Jantar kamen – dejstvo, upotreba, iskustva i cena

Iako zauzima mesto među vrstama poludragog kamenja, kamen jantar je zapravo organskog porekla i predstavlja oblik fosilne smole koja je stara više od pedeset miliona godina i koja je nastala od crnogoričnog, to jest zimzelenog drveća kao što je smrča, čempres, bor i slično.

Postoji nekoliko različitih varijacija jantara, koje se međusobno razlikuju prevashodno po boji, a onda i po mestu nalazišta. Naime, najčešće rasprostranjen u prirodi, jeste jantar voštano žute boje, ali se u takođe pogotovo na određenim nalazištima može naći i jantar zeleno-plave, jantar crvene, jantar narandzaste, jantar bele i jantar crne boje. Uz pomenute varijacije jantara, postoji i takozvani modri jantar. Kao što smo napomenuli, najčešće rasprostranjen u prirodi, jeste jantar voštano žute boje, a jantar koji je najteže pronaći jeste jantar bele i jantar narandzaste boje.

Osnovnim nalazištem jantar kamena, smatra se Baltičko more, to jest okolina Baltičnog mora, ali i Dominikanska republika.

Države kao što su Rumunija, Poljska, Rusija, Italija (posebno prostor Sicilije), Nemačka, Velika Britanija i Mijanmar, takođe se smatraju nalazištima jantar kamena.

Postoje različite legende koje se vezuju za istoriju jantar kamena. Jedna od takvih legendi, potiče sa prostora Stare Grčke i svedoči o tome da je jantar kamen nastao od suza koje su Helijade, inače ćerke boga sunca Helija, prolivale nad telom svog mrtvog brata boga Faetonoma. Na pomenutim prostorima, dakle na prostorima Stare Grčke, ali i na prostorima Orijenta, jantar kamen se vekovima koristio kao amajlija koja je imala za cilj da otera zle duhove i da onog ko je nosi uz sebe zaštiti od napada i od uticaja nečastivih sila.

U periodu kamenog doba, jantar kamen je bio toliko cenjen i imao je toliku vrednost da se čak koristio kao platno sredstvo. Onaj ko je u pomenutom periodu posedovao jantar kamen, mogao je da ga zameni za različite proizvode, kao što garderoba, kao što je hrana i kao što je različito oružje ili oruđe tog doba.

Jedan od u svetu najrasprostranjenijih sinonima za jantar kamen jeste “amber”. Na prostorima Turske, ali i kod nas, jantar kamen se često naziva i “ćilibar”.

Od perioda daleke prošlosti koja se vezuje za vreme od pre nekoliko hiljada godina, pa sve do danas, jantar kamen se koristi za izradu različitih predmeta, a najčešće za izradu nakita.

U sferi ezoterije, ukorenjena su mišljenja da nakit i uopšteno predmeti koji su izrađeni od jantar kamena, ispoljavaju delovanje na osobu kojoj pripadaju, to jest da utiču na određene segmente njenog života.

O tome kakvo dejstvo ispoljava jantar kamen, o tome na koji način se upotrebljava kako bi delovao, o tome kakva su iskustva o njegovom delovanju i o tome koja je njegova cena, moći ćete da saznate kroz sadržaj ovog teksta.

Jantar kamen – delovanje

Jantar kamen, ispoljava vrlo širok spektar pozitivnog i lekovitog delovanja na ljudski organizam. Jedan od najizraženijih oblika delovanja jantar kamena jeste delovanje na postizanje unutrašnjeg mira i psihičke ravnoteže. Ovaj kamen, jača strpljene, otklanja emotivne blokade, smanjuje osećaj napetosti ili uznemirenosti, otklanja prisustvo različitih strahova i snagu volje uzdiže na jedan viši nivo. Takođe, smatra se da jantar kamen deluje pozitivno i na fizičko zdravlje i to tako što kontroliše i poboljšava funkciju štitne žlezde, probavnu funkciju, funkciju jetre, funkciju varenja i funkciju bešike.

Osim na navedene načine, jantar kamen deluje i tako što balansira status hormona u organizmu, ali i tako što smanjuje izraženost simptoma različitih vrsta oboljenja kao što su reumatoidni artritis ili neki drugi oblik reumatskog oboljenja, bronhitis, upala pluća, astma, različiti bolesti ušiju ili očiju (kao što su recimo različiti oblici infekcija ili upala ušiju ili očiju), malarija i epilepsija. Simptomi srčanih smetnji, kako se veruje, takođe se mogu ublažiti uz pomoć jantar kamena.

Ukoliko vas muči osećaj groznice, to jest osećaj drhtavice, jantar kamen vam može pomoći da se brže zagrejete.

Jantar kamen, izuzetno uspešno deluje i na različita stanja koja mogu biti izražena kod beba. Naime, jantar kamen, vrlo često se koristi za ublažavanje simptoma koji prate pojavu kakva je izrastanje zuba kod beba. Takođe, jantar kamen umiruje bebe, čini ih manje plačljivim i uznemirenim i pomaže im da lakše i brže zaspe. Baš iz tog razloga, na tržištu se već godinama unazad mogu naći ogrlice od jantar kamena (takve ogrlice poznatije su kao ogrlice od ćilibara) koje su namenjene upravo bebama i to u cilju saniranja problema sa rastom zubića.

Jantar kamen – upotreba

Jantar kamen, najčešće se upotrebljava tako što se nosi u obliku nakita. Međutim, njegova moć delovanja nije ništa manja ni ukoliko se nosi recimo u dzepu i to u neobrađenoj, to jest u formi u kojoj je nađen u prirodi. Najefikanije delovanje, jantar kamen ispoljava ukoliko se koristi na pupčanoj čakri.

Međutim, njega treba koristiti i na svim drugim čakrama na kojima osećate blokadu i u blizini kojih osećate bilo koji oblik zdravstvenih smetnji.

Osobama koje imaju probleme sa zdravljem pluća, preporučuje se da nose dugačku ogrlicu od jantar kamena.

Zbog svog delovanja na uspostavljanje unutrašnjeg mira i na uspostavljanje psihološke ravnoteže, jantar kamen se vrlo često koristi tokom procesa meditacije jer produbljuje i jača njenu moć.

Jedan od vrlo delotvornih načina upotrebe jantar kamena, jeste njegova upotreba u okviru pripreme lekovitog eliksira.

Lekoviti eliksir od jantar kamena, priprema se tako što se jedan komadić ovog kamena, uveče stavi u čašu vode ili u čašu vina i ostavi se da tako prenoći. Ujutru, voda ili vino u kojem je prenoćio jantar kamen se procedi i popije se na prazan želudac, odnosno pre doručka. Tako pripremljen eliksir, deluje na poboljšanje funkcije varenja, na poboljšanje probavne funkcije, na poboljšanje funkcije jetre i na smanjenje intenziteta plućnih bolesti i bolesti koje su vezane za zglobno mišićni sistem.

Kako bi jantar kamen mogao efikasno da deluje i to bez obzira na način na koji se koristi i bez obzira na cilj u kojem se koristi, potrebno je da se s vremena na vreme očisti i napuni.

Jantar kamen, čisti se tako što se ispere pod mlazom hladne vode, a puni se tako što se par sati ostavi da stoji izložen dnevnoj svetlosti. Pritom, jantar kamen ne podnosi direktnu izloženost jakoj sunčevoj svetlosti i zato ga ne treba puniti kada je delovanje sunca najjače, već rano ujutru ili popodne neposredno pred zalazak sunca.

U toku čišćenja, jantar kamen se oslobađa negativne energije i svega lošeg što je “pokupio” i “upio” u toku delovanja, a u toku punjenja, jantar kamen ponovo vraća svoje prirodne osobine i postaje spreman za novo delovanje na organizam osobe koja ga nosi ili koja ga na bilo koji drugi način koristi.

Upotreba jantar kamena, posebno se preporučuje osobama koje su rođene u znaku lava, u znaku raka, u znaku blizanaca i u znaku device.

Jantar kamen – iskustva

Prema iskustvima osoba koje poseduju jantar kamen, ovaj kamen je zaista delotvoran i to na načine koje smo u okviru ovog teksta opisali.

Ono što je potrebno kako se njegova delotvornost ne bi smanjila ili u potpunosti izgubila, jeste da se redovno čisti i puni i to na načine koje smo takođe opisali.

Takođe prema iskustvima osoba koje poseduju jantar kamen, ovaj kamen nije otporan na direktan kontakt sa kozmetičkim proizvodima ili sa znojem.

Pri takvom kontaktu, jantar kamen vremenom počinje da menja fizičke osobine i počinje da tamni i da gubi svoju prirodnu prozirnost. Zato, jantar kamen što je moguće ređe treba nositi direktno do tela, posebno onda kada ste na kožu naneli neki kozmetički proizvod ili onda kada se znojite.

Jantar kamen – cena

Cena jantar kamena, razlikuje se prevashodno u odnosu na dve činjenice i to u odnosu na činjenicu da li želite da kupite neobrađen ili obrađen jantar kamen (recimo u formi nekakvog predmeta ili u formi komada nakita) i u odnosu na činjenicu o koliko krupnom komadu jantar kamena je reč.

Recimo, neobrađen jantar kamen, možete kupiti po ceni od nekoliko stotina dinara do nekoliko hiljada dinara u zavisnosti od dimenzija neobrađenog komada kamena.

Što se tiče obrađenog jantar kamena, ukoliko ga kupujete u formi sitnog nakita, kao što su recimo privesci ili minđuše, za jedan takav komad nakita, moraćete izdvojiti od 700 do oko 1.500 dinara. Ukoliko kupujete neki veći komad nakita od jantar kamena, kao što je narukvica ili ogrlica, za takav komad nakita, moraćete izdvojiti od oko 1.000 dinara do oko 3.000 dinara.

Umetnički predmeti izrađeni od jantar kamena, koštaju od nekoliko hiljada dinara do čak nekoliko desetina hiljada dinara.

Sponzorisano: