Kako proveriti i prepoznati zlato?

Zlatni nakit je na našim prostorima oduvek bio jako popularan, a poslednjih godina sve je više i onih koje zanima investiciono zlato, odnosno zlatnici i zlatne poluge.

Sa zlatnim nakitom procena ponekad zna biti malo komplikovanija i složenija pošto je skoro svaki komad zlata priča za sebe i često nema neki ustaljeni model po kom je izradjen, kao što to može biti slučaj sa investicionim zlatnicima ili polugama.

Pre nego što se upoznate sa raznim metodama pomoći kojim možete proveriti zlato i prepoznati da li je pravo i koliko ima karata, imajte u vidu da svu tu proveru uglavnom možete uraditi i kod nekog dobrog zlatara, u proverenog zlatari u svom gradu ili negde u okolini.

Ipak, ako želite ovladati tehnikama provere i eventualno pomalo se iz hobija baviti zlato, ili postati i investitor u zlato, onda bi svakako trebalo da idete ka tome da i sami možete uraditi provere dovoljne da utvrdite ono što želite.

Iz tog razloga, u nastavku možete pogledati sve prikupljene metode provere zlata, pa hajde da pogledamo.

Vizuelna provera okom i pomoću lupe

kako-proveriti-i-prepoznati-zlato-pomocu-lupe

Ukoliko nista iskusni poznavalac zlata ova metoda vam možda i neće igrati veliki uticaj i neće vam biti od velikog značaja, ali ipak se ne sme zanemariti i dosta možete videti i golim okom ili uz pomoć lupe, pogotovo ako se radi o nakitu.

Sa zlatnicima je malo drugačije, mada i kada njih proveravate, svakako pre svega možete proveriti da li na njemu stoje natpisi koji trebaju i gde trebaju, da li je dizajn verodostojan, da li je sve na mestu itd. Što se tiče zlatnika, za njih ćemo posvetiti jedno celo poglavlje na kraju ovog teksta pa nastavite sa čitanjem do toga.

Što se tiče nakita, sve ispod 10 karata se uglavnom i ne smatra zlatnim nakitom. Najčešće se za zlatni nakit koristi zlato od 11 do 21 karata.

Nakit od 14 karata treba da ima pečat 585, zatim od 18 karata ide pečat 750, od 20 karata je pečak 833 (ovakva vrsta se često koristi kao zubno zlato) i od 21 karata ide pečat 900.

Svakako ako provaravate nakit, prvo možete vizuelno potražiti ovakve pečate. To vam je samo jedan od signala, jer može se desiti da se pečat izlizao od puno nošenja i starosti, pa da ne bude vidljiv a da je u pitanju ipak zlato. Takodje, može se desiti da neki lažnjak ima pečat, a da nije zlato. Zato, kada završite sa ovom proverom, treba da krenete i u ostale provere.

Proverite da nema negde tragova gubljenja boje

Obavezno proverite svoj komad nakita na onim mestima gde je u dodiru sa kožom najčešće. Ako tu primetite da je menjao boju, habao se i izlizao pa se ispod nazire neki drugi metal, velika je šansa da je to samo pozlaćen komad nakita.

Test zlata pomoću magneta

test-zlata-pomocu-magneta

Ovaj test je iako vrlo jednostavan, naravno nepotpun i daće vam samo jedan u nizu signala koje trebate dobiti prilikom proveravanja zlata.

O čemu se ovde radi? Naime, poznato je da zlato nemagnetno pa kada ga proverite sa magnetom on ga ne bi smeo privlačiti. Ako magnet privuče komad nakita koji proveravate znači da taj komad nije zlatan i tu se važa provera može završiti ukoliko je to slučaj i želeli ste samo to saznati.

Ako pak magnet ne privlači komad koji proveravate, to onda ne znači da je to zlato, jer često se dešava da lažnjaci budu napravljeni od nemagnetnih materijala upravo da bi prošli ovakvu rutinsku grublju proveru.

Prilikom ovakve provere, obavezno koristite magnete koji su jaki, a za to mogu poslužiti magneti iz stari kasetofona/radia ili da kupite neke u specijalizovanim radnjama. Izbegavajte raditi proveru sa slabijim magnetima kao što su oni suveniri sa putovanja koji se lepe na frižider.

Test pomoću ugriza

test-zlata-pomocu-ugriza

Ova metoda nije preporučljiva, ali se neko svakako i njom koristi prilikom provera. Naime, kada zagrizete komad zubima, ako je pravo zlato trebalo bi pokazati trag zuba. Što je zlato veće finoće, trag bi trebao biti izraženiji. Prilikom ugriza to se treba raditi lagano, da ne bi oštetili zube.

Takodje, sa ovom metodom treba biti pažljiv i nije baš preporučljiva zato što postoji šansa da komad koji proveravate u sebi ima i olova koje je mekše od zlata i otrovno.

Tako da, ako baš ne morate, ovu metodu bi trebalo da zaobidjete.

Test gustoće

test-gustoce-zlata

Ovaj test iako na prvi pogled možda deluje malo komplikovaniji, može biti vrlo efikasan i donekle pouzdan signal.

Jako mali broj metala ima veću gustoću od zlata, a i ti metali uglavnom nisu česti u proizvodnji komada nakita, ili bi takva proizvodnja bila još skuplja nego da se pravi od zlata.

Čisto zlato ima gustoću od oko 19,3 grama / mililitru. Verzije zlata koje imaju nižu čistoću, imaju i manju gustoću, pa tako možemo pratiti sledeću skalu:

  • Zlato od 14 karata ima gustoću od 12,9 g/ml do 14,6 g/ml
  • Žuto zlato od 18 karata ima gustoću u opsegu od 15,2 g/ml do 15,9 g/ml
  • Belo zlato od 18 karata ima gustoću od 14,7 g/ml do 16,9 g/ml
  • Zlato od 22 karata ima gustoću od oko 17,7 ili 17,8 g/ml
  • Zlato od 24 karata tj čisto zlato kao što smo već pomenuli gore, ima gustoću od oko 19,3 g/ml

Šta vam je potrebno za ovaj test?

Kao prvo, potrebna vam je vagica koja precizno meri, u gramima. Takve vagice se mogu naći nove povoljno, u opsegu cena obično od 500 do 1.000 dinara. Takve digitalne vagice najčešće mere od 0,01 do 200 ili 500 grama.

Trebate za početak, uz pomoć te vagice izmeriti komad nakita koji testirate. Recite da ste izmerili 31 gram.

Nakon toga, potrebna vam je jedna mala posuda sa vodom koja bi trebala imati izbaždarene mililitre, što preciznije to bolje. U tu bočicu sipajte odredjenu količinu vode i to zabeležite, kao i gramažu testiranog predmeta.

Zatim, ubacite komad koji proveravate u tu bočicu sa vodom i pogledajte koliko se nivo u bočici podigao, tj za koliko mililitara. Uzmimo da je to 2 ml.

Gustinu tog predmeta ćete dobiti tako što ćete masu predmeta podeliti sa tom dobijenom razlikom nivoa u mililitrima.

U našem primeru to je sledeća jednostavna računica: 31 g : 2 ml = 15,5 g/ml

Takav rezultat bi značio da je u pitanju 18-karatno zlato, gledajući po skali koju možete videti iznad na početku ovog poglavlja koja kaže da je 18-karatno zlato u opsegu gustoće od 15,2 g/ml do 15,9 g/ml.

Test pomoću keramike

test-pomocu-keramike

Ovaj test iako jednostavan, ponekad i nije preporučljiv s obzirom na to da se lako može desiti da komad koji proveravate ostane izgeban ili oštećen ako nije u pitanju pravo zlato.

Za sprovodjenje ovog testa potrebna je neglazirana pločica od keramike ili neki tanjir koji ne koristite. Komad nakita koji testirate povučete po površini keramike i vidite kakav trag ostavlja. Ako je trag crne boje znači da komad nije od zlata, a ako ostavlja zlatne pruge to je pokazatelj da bi trebalo biti zlato.

Test pomoću kiselina

Ovakva vrsta provere su uglavnom radi u zlatarama, i često će vam za ovakvu uslugu naplatiti jako visoku cenu, osim ukoliko napravite neki drugačiji dogovor ili vam učine ustupak prilikom otkupa kada rade proveru za sebe. U nekim zlatarama cene za proveru kiselinama koštaju čak i preko 3.000 dinara za gram zlata što je još malo kao i cena samog grama na berzi što je jako skupo.

Ipak, ukoliko želite zasigurno proveriti svoj komad zlata, ova metoda je jako efikasno, jer postoje kiseline za svaku čistoću zlata pa tako ako vam neko tvrdi da je u pitanju npr 20 karata zlata, u zlatari mogu uraditi proveru sa kiselinom pomoću koje se testira baš ta čistoća.

Imajte u vidu da se komad može oštetiti ukoliko se ispostavi da nema onoliko karata koliko vam je neko rekao, jer ga jača kiselina može oštetiti.

Šta još trebate znati prilikom provere zlatnog nakita?

Ovo iznad je bilo 7 odličnih metoda za proveru da li vaš komad nakita zlatan i ako jeste koliko karata ima tj kakve je čistoće.

Svakako, ako vam je neki komad nakita bitan, možete raditi provere i sami, a i proveriti u više zlatara da čujete više mišljenja i budete što je moguće više sigurni u konačan sud.

To je što se tiče provere zlatnog nakita, a sada ćemo sledeće poglavlje posvetiti specijalno proveri investicionih zlatnika.

Kako proveriti investicione zlatnike?

kako-proveriti-investicione-zlatnike

Verovatno neki od vas žele investirati ili već investiraju u zlatnike pa žele da znaju kako sve mogu proveriti da li je zlatnik koji žele kupiti pravi ili je neka replika odnosno lažnjak.

Sve gore navedene metode za proveru nakita, uglavnom mogu važiti i za proveru zlatnika, pa to nećemo ponavljati ovde.

Ono što želimo napomenuti je da najpopularniji i najpoznatiji zlatnici kao što su Franc Jozef, Kanadski maple leaf, Kineski panda, Južnoafrički krugerrand i slični, imaju jasno odredjene gramaže, dimenzije, natpise i dizajn koje ako poznajete sa vrlo dobrom dozom sigurnosti možete i sami izvršiti procenu i proveru.

Naravno, uvek vam ostaje opcija da odnesete u neke zlatare i da vam ih oni provere, ali ukoliko proveru želite raditi sami, evo na šta treba da obratite pažnju i šta je bitno da imate.

Pre svega, kao što smo u nekom od prethodnih poglavlja već pomenuli, trebalo bi da nabavite preciznu vagu koja meri grame, do 200 ili 500 grama. Najčešće su digitalne vagice koje rade na 2 AAA baterije i mere do 200 grama.

Ukoliko kupujete na primer, jednostruki dukat Franc Jozef, vi znate da je njega masa 3,49 grama, i jednostavno ga stavite na vagu i proverite gramažu. Ovo je jedna od najbitnijih provera poznatih zlatnika, pošto lažnjaci uglavnom imaju istu dimenziju a na gramaži padaju, jer su obično malo lakši, oko 3,10 grama ili slično.

Pored gramaže, možete proveriti i prečnik i debljinu, za to će vam trebati precizni šubler ili za prvu pomoć može poslužiti i neki precizniji lenjir. Gore spmenuti jednostruki dukat Franc Jozef ima prečnik 20 mm i debljinu 0,75 mm tako da bi se to moralo uklapati.

Ako je zlatnik lažnjak, on bi uglavnom morao pasti na jednoj od te 2 stvari: ili su mu dimenzije veće ili mu je težina manja. Neisplativo je i nepraktično koristiti neki drugi metal sem zlata a da se dobiju oba uslova odjednom tako da je ova dupla metoda jedna od pouzdanijih. Za ovu proveru je naravno potrebno da poznajete zlatnik koji proveravate, tj njegovu gramažu, dimenzije, dizajn, godinu izdanja i natpise. Za neke od najpoznatijih i najčešćih zlatnika sve to imate detaljno opisano u tekstu koji možete pročitati ovde.

Pored ovoga, naravno trebate i vizuelno proveriti jel su dizajn i sve potrebni natpisi na mestu.

Takodje, možete raditi i proveru gustine koju smo opisali i kod provere nakita u prethodnim poglavljima.

Završna reč

Kao i priikom svake kupovine, birajte samo pouzdane numizmatičare i zlatare od kojih ćete kupovati svoje zlato. Samim tim izborom, smanjujete mogućnost prevare ili greške na minimum. U današnje vreme interneta i dostupnosti informacija možete dosta toga saznati o svakom prodavcu pre nego što se upustite u posao.

Sponzorisano: