Rozenkvarc kamen – dejstvo, upotreba, iskustva i cena

Kristaloterapija se prvi put pojavljuje pre više od 5 hiljada godina i to u drevnoj Kini i Indiji. U tim zemljama kristali se i dan danas koriste za terapiju raznih bolesti i stanja, a u sklopu tradicionalne medicine.

Moć kristala

Kristali jesu simboli sunca, meseca, toplote, ljubavi, simboli srca, istine, duhovnih saznanja, spoznaje. Smatra se da poseduju magijske moći, te da mogu da ubrzaju isceljenje i ozdravljenje od kakvih bolesti, da poboljšaju raspoloženje, privuku ljubav, radost i lepotu, da uklone bolove, stres, da umanje anksioznost i mnoge druge simptome koji se sreću kod ljudi. U budizmu kristali predstavljaju mudrost, u Japanu su simbol hrabrosti i istine. U hrišćanstvu iskazuju svet Božje svetlosti.

Smatra se da kristali, uz pomoć svojih veoma visokih vibracija, služe kako bi živim bićima na planeti olakšali bivstvovanje. Oni dovode u ravnotežu sve ono što je u čoveku duhovno, emotivno, ali i fizičko.

Međutim, kako biste mogli da njihove darove što bolje prihvatite, morate da znate nešto više o njima. Što više saznate o kristalu koji posedujete, on će jače delovati. Važno je znati da, kristal koji nabavite za sebe, mora da ima određenu svrhu. Ka toj svrsi usmeravate svoje misli, energiju i vibraciju koju će vam ovaj kamen dati.

Rozenkvarc

Rozenkvarc jeste kristal koji je naziv dobio pre svega po svojoj boji. Ovaj kamen ima bledo do intenzivno roze boju, i jedan je od najupotrebljavanijih u kristaloterapiji. Zajedno sa ametistom i gorkim kristalom, rozenkvarc je jedan od najboljih kristala koji su svoju upotrebu našli u svrhe samoisceljenja, te je on jedan od danas najupotrebljavanijih u lečenju bolesti i stanja na ovaj način.

Zbog svoje nežne boje, Hrvati ga nazivaju još i ružičnjak ili ružin kvarc. Najznačajnija nalazišta ovog kamena jesu na Šri lanki, Madagaskaru, najlepši se nalaze u Mozambiku, a mogu se još naći i u Keniji, Nambiji, SAD-u i drugim zemljama.

Hemijska svojstva rozenkvarca

Prema sastavu, ovaj kamen u osnovi jeste sačinjen od silicijum dioksida, koji je bele boje i staklast. Njegova tvrdoća po Mosovoj skali iznosi 7, dok je njegova relativna gustina oko 2,65 g/cm3. Rozenkvarc jeste upravo ovaj kamen po svojoj osnovnoj strukturi, ali zahvaljujući raznim primesama koje sadrži, on dobija svoju ružičastu, pa i do crvenu boju. Te primese potiču od elemenata kakvi su titanijum, gvožđe i mangan.

Ako je kvarc u kristalnoj formi, što je retka pojava, smatra se da njegova boja tada vodi poreklo od aluminijuma i fosfata. Međutim, kao i većina drugih kristala, i ovaj je sklon bleđenju svojih boja.

Duhovno značenje rozenkvarca

Rozenkvarc jeste poludragi kamen koji je još od antičkog doba simbolizovao nežnost i ljubav. Njegova osnovna uloga jeste da u svakoj osobi probudi mir, prijateljstvo, nesebična osećanja, kakva su najpre vernost i ljubav. On otvara srce svemu što je lepo, a osobama koje su stidljive pomaže da iskažu svoje emocije i osećanja. Ovaj kamen pomaže nam i da pronađemo pravi put ka nečemu što je čisto, produhovljeno, put ka umetnosti, a posebno ka muzici. On širi naše vidike i pomaže nam da lakše koračamo u budućnost.

U savremenoj kristaloterapiji, rozenkvarc jeste kamen koji se upotrebljava kako bismo u svojoj duši uspeli da održimo mir i balans. Nekada se stavljao pod jastuk na kome su spavala deca za koju se smatralo da su nestašne naravi. Međutim, kroz istoriju su ga i mnoge dame držale pod svojim jastukom, ne bi li na taj način sačuvale svoju mladost i lepotu.

Ovaj suptilni kamen najviše vole pripadnice nežnijeg pola, jer su njegove osnovne karakteristike ispoljene u svim segmentima ljubavi. Rozenkvarc privlači muške poglede, smatraju dame. Značenje ovog kamena jeste pre svega nežna ljubav, a najpopularniji je među emotivno neispunjenim osobama, jer budi najlepše emocije, uspostavlja balans i ravnotežu emocija kod čoveka, budi u ljudima životnu radost, smisao za lepo, jača ljubav, ljubaznost, smirenost, kao i samopoštovanje.

Ukoliko ste povređeni, ljuti, ozlojeđeni, ukoliko ste pretrpeli kakav emotivni gubitak ili krah veze, uz ovaj kamen ćete sve to mnogo lakše podneti. On će smiriti vašu unutrašnju bol i zalečiti vaše rane nastale usled gubitka.

Ipak, ono što je najvažnije, jeste da ovaj kamen donosi unutrašnji mir i ljubav prema samom sebi, da podstiče na toleranciju i praštanje, a u život donosi nežnost, harmoniju, blaženstvo i bezuslovnu ljubav.

Takođe, smatra se da je ovo kamen koji je idealan za kakve veće životne promene, te se često koristi kada osoba zapadne u takozvanu „krizu srednjih godina“. Međutim, činjenica je da je ovaj kamen najpopularniji među mladim devojkama, a upravo zbog svojih gore pomenutih svojstava.

Lekovita svojstva rozenkvarca

Ovaj kamen deluje na četvrtu čakru, na područje srca, a idealan je i za rad bubrega i krvotok, jer podstiče cirkulaciju. Takođe, on regeneriše i podmlađuje kožu, a služi idealno i za smirenje i miran san ukoliko ga držite u spavaćoj sobi. Preporuka je i da se ovaj kamen drži u svim prostorijama u kojima provodimo skoro najveći deo dana, makar 1/3 svog vremena. Takođe, preporuka je i da se drži u blizini kućnih aparata, jer tako uklanja njihova štetna elektromagnetna zračenja.

Rozenkvarc jeste i jedan od kristala iz grupe koja služi da umiri i stres. U te svrhe koristi se tako što se posle napornog dana prepunog stresa, postavi na srčanu čakru, gde se drži oko 15 minuta. Na taj način ovaj kamen umiriće vas i izlečiti od najrazličitijeg spektra problema koji su se toga, ali i prethodnih dana akumulirali. On će otkloniti postojeću anksioznost i učiniti da budete spremni za nove izazove.

Već smo pomenuli i to da ovaj kamen smiruje izražene negativne emocije poput besa, ljutnje, srdžbe, ljubomore. Njegova osnovna čakra je, kako smo već i rekli, srčana. On tako umiruje, čisti, ali i pojačava sve što je u direktnoj vezi sa srcem. Pozitivno deluje i na pluća, a dobar je i za vrtoglavice, osobito one koje su posledica niskog krvnog pritiska. Tako, pored brojnih somatskih, telesnih, tj fizičkih problema koje rešava, on ima i te kako velikog uticaja i na ljudsku psihu, kao i na mentalno zdravlje svake jedinke. Tako, smatra se veoma korisnim kod bolesti kakve su Alchajmer i Parkinsonizam, a koristi se i kod senilne demencije.

Ovaj kamen pomaže i kod nesanice, kod lečenja anemije, on jača srčani mišić, reguliše njegov ritam i sprečava bolesti poput tromboze i infarkta miokarda. To čini i svojim dejstvom na jačanje srčanog mišića. Smatra se da pozitivnog uticaja ima i na bolesti kakve su leukemije. Još jedna od njegovih značajnih karakteristika jeste i podjednako blagotvorno dejstvo na lečenje neplodnosti, kako kod muškaraca, tako i kod žena.

Ovaj kamen može se koristiti i za spravljanje eliksira, koji, iako nisu farmaceutski proizvodi, imaju i te kako blagotvorno dejstvo na ljudski organizam, a koje se sastoji od prečišćavanja organizma od najraznovrsnijih toksina, zaceljivanja rana na koži, plikova i opekotina, ali isto tako i masažom kože vodom i ovim kamenom možemo poboljšati njenu prokrvljenost. Za spravljanje ovog eliksira, dovoljno je da se kamen rozenkvarca stavi u vodu, međutim, mnogi praktikuju i njegovo kombinovanje sa čajevima kakvi su nana i majčina dušica.

Čišćenje i punjenje rozenkvarca

Ono što je bitno za znati jeste da svi kristali zahtevaju čišćenje, te da se tom prilikom oni oslobađaju nakupljene negativne energije. Neki od njih imaju sposobnost samoprečišćavanja, međutim, mnogima je potrebno održavanje.

Smatra se da se rozenkvarc mora čistiti i puniti makar jednom nedeljno ili na 15 dana. Ako ga upotrebljavate za postavljanje na određene čakre, on se čisti nakon svake upotrebe. Čišćenje rozenkvarca vrši se postavljanjem pod mlaz mlake vode, posle svakog korišćenja, oko 5 minuta. Preporuka za kvalitetno čišćenje jeste da se osamite i da pustite da mlaz vode teče preko vašeg kamena, a da pri tom zamišljate kako iz kristala odlazi sva negativna energija. Potom ga prebrišite pamučnom krpom.

Punjenje rozenkvarca vrši se nekoliko sati uz ametist i gorski kristal, najbolje tokom noći. Tom prilikom izbegava se njegov kontakt sa sunčevim zracima, jer je opšte poznato da na taj način rozenkvarc gubi svoju boju.

Rozenkvarc i horoskop

Ovaj kamen odgovara pripadnicima nekoliko horoskopskih znakova. Tu spadaju vaga, bik, jarac, rak i devica. Horoskopski znak bika će uz pomoć rozenkvarca privući ljubav, ali će i lakše rešiti kakve nesuglasice i razbistriti svoj mozak.

Generalno, kamenje koje nosi bik, podstaći će kod njega osećaje mira i staloženosti. Kod raka će rozenkvarc doneti ženama i muškarcima plodnost, dok će isto tako i štititi trudnice i njihovu decu. Vage će uz pomoć ovog kamena poboljšati svoje odnose sa drugim ljudima, ali će i umiriti hormonske naboje, a osobito kod osoba ženskog pola.

Cena rozenkvarca

Rozenkvarc se može naći u raznim veličinama, oblicima, bojama, u sklopu nakita ili kao oblutak raznih dimenzija. Tako će i cena ovog dragog kamena varirati od svega nekoliko stotina dinara, pa sve do nekoliko hiljada evra, pa i više, za najkvalitetniji nakit i dragulje koji se spravljaju širom sveta.

Stoga, nije na odmet da za sebe nabavite kakav manji primerak rozenkvarcovog oblutka, jer ćete tako zasigurno privući pozitivnu energiju, ljubav i najlepše ljudske emocije. Prilikom kupovine vodite se onim što vam je u datom trenutku potrebno, bilo da je to ozdravljenje od bolesti, više emocija, ili oslobađanje od kakvih negativnih emocija koje su vas preplavile.

Takođe, možete se voditi i bojom (ukoliko je roze vaša omiljena boja), horoskopskim znakom koji se dovodi u vezu sa rozenkvarcom, ili bilo kakvom drugom stavkom koja će ovaj kamen doneti u vaš džep i rešiti sve vaše postojeće probleme.

Sponzorisano: