Franc Jozef dukat mali i veliki – cena i sve što trebate znati o njemu

franc-jozef-dukat-mali-i-veliki-cena-i-sve-sto-trebate-znati-o-njemu

Franc Jozef dukat je svakako najpopularniji, najtrgovaniji, najtraženiji i najlikvidniji dukat u ovom delu Evrope.

Franc Jozef je bio austrijski car od 1848.godine pa sve do 1916.godine. Takodje, bio je i kralj Ugarske u razdoblju od 1857. do 1916.godine. Njegovo ime ćete često videti u upotrebu i kao Franc Ios, Franjo Josip i slično. On je bio stric čuvenog Franca Ferdinanda čije je ubistvo poslužilo kao motiv za početak Prvog svetskog rata.

Zlatnik Franc Jozef se kovao od 1852. god 1915.godine. Bukvalno se iz godine u godinu povećavao broj iskovanih dukata, pa je tako na primer u prvih 5 godina kovano prosečno oko 100.000 dukata, da bi taj broj od 1900 do 1915.godine došao na preko 300.000 dukata.

Nakon 1915.godine Franc Jozef dukati nisu više kovani redovno, već je Münze Österreich, kovnica iz Beča, preuzela da pravi ovaj dukat isključivo kao investicioni i na svima njima sada stoji 1915.godina.

Ono što treba da znate je da postoje mali i veliki dukat, odnosno jednostrukti i četvorostruki Franc Jozef zlatnik.

Jednostruki Franc Jozef

Ovaj dukat ima težinu 3,49 grama. Masa ćistog zlata mu je 3,44 grama odnosno 0,1106 unci. Prečnika je 20 milimetara a debljina 0,75 milimetara. Finoća mu ima oznaku 986, odnosno ima 98,6 % čistog zlata što mu daje 23,6 karata.

Na prednjoj strani nalazi se lik Franje Josipa oko kog piše natpis: FRANC IOS IDG AVSTRIAE IMPERATOR.

Na zadnjoj strani nalazi se simbol austrijskog dvoglavog carskog orla a oko njega piše: HUNGAR BOHEM GAL LOD ILL REX A A 1915 ukoliko je naravno reč o investicionom zlatniku koji kuje kovnica Münze Österreich nakon smrti Franc Jozefa.

Cena ovog dukata se trenutno kreće u opsegu od oko 225 eura pa sve do 250 eura, zavisno od cene zlata na berzi i drugih faktora prodaje.

Četvorostruki Franc Jozef

zlatni-dukat-franc-ios-jozef-cetvorostruki-cena

Ovaj zlatni dukat ima težinu 4 puta veću od jednostrukog odnosno 13,96 grama. Masa čistog zlata mu je 13,76 grama odnosno 0,4424 po unci. Prečnika je 39,6 milimetara a debljina mu je kao i kod jednostrukog 0,75 milimetara. Finoća mu je takodje kao i kod jednostruke verzije 986, odnosno 98,6 % čistog zlata u sebi što mu takodje daje 23,6 karata.

Na prednjoj strani nalazi se lik Franje Josipa u drugačijem izdanju od onog koji se nalazi na jednostrukom odnosno vidi mu se i gornji deo tela, a oko njega piše natpis: FRANC IOS IDG AVSTRIAE IMPERATOR.

Na zadnjoj strani nalazi se simbol austrijskog dvoglavog carskog orla a oko njega piše: HUNGAR BOHEM GAL LOD ILL REX A A 1915 ukoliko je naravno reč o investicionom zlatniku koji kuje kovnica Münze Österreich nakon smrti Franc Jozefa.

Ono što ga još razliku od jednostrukog osim naravno veličine i težine je i to što se na dnu kovanicu u zagradi nalazi broj 4 kao potvrda njegove vrednosti od 4 dukata.

Cena ovog dukata se trenutno kreće u opsegu od oko 850 eura pa sve do 950 eura.

Kako prepoznati da li je dukat Franc Jozef pravi, da nije lažan?

Mnogi se pitaju kako da prepoznaju pravi zlatni dukat Franc Jozef od lažnog, da ne budu prevareni.

Prva i osnovna stvar je da se dobro sami edukujete i saznate sve što je potrebno pre nego što se odlučite na takav potez. Za početak, dobro pročitati ovaj tekst više puta dok ne zapamtite sve bitne stvari.

Ukoliko dukate kupujete direktno u zlatarama, samim tim tu mogu i proći proveru odnosno ta zlatara bi već trebala garantovati za njih i pred vama mogu uraditi odredjene rutinske provere autentičnosti.

franjo-jopis-zlatnik-zlatni-dukat-cena-i-kako-ga-prepoznati

Ako ih kupujete na neki drugi način ili želite da svakako uradite proveru i sami, postoji nekoliko stvari na koje trebate obratiti pažnju i koje trebate proveriti. Za ove provere biće vam potrebno najčešće samo 2 stvari: to su precizna vagica koja meri grame (na primer neka koja meri od 0,01 do 100, 200 ili 500 grama) i šubler – pomično merilo (ako to nemate i lenjir sa ugraviranih nekoliko centimetara i vidljivom milimetarskom skalom može poslužiti).

S obzirom da se radi o proveri zlatnih dukata koji naravno samim tim imaju tačno odredjene vrednosti, vrlo je lako uraditi proveru na ovaj način. Zlato je od svih materijala koje se rasprostranjeno koriste, element sa najvećom gustinom odnosno specifičnom težinom pa je teško i potpuno neisplativo praviti lažni zlatnik koji će imati istu težinu a i iste dimenzije. Ono što je uglavnom slučaj kod kopija ili replika ovog zlatnika je da su mu dimenzije iste ali mu je naravno težina manja. Obično iznosi oko 3,10 grama ili slično. Znači za oko 0,39 grama manje. Ta vrednost naravno osciluje, zavisno o kakvoj se replici radi.

Kao zaključak se izvodi da je skoro neizvodljivo odnosno za njega neisplativo da neko napravi kopiju ovog zlatnika koji će ispuniti oba uslova – da ima odgovarajuće dimenzije a i da ima odgovarajuću težinu. Jedno od ova dva mora omanuti ako se radi o kopiji. Uglavnom je to težina, zato vam je precizna vagica jako pogodna i neophodna za takve vrste provera.

Pored ovih provera, jako pouzdanu proveru mogu raditi i zlatare pomoću kiselina, s tim što je ta metoda uglavnom vrlo skupa kod njih, ali ako želite uraditi takve provere, možete i to naravno uraditi kod njih ili nabaviti kiseline pa sami odraditi proveru.

Da bi ste šanse za prevaru smanjili na minimum, svakako bi trebalo da dukate Franc Jozef kupujete samo od proverenih i ovlašćenih lica.

Ono što je još bitno napomenuti, da postoje i dukati koji su probušeni uglavnom jer su nošeni kao nakit. Za takve dukate cena ide na dole za par procenata od cene nebušenog dukata.

Popularnost, likvidnost i budućnost Franc Jozef dukata

Ovaj zlatni dukat već godinama ima veliku popularnost na našim prostorima i male su šanse da se to promeni u budućnosti, što znači da u ovom trenutku izgleda kao jako dobar potez za investiranje.

Ono što ga čini posebno pogodnim je to da je vrlo likvidan, odnosno lako se može prodati u slučaju da je to preko potrebno. Otkupljuju ga mnoge zlatare i numizmatičari.

Jako je pogodan kao poklon za svadbe i različite bitne proslave pa ga možete koristiti i za takve stvari.

Sponzorisano: