Koloidno zlato – sve što treba da znate

Do sada je puno toga rečeno o izuzetnim svojstvima koloidnog srebra i njegovoj primeni u medicini. Hvaljeno pre svega zbog svojih antibiotskih, antiviralnih i antifungalbnih karakteristika, kolodino srebro je postalo dosta popularno i cenjeno.

Manje je poznat pojam koloidnog zlata, no nauka zaista pomera granice kada je reć o otkrivanju čudesnih i lekovitih svojstava materija koje se nalaze u svetu oko nas, uključujući i plemenite metale, kakvi su srebro i zlato. Koloidno zlato se dobija na isti način kao i srebro, ali su njegove beneficije za naš organizam nešto drugačije.

Naime, koloidno zlato se ne smatra antiseptikom, ali nano-materija zlata u ovom proizvodu radije štiti naš organizam od auto-imunih, pre nego infektivnih oboljenja.

Šta je koloidno zlato?

Koloidno zlato - sve što treba da znate

Koloidno zlato je koloid, odnosno suspenzija delova zlatne materije i neke tečnosti, obično vode. Da razjasnimo, suspenzija nije rastvor, već heterogeni fluid koji se sastoji od više hemijskih elemenata; koloidno zlato (ili srebro) nije rastvor datog elementa u vodi, pošto se ne ono i ne rastvara, nego mešavina nano-delova metala i vode.

U slučaju zlata, ova materija je obično crvene ili prljavo-zlatne boje, pri čemu se poslednja dobija kada je u pitanju suspenzija koja sadrži veće delove zlata. Ova materija je postojala od drevnog doba, ali tek od skora dobija široku primenu na raznim poljima.

Nastanak ove supstance datira još u doba Starog Rima, u vreme kada je bila korišćena za bojenje stakla, pri čemu su se dobijale žive boje, a njihov intenzitet i nijansa varirali su u zavisnosti od koncentracije korišćenog zlata i veličine njegovih delova. Kroz istoriju je zabeleženo korišćenje koloidnog zlata u eliksirima i raznim napicima.

Generalno gledano, zlato je oduvek imalo veliku vrednost za čoveka i to ne samo kao sredstvo novčane razmene, već i kao materija od velike važnosti za ljudsko zdravlje i blagostanje.

Kako nastaje i za šta se koristi?

Sinteza koloidnog zlata može da se dobije na nekoliko načina. Naučnici su razvili više metoda dobijanja ove materije, a većina podrazumeva redukciju hloroaurične kiseline, koja u tom procesu stvara superzasićeni rastop u kome se neutralizovani atomi zlata talože u formi sub-nano delova.

Preostali atomi zlata se za njih vezuju i tako se dobijaju delovi zlata zapanjujuće jednake veličine. Osim ove, aktuelne su i metode laserske ablacije i sonolize.

U poslednje vreme je sprovedene puno naučnih studija o mogućoj primeni ove supstance na raznim poljima, uključujući elektroniku, nanotehnologiju, elektronsku mikroskopiju i slično. Baš kao što su i drevni Rimljani i Egipćani davno otkrili da telo dobro podnosi zlato i koristili ga i u isceliteljske i spiritualne svrhe, savremeni naučnici ubrzano i posvećeno rade na otkrivanju daljih mogućnosti primene koloidnog zlata u lečenju.

Zdravstvene prednosti upotrebe koloidnog zlata

U poslednjim decenijama je veoma aktuelno široko i interesantno polje istraživanja uticaja koloidnog zlata na ljudsko zdravlje i velikog potencijala njegove primene u medicini. Ove studije uključuju razne oblasti medicine i bave se ispitivanjem uticaja koloidnog zlata kao leka protiv bolova, ali i mogućeg preparata za tretiranje stanja poput Alchajmerove bolesti. Druge moguće aplikacije koloidnog zlata uključuju njegovu primenu u detektovanju i tretiranju različitih vrsta tumora u čovekovom telu.

Koloidno zlato je najefikasniji način da se iskuse sve beneficije koje zlato može imati za naše zdravlje. Od davnina je korišćeno kao lek protiv digestivnih tegoba, problema sa cirkulacijom, opekotinama, gojaznošću i depresijom. Napredak medicinskih tehnologija od skora je pokazao i potencijal zlata kao antikancerogenog preparata, o čemu smo govorili.

Prema iskustvima zadovoljnih korisnika, koloidno zlato može na mnogo načina unaprediti zdravlje pojedinca. Ono je bezbedno za upotrebu i najčešće se uzima oralnim putem.

Koloidno zlato kao lek

Koloidno zlato se pokazalo korisnim za rešavanje problema za različitim tegobama i nelagodnostima, posebno upalnim procesima i bolovima različitih vrsta. Veoma je efikasno protiv oticanja i ublažavanja stanja napetosti i u fizičkom i mentalnom smislu. Ono deluje kao prirodni stimulant naših telesnih ćelija, što znači da može da unapredi proces prenosa električnih signala preko nerava do receptora u našem mozgu.

Ono opušta napete nerve, što se pokazalo veoma efikasnim kod stanja anksioznosti i depresije. Svojstvo regeneracije telesnih ćelija čini ga i odličnim preparatom za negu kože; upravo se zbog ovog svojstva upotrebljava i kao aktivnio sastojak krema protiv starenja.

U nastavku navodimo za šta se može upotrebljavati i u kojim slučajevima pomaže.

  • Moždane disfunkcije poput zaboravnosti, Alchajmerova bolest;
  • Insomnija i nemogućnost opuštanja, anksioznost, hronična i sezonska depresija;
  • Nepravilan srčani ritam, hipertenzija, povišen krvni pritisak;
  • Artritis i zapaljenja zglobova, mišićna napetost;
  • Zavisnost od droga i alkohola;
  • Problemi sa varenjem, gojaznost;
  • Hormonski napadi vreline, noćno znojenje i drhtavica;
  • Nizak libido i druge seksualne disfunkcije;
  • Nega kože i usporavanje procesa starenja;
  • Lečenje raka;

Sponzorisano: