosta rasprostranjen u zemljinoj kori, on ne spada u grupu skupog poludragog kamenja. Međutim, ono o čemu prilikom kupovine posebno treba da povedete računa, jeste takozvana mogućnost ovog minerala da se „namagnetiše“, jer je, kako smo već prethodni istakli, po svom sastavu hematit jedan od oksida gvožđa (Fe2O3 odnosno gvožđe-3-oksid). Sa druge strane, namagnetisani hematit, naziva se magnezit (i predstavlja jedan drugi oksid gvožđa tj Fe3O4), i ima neka drugačija svojstva i osobine od klasičnog hematita.

Cena jednog grama hematita, veoma je jeftina i kreće se oko 25-30 dinara.

Sponzorisano: