Investiciono srebro – srebrnjaci i srebrne poluge, otkup i prodaja

Iako je na našim prostorima investiciono srebro manje popularno od investicionog zlata, to nije razlog da ceo jedan tekst ne posvetimo upravo investiranju u srebro – srebrnjake i poluge.

Srebro ima skoro duplo manju gustinu od zlata pošto je njegova gustina oko 10g/cm3, dok je zlata čak 19,3g/cm3. To je glavni razlog zašto je na primer jedna unca čistog srebra dosta glomaznija tj većih dimenzija nego jedna unca zlata. Takodje, to znači i da će vam za skladištenje iste gramaže srebra trebati više prosta nego za skladištenje zlata.

Ako na ovo dodamo još i to da je cena srebra višestruko niža od cene zlata, lako se zaključuje da će vam trebati mnogo mnogo više grama srebra nego zlata da biste dobili istu skladištenu vrednost.

Odnos cene zlata i srebra se menjao kroz godine, pa je tako išao od samo 1:14, pa sve do oko 1:100. U poslednje vreme se uglavnom kreće u opsegu izmedju 1:65 i 1:75.

Mnogi smatraju da je srebro dosta potcenjeno i da čak ima veći potencijal i od zlata. Srebro se široko primenjuje u industriji i raznim tehnologijama, dosta više nego zlato, jer je dosta povoljnije i ima čak neke bolje osobine.

Ono što je vrlo zanimljiv podatak je to da iskopanog zlata ima višestruko više nego srebra, po nekim procenama čak 5-7 puta više.

Kada je ulaganje u srebro u pitanju, kao i kod zlata, uglavnom se investira u dukate odnosno srebrnjake ili poluge. Srebrnjaci su dosta likvidniji a i lepši, ali ni poluge ne treba zanemariti pogotovo zbog diversifikacije.

Za početak, pozabavimo se nekim od najpoznatijih i najlikvidnijih srebrnjaka. Većina najpopularnijih srebrnjaka se pravi u veličini od 1 unce i čistoće 999 ili 9999, to je neki standard. Ima naravno i većih i manjih, ali od 1 unce su najčešći, pa ćemo vam ovo prilikom prvo predstaviti njih detaljnije.

Bečki Philharmonic BU srebrnjak od 1 unce

becki-philharmonic-bu-srebrnjak-od-1-unce

Ovo je jedan od najpoznatijih srebrnjaka, pogotovo kada je reč o evropskih kovanicama. Vrlo je likvidan, dolazi u veličini od 1 unce i čistoćom 999 iz Austrian Mint-a.

Prečnika je 37 mm, a debljine 3,2 mm. Nominala je 1,5 euro.

Kanadski Maple Leaf BU srebrnjak od 1 unce

kanadski-maple-leaf-bu-srebrnjak-od-1-unce

Ovaj srebrnjak nam dolazi iz Kanade tačnije iz Royal Canadian Mint-a i uz gore opisani Philharmonic, uglavnom je najpovoljniji na tržištu. Svakako je likvidan i svetski poznat, najčešće se kupuje u 1 unci, a čistoće je 9999.

Prečnika je 38 mm, a debljine 3,29 mm. Nominala je 5 dolara.

American eagle BU srebrnjak od 1 unce

american-eagle-bu-srebrnjak-od-1-unce

Američki orao srebrnjak nam dolazi iz Amerike, tj iz US Mint-a i spada u najpoznatije svetske srebrnjake. Finoće je 999, od 1 unce.

Prečnika je 40,6 mm, a debljine 2,98 mm. Nominala je 1 dolar.

Australian Koala BU srebrnjak od 1 unce

australian-koala-bu-srebrnjak-od-1-unce

Australijska koala srebrnjak je jedan od najlepših srebnjaka na tržištu, a krasi ga i to što svake godine ima drugačiji dizajn pa vremenom dobija i numizmatičku vrednost. Dolazi nam iz Perth Mint-a i ima finoću 999, od 1 unce.

Prečnika je 40,6 mm, a debljine 2,98 mm. Nominala je 1 dolar.

Australian Kangaroo BU srebnjak od 1 unce

australian-kangaroo-bu-srebnjak-od-1-unce

Pored koale, Perth Mint, ima još 2 jako popularna srebnjaka. Jedan od njih je svakako i ovaj kengur od 1 unce. Kao i koala, svake godine je drugačijeg dizajna pa vremenom dobija na dodatnoj numizmatičkoj vrednosti. Finoće je 9999.

Prečnika je 40,6 mm, a debljine 2,98 mm. Nominala je 1 dolar, sve isto kao i kod koale.

Australian Kookaburra BU srebrnjak od 1 unce

australian-kookaburra-bu-srebrnjak-od-1-unce

Pored koale i kengura, ovo je treći čuveni srebrnjak koji nam dolazi iz Perth Mint-a. Često možete videti da je i najskuplji od svih a takodje svake godine je drugačijeg dizajna. Finoće je 999, a često ga možete naći pored 1 unce, i od 10 unci.

Od 1 unce je prečnika kao i koala i kengur 40,6 mm a debljine 2,98 mm. Od 10 unci je prečnika 75,5 mm a debljine 8,7 mm.

Chinese Panda BU srebrnjak od 30 grama

chinese-panda-bu-srebrnjak-od-30-grama

Kao i 3 čuvena australijska srebrnjaka, i kineski panda svake godine menja dizajn pa dobija na numizmatičkoj vrednosti. Uglavnom je jedan od skupljih srebnjaka na tržištu. Finoće je 999, a u sebi ima 30 grama, za razliku od ostalih gore navedenih koji imaju 31,1 gram odnosno 1 uncu. Dolazi iz China Gold Coin Corp-a.

Prečnika je 40 mm.

Ovo su uglavnom najpoznatiji i najlikvidniji srebrnjaci u svetu. Pored njih, ima naravno i mnogih drugih koji su čistoće 999 i 9999 pa ne treba ni njih odbacivati, ali smo ovde odlučili da detaljnije opišemo ove gore iznad.

Srebrne poluge

srebrne-poluge-heraeus

Kada je reč o srebrnim polugama, u ovom delu Evrope se uglavno mogu naći poluge proizvodjača od Argor Heraues iz Švajcarske i Geiger Edelmetalle iz Nemačke. Ima naravno i drugih, ali ove su najčešće.

Mogu se naći u težinama od 20 grama, 1 unce, 50 grama, 100 grama, 250 i 500 grama, kao i od 1 i 5 kilograma.

Uglavnom, dosta manje se investira u poluge nego u srebrnjake.

Ono što još trebate znati kada je u pitanju investiciono srebro je to da se u celoj EU plaća PDV, za razliku od investicionog zlata koje je oslobodjeno tog nameta.

Prodaja i otkup investicionog srebra

Sve je više onih koji danas vrše prodaju ili otkup srebra, tako da ako želite da prodate ili da kupite srebro, verujemo da ćete se lako snaći u oba slučaja. Ukoliko imate neko pitanje za nas ili želite savet u vezi sa procenom vrednost nekog komada srebra, slobodno nas kontaktirajte.

Sponzorisano: