Investiciono zlato – vodič za ulaganje u zlato

Investiciono zlato je na našim prostorima poslednjih nekoliko godina doživelo pravi bum. Sve je veće interesovanje ljudi i sve više je zlatara i onih koji se bave otkupom ili prodajom ovakvog zlata.

Kada je reč o investicionom zlatu, trebate znati da se u njega ne ubraja zlatni nakit, već isključivo zlatne poluge i zlatnici.

Za investiciono zlato neki smatraju samo one komade zlata koji imaju finoću 999 odnosno 24 karaktno zlato, dok neki drugi pod tim smatraju i finoću 900 ili manju. Naš neki zaključak je da svaka vrsta zlata po odredjenoj ceni može biti povoljna za investiranje, ali ukoliko ste ozbiljan investitor uglavnom ćete se držati investicija u zlato finoće 916 ili više.

916 finoća zlata i popularni zlatnici od 22 karata

juznoafricki-zlatnici-krugerrand

Zlato finoće 916 ima 22 karata, i neki od svetski najpoznatijih zlatnika imaju tu finoću, kao što su Američki orao, Britanski Sovereign i Južnoafrički Krugerrand.

Ova vrsta zlatnika je sjajna da se ima u svom investicionom portfoliju kao mix, a pogotovo ako su u pitanju ova 3 gore pomenuta zlatnika koja su vrlo likvidna i poznata kako u Evropi tako i u celom svetu.

986 finoća zlata i Franc Jozef zlatni dukati

franc-jozef-dukat-mali-i-veliki-cena-i-sve-sto-trebate-znati-o-njemu

Sledeća finoća zlata u koju se možda i najviše investira na našim prostorima je svakako 986 i njen predstavnik zlatni dukat Franc Jozef. Finoća 986 ima 23,6 karata i najčistija je varijanta nakon naravno fine gold-a odnosno 24 karatnog zlata.

Kod nas se uglavnom najviše trguje sa Franc Jozef zlatnicima, a kada je reč o njima trebate znati da postoje mala i velika varijanta ovog zlatnog dukata, odnosno jednostruki i četvorostruki.

Jednostruki je mase 3,49 grama, prečnika 20 mm i debljine 0,75 mm. Trenutno cena na tržištu mu se kreće od 225 do 250 eura zavisno gde kupujete, na koju količinu, da li je bušen ili ne, kao i od toga naravno kolika je cena zlata u tom trenutku.

Četvorostruki je malo redji jer je skuplji pa je za nijasnu manje likvidan ali svakako se trguje i njim u relativno velikoj meri na ovim prostorima. On ima 4 puta veću masu odnosno 13,96 grama, prečnika je 39,6mm i debljine 0,75 mm. Vrlo često ga možete naći i u probušenoj varijanti, ako ga je neko nosio kao komad nakita na ogrlici ili slično. Cena za probušen dukat Franc Jozef svakako mora biti niža, obično je to za par procenata u odnosu na cenu neoštećenog zlatnika. Trenutna cena za nebušeni se kreće izmedju 850 i 950 eura.

999 finoća zlata i investicioni zlatnici

kanadski-zlatnici-javorov-list-maple-leaf

Pored gore opisanog zlatnog dukata, najčešći oblik investiranja  zlato na našim prostorima je svakako i u zlatnike najviše finoće a to je 999 odnosno čisto 24-karatno zlato.

Neki od najpopularnijih zlatnika ove finoće su svakako Kanadski maple leaf, zatim Kineski panda, zlatnici Bečke filharmonije i Američki bafalo.

Ova vrsta zlatnika je ujedno i najpoželjnija za većinu ozbiljnih investitora jer je najčistija varijanta, odnosno težinu koju imate na raspolaganju maximalno koristite jer dobijate najčistije zlato bukvalno bez primesa i nepotrebne težine koja otpada na nju.

Investicione zlatne poluge

investicione-zlatne-poluge

Pored investicionih zlatnika, oni koji ulažu u zlato, koriste i zlatne poluge. One su doduše dosta redje nego što je to slučaj sa zlatnicima, a i svakako su manje likvidne pa je za njima manja potražnja i manje interesovanje.

Na našim prostorima se uglavnom mogu videti zlatne poluge koje potiču iz kovnica Münze Österreich i Heraeus. Obe kovnice prave zlatne poluge sa finoćom 999 odnosno čisto 24-karatno zlato.

Kako investirati u zlato?

Ulaganje u zlato je uglavnom rezervisano samo za one koji pre svega imaju novca za ulaganje, a pritom su i finansijski dobro potkovani tj edukovani. Pre nego što počnete investirati svoj novac u zlato ili neke druge plemenite metale kao što su npr srebro ili platina, svakako se dobro raspitajte oko svih detalja i saznajte što je moguće više jer će vam to znanje biti od velike koristi i može vam sačuvati ili zaraditi dosta novca.

Generalno gledano, većina bi verovatno preporučila da ulažete u različite stvari i da vam investicioni portfolio bude raznovrstan, tj da ne zavisite samo od jedne vrste zlata ili npr od isključivo jednog zlatnika. Zapravo, mnogi savetuju da uopšte ne ulažete ni sve u zlato, već da kombinujete i sa srebrom da bi tako zaštitili svoju imovinu od nekih eventualnih većih turbulencija cena na berzi ili nekih svetskih ekonomskih krahova.

Kada je reč o zlatu, verovatno najbolja varijanta koja se radi po svetu je da se ulaže npr jedan deo u zlatnik 916 finoće kao što su Krugerrand, Sovereign i Američki orao, zatim jedan deo u Franc Jozef zlatnike, takodje jedan deo u zlatne poluge, i možda najveći deo u 999 fine gold investicione zlatnike od 24 karatnog zlata kao što su Maple Leaf, Chinese Panda i slični.

Kada investirati u zlato i da li zlato čuva vrednost imovine?

investiciono-zlato-ulaganje-u-zlato

Generalno gledano na duže staze, svaki trenutak je dobar da se investira u zlato, jer mnogi prognoziraju krah valuta tj papirnog novca koji je u ovom obliku, pa savetuju da se izlazi iz papira i ide u plemenite metale koji su do sada kroz istoriju, pokazalo se, uvek očuvali izvornu vrednost.

Da bi se to pokazalo, uzećemo jedan primer sa interneta koji kaže da se 1908.godine tada popularni auto Ford T model mogao kupiti za oko 400 američkih dolara. To je u to vreme bilo 20 unci zlata. Danas, popularni model Forda, uzmimo npr Mondeo košta oko 25.000 dolara. To je takodje 20 unci zlata, kao što je bilo i pre više od 100 godina što znači da je nekada za 20 unci mogao da se kupi dobar nov auto, a to je slučaj i dan danas, dok je valuta izgubila na svojoj vrednosti više od 60 puta.

Ovaj primer je dobar pokazatelj kako zlato zapravo čuva vrednost vaše imovine, i to mu je najvažnija svrha, a ne zarada na njemu. Zarada ako dodje je samo bonus, a najbitnije je očuvanje kupovne vrednosti vašeg imetka što je zlato kroz istoriju uspevalo da uradi.

Ako ipak gledate na kraći period, svakako je najbolji trenutak da se zlato kupuje kada je u padu, a ako ga želite prodati da to činite kada dostiže visoke vrednosti. To u teoriji deluje jednostavno za reći, ali u praxi nije baš lako, s obzirom da trebate imati dobru procenu i dosta sreće, a pritom i naći gde kupiti i gde prodati u tim idealnim trenucima, a to nije uvek tako lako.

Da li se danas više isplati štednja u zlatu nego u devizama u bankama?

Na ovo pitanje je teško odgovoriti, jer to može zavisiti od dosta faktora kada investirate u zlato. Ono što je činjenično stanje je da su banke iz godine u godinu smanjivale kamatu na deviznu štednju i trenutno jedan deo banaka više ni ne nudi opciju štednje u devizama, dok ostale daju neke mizerno niske kamate po kojima se većini ni ne isplati držati novac na taj način.

Ipak, ukoliko štednju u bankama želite zameniti štednjom u zlatu, budite vrlo oprezni, dobro se informišite oko svih detalja pre nego što se upustite u takav jedan poduhvat.

Investiranje bilo kakvog tipa nosi sa sobom i manju ili veću dozu rizika i definitivno nije za svakog, već samo za one najhrabrije, najmudrije ljude sa vizijom i znanjem.

Zaključak

Iako možda nismo pokrili sve detalje oko investiranja u zlato u ovom tekstu, smatramo da je ono najbitnije pokriveno, a šire o nekim odredjenim temama se svakako možete više informisati u tekstovima na našem sajtu koji se konkretno bave tim stvarima.

Takodje, ako se odlučite za ulaganje u zlato, bilo bi jako dobro da nabavite nekog mentora, dobrog zlatara ili numizmatičara koji vas može provesti kroz ceo proces upoznavanja sa zlatom i dati vam savete iz prve ruke za pametno investiranje.

Sponzorisano: