Karneol kamen – dejstvo, upotreba, iskustva i cena

Karneol (kornelin) je mineral koji spada u grupu poludragog kamenja, a njegova boja se kreće od svetlo narandžaste, preko crvene boje mesa, pa sve do tamno smeđe, pa čak i crne. Za ovakve, tamnije forme ovog poludragog kamena, koristi se naziv sard. Prirodni kamen je proziran i gladak, a kada se ispolira dobija dodatni sjaj.

Prema legendi, u starom Egiptu se smatrao kamenom koga je dotaklo Sunce, pa se zato nosio kao amajlija, u vidu narukvice ili prstena. Veruje se da je naročito bio koristan kod onih osoba koje je mučio osećaj zavisti, besa, ljubomore ili ogorčenosti, te da je ove osobine efikasno uklanjao ili umanjivao. U Rimskom carstvu se koristio za pravljenje pečata i carskih žigova, jer se za ovaj mineral nije lepio vosak, koji se u to vreme koristio za zatvaranje pisama i ostavljanje otiska prilikom pečatiranja nekog važnog dokumenta ili carske naredbe.

Način na koji je karneol dobio ime, takođe zavisi od njegove boje. Svetlija varijanta, koja ima boju narandže, ili crvenkastu boju mesa, dobila je ime upravo od latinske reči carneus, koja u bukvalnom prevodu znači meso. Sa druge strane, smeđa ili crna varijanta ovog kristala poznatija pod imenom sard, dobila je naziv po antičkom gradu Sardu tj Sardisu, koji se nalazi u turskoj provinciji Manisi (i danas je to savremeni grad koji se zove Sart).

Najveća prirodna nalazišta ovog kamena su u Brazilu, Rusiji, Engleskoj, Indiji, Peruu, kao i na Islandu. Od evropskih zemalja, najviše ga ima u Češkoj, Nemačkoj, Rumuniji i Slovačkoj. Ovaj mineral se može pronaći i u Srbiji i to u planinama i stenama u široj okolini grada Gornjeg Milanovca.

Prema horoskopu, ovaj kamen najbolje odgovara i pomaže osobama koje su rođene u znaku device.

Osobine i dejstva karneola

Karneol je kamen prizemljenja, uspostavljanja ravnoteže, i uklanjanja osećaja nemira i nestalnosti u mišljenju i delovanju. U organizmu uspostavlja energetski balans, podstiče samopoštovanje i povećava motivisanost i veru u samog sebe. Takođe, smanjuje apatičnost i nezainteresovanost, a doprinosi većoj vitalnosti i istrajnosti, pre svega time što ima sposobnost da stimuliše apsorpciju vitamina i minerala iz organizma, a sa druge strane da ukloni stres i negativne elemente iz svakodnevnog života.

Karneol se smatra kamenom karijere i uspeha u poslu. Omogućava osobi koja ga koristi da do maksimuma ispolji svoje organizatorske i upravljačke vrednosti, i da svoje kreativne ideje lako sprovede u delo. Karneol je kamen istrajnost i upornosti, i oni koji ga koriste, jako teško, ili gotovo nikada ne odustaju u svojoj želji da ostvare neki profesionalni cilj ili uspeh. On pojačava mentalne funkcije i sposobnosti analize kao metode za rešavanje raznih problema.

Karneol i njegov uticaj na zdravlje kroz energetska polja

Ovaj poludragi kamen je, prema indijskoj tradicionalnoj medicini, kamen druge čakre, koja obuhvata predeo neposredno ispod struka i naziva se još i „slezinska“ čakra. Ona kontroliše funkciju onih organa koji se u ovoj regiji nalaze, a to su, pored slezine, još i jetra, bubrezi, nadbubrežne žlezde, donji deo (fundus ili dno) želuca i creva.

U kristaloterapiji se smatra da ovu energetsku tačku otvaraju kristali ili kamenje narandžaste boje, u koje pored karneola spada i narandžasti opal. Kao i bilo koji kristal, kada se postavi na odgovarajuću čakru, tako i karneol postavljen na neki od organa ovog regiona, u ležećem stavu i u maksimalnom vremenu od oko 10-15 minuta, omogućava ulazak pozitivne energije u organizam i njeno kruženje.

Negativna energija i vibracije se iz organizma eliminišu, kao što je verovatno poznanicima kristaloterapije već dobro poznato, preko poslednje, tj sedme ili „temene“ čakre.

Kornelin i cirkulacija

Kornelin ima sposobnost da podstakne perifernu cirkulaciju i da stvara nove krvne elemente delovanjem na koštanu srž i slezinu. Smatra se da ima osobinu da pročišćava krv i da leči veliki broj bolesti krvi, kao i da ima posebno bitno svojstvo, a to je sposobnost da zaustavi kako spoljašnje, tako i unutrašnje krvarenje. Najbolje je i najefikasnije koristiti ga za zaustvljanje krvarenja iz nosa ili stručnije rečeno – epistakse. Smatra se mineralom koji ima efekat da „zgusne“ krv.

Kornelin deluje kod oboljenja vena tako što sprečava pojavu tromboze tj krvnih ugrušaka, koji u ovim krvnim sudovima najčešće i nastaju. U arterijama, sa druge strane, sprečava oštećenje unutrašnjih slojeva njihovog zida, tj „ogoljavanje“ endotelnih ćelija , a koje predstavlja glavni preduslov za stvaranje naslaga u procesu ateroskleroze. Time ovaj mineral čuva kako krvne sudove, tako i srce i mozak od bolesti i poremećaja cirkulacije koji ih mogu oštetiti.

Kornelin – žlezde, endokrini sistem, bubrezi

Pošto deluje na pankreas i povećava proizvodnju i izlučivanje hormona insulina, ima sposobnost da reguliše nivo šećera u krvi, i podstakne njegovo preuzimanje od strane jetre i mišićnih ćelija koja ga koriste za energiju prilikom svog rada. Na taj način, ovaj mineral pomaže u sprečavanju nastanka, ali i u lečenju postojeće šećerne bolesti. On pomaže očuvanje funkcije jetre, i jedan je od najboljih minerala koji se koristi za njenu detoksikaciju, tj uklanjanje toksičnih i štetnih materija. Pomaže očuvanje zdravlja i žučne kese i žučnih ili bilijarnih puteva.

Poseban značaj ima u „razbijanju“ kamena u žučnoj kesi i sitnijim žučnim kanalićima. Obzirom da ima veoma izraženu sposobnost da reguliše nivo holesterola, (u smislu da smanjuje loš, a povećava dobar holesterol u krvi), posebno je povoljan za lečenje takozvanih holesterolskih kamenaca (u čijoj se osnovi nalazi jezgro holesterola i žučne soli).

Kod bubrega i mokraćnih puteva kornelin omogućava kako očuvanje normalne funkcije u ravnoteži telesnih tečnosti i uklanjanju štetnih materija, tako sprečava i nastanak zapaljenja, infekcija, kamenaca, pa čak i tumorskih promena na ovim organima.

Za ovaj poludragi kamen se smatra da pored ostalih pozitivnih efekata, naročito dobra dejstva ispoljava na endokrini sistem, a u prvom redu na štitnu i nadbubrežne žlezde, kojima reguliše funkciju.

Nervni, koštano zglobni sistem, koža i kornelin

Na nervni sistem on pre svega ima opuštajući i umirujući efekat, pa se preporučuje nervoznim i razdražljivim osobama. Takođe je dobar kod onih koji pate od nedostatka sna ili imaju noćne more i ružne snove. Deluje antidepresivno i umiruje nerve. Posebno značajan efekat ima kod takozvanih neuralgija tj bolova koji su porekla velikih nerava ili nervnih korenova. Tako što opušta nerve, deluje istovremeno i na umanjenje ovih bolova, za koje se smatra da su jedna od najjačih bolnih stanja koja mogu pogoditi ljudski organizam. U psihijatriji se koristi kao pomoćna terapija, tj alternativna metoda u lečenju neurotičnih poremećaja (neuroza).

Kao što je već u prethodnom pasusu napomenuto, ovaj mineral pomaže kod raznih vrsta bolova, a pored navedenih neuralgijskih, pre svega umiruje napade glavobolje bez obzira na njihov uzrok.

Takođe se smatra da je veoma efikasan kod svih vrsta oboljenja koja su vezana za kosti ili zglobove ( pomaže kod oboljenja kičmenog stuba, kod artritisa, reumatskih tegoba, preloma kostiju ili uganuća zglobova). Uspešno ubrzava zarastanje svih vrsta povreda u koštano-zglobnom sistemu.

Povoljno deluje kod nekih oboljenja kože. Pre svega utiče na lečenje psorijaze i ekcema i nekih imunskih poremećaja koji zahvataju kožu kakvi su lupus ili sistemska sklerodermija.

Kornelin i disajni putevi

Kornelin ima pozitivno dejstvo na disajne puteve kao i na respiratorni sistem u celini. Sprečava nakupljanje sekreta, olakšava prohodnost, i omogućava pravilnu razmenu gasova. Naročito je pogodan kod pušača, jer umanjuje takozvani „pušački kašalj“, čisti pluća, i takođe prevenira nastanak poznate hronične opstruktivne bolesti pluća kod ovih osoba.

Imunitet i reproduktivni sistem

Podstiče i čuva funkciju koštane srži, povećava proizvodnju novih imunih ćelija, pa time podstiče i aktivnosti imunskog sistema i učestvuje, kako u nespecifičnoj, tako i u specifičnoj odbrani organizma od stranih agenasa (tj takozvanih spoljnih ili unutrašnjih antigenih supstanci).

Smatra se da ima povoljan uticaj na plodnost i reprodukciju, jer čuva zdravlje i umanjuje tegobe vezane za organe reprodukcije. Zato se još naziva i „ženskim kamenom“, jer pomaže ženama da se, očuvanjem svog reproduktivnog zdravlja, ostvare u ulozi majke. Kod muškaraca otklanjaju impotenciju, pomažu sa problemom steriliteta i nedostatka seksualne želje.

Iskustva sa karneolom

Iskustva sa korišćenjem karneola su uglavnom pozitivna. Učesnice mnogih foruma koje su ovaj poludragi kamen koristile, imale su posebno dobra iskustva za uklanjanje tegoba uzrokovanih PMS-om. Takođe, mnogima je pomogao kod nervoze i depresivnih stanja.

Karneol je najbolje nositi oko pojasa, zakačen za kaiš ili kao privezak, jer na taj način deluje na sve organe druge čakre koje smo prethodno već nabrojali. Da bi imao efekta kod lečenja kožnih oboljenja, najbolje ga je nositi tako da bude u direktnom dodiru sa kožom. To znači da ga možete koristiti, bilo u formi nakita, bilo sam kristal staviti direktno na obolelo mesto, u zavisnosti od toga gde je promena na koži tačno lokalizovana. Ako se ovaj poludragi kamen postavi kao amajlija iznad ulaznih vrata, smatra se da će u kuću prizvati dobru energiju, sreću i bogatstvo.

Čišćenje i punjenje kornelina

Čišćenje ovog minerala se obavlja vodom. Kamen se prazni ili tako što se postavi pod mlaz tekuće mlake vode i lagano i kratko propere ili se pak ostavi da prenoći u vodi sa gorskim kristalom.

Punjenje karneola se vrši njegovim direktnim izlaganjem sunčevoj svetlosti, na kojoj se može držati i duži vremenski period.

Cena ovog poludragog kamena je dosta niska i kreće se oko 20-30 dinara za 100 grama prirodnog karneola.

Sponzorisano: