Cene nekretnina u Srbiji

Tekuća 2018. godina bila je berićetna za građevinarstvo. Primetan je oporavak ove industrijske grane, gradi se širom Srbije, a cene stanova su u porastu. Ekonomija kaže ako potražnja raste, raste i cena. Zato ne čudi što je tržište nekretnina ove godine živulo.

Najviše se traže nekretnine na Novom Beogradu i to manji stanovi. Njih je najmanje u ponudi kada je stara gradnja u pitanju, ali elitne gradske destinacije prednjače kada su cene u pitanju.

Novogradnja se sve više traži, žele građani da imaju sve na jednom mestu, a to dobro znaju i investitori. Međutim, različita je situacija širom našem zemlje. Posle Beograda, najviše se gradi na Zlatiboru, a u ovom delu Srbije cena kvadratnog metra je skočila, jer je i potražnja velika.

Kada su drugi krajevi naše zemlje u pitanju, situacija je sledeća.

Rastu cene u Novom Sadu!

U Novom Sadu cena stambenih objekata je porasla. Osim potražnje, razlog jačanja cene stambenih jedinica leži i u niskim kamatnim stopama stambenih kredita koje građani sve više uzimaju. Na cenu utiču različiti parametric, pa ne čudi što se u Novom Sadu u istoj ulici, ali na njenim različitim krajevima mogu kupiti stanovi za dve drastično različite cene. Osim gradnje objekta, važan je i kvalitet stana, al ii lokacije utiče na ukupnu cenu.

Za poslovne objekte glavni parameter jeste lokacija na kojoj se nalazi. Upravo lokacija i najviše diktira cenu, a u užem centru Novog Sada i nema poslovnih prostora koji se prodaju. A kada se neki i pojavi, onda vlasnik može sam da određuje cenu.

Beograd drži dobru i jaku cenu!

A u Beogradu u užem centru grada, ipak cene padaju.

Iako ima mnogo stanova koji su kupcima na raspolaganju u određenim delovima Beograda primetan je mali pad cena. Tako je recimo, u krugu dvojke, ali zato nekretnine na Novom Beogradu drže svoju cenu.

Pored godine gradnje i lokacija bitno utiče na cenu.

Ipak, primetna je sve veća dislokacija građana, jer se zbog skupog načina života i visokih troškova, građani radije preseljavaju u okolne opštine, pa ne čudi što je primetan rast cena i u Surčinu, Ledinama, Železniku…

Što južnije, to su cene niže!

A u Nišu su cene niže.

U poslednje vreme cena kvadrata stambenih jedinica je niža. Više novca ćete izdvojiti za stanove koji sun a boljoj lokaciji i koji su novije gradnje, a u tim slučajevima cena po metru kvadratnom kreće se oko 1000 evra.

A šta kažu banke?

Zbog sve povoljnijih kamatnih stopa na stambene kredite došlo je do veće potražnje za nekretnine u većim gradovima. Neko rešava stambeno pitanje na ovaj način, a neko pokušava dodatno da zaradi.

A banke i u jednom i u drugom slučaju zarađuju, tako da razmislite o stambenom kreditu. Nekada cena kirije izađe više nego što bi vas koštala mesečna rata kredita. Izračunajte, saberite, oduzmite, pa vidite šta vam se više isplati. Da li vam je bolje da živite u svom stanu i da dajete kiriju bankama ili biste radije da živite u tuđem stanu i da novac dajete drugome u džep?