Tirkiz kamen – dejstvo, upotreba, iskustva i cena

Kamen tirkiz, prema svom hemijskom sastavu pripada grupi fosfatnih minerala. Ovaj kamen, poreklom je sa prostora Turske i od strane Francuza koji su ga “krstili” upravo je po pomenutoj državi i dobio ime. Naime, termin “Turquoise”, kako Francuzi nazivaju tirkiz, potiče od reči “Turquie”, kako takođe Francuzi nazivaju Tursku.

Osim pomenutog, najšire rasprostranjenog naziva kamena kakav je tirkiz, ovaj kamen se u pojedinim delovima sveta, kao što su prostori arapskih država naziva i “fizuraj” ili “fajruz” što bi u doslovnom prevodu sa arapskog značilo “srećni kamen”. Naime, u arapskom svetu, duga je tradicija verovanja i čvrsto je izraženo verovanje da tirkiz donosi sreću.

Takav primer, nije usamljen i postoje brojna svedočenja o tome da su drevni starosedeoci amerike, inače pripadnici indijanskih plemena verovali da tirkiz ima moć da vas sačuva od najrazličitijih vrsta nesreća. Lekari sa prostora i iz vremena Starog Rima, praktikovali su da na malom prstu nose prsten koji je izrađen upravo od tirkiza, verujući da im on poklanja isceliteljsku moć. Spisak naroda koji veruju ili koji su verovali u čudotvornost tirkiza, ni ovde se ne završava.

Naime, ljudi koji su živeli na prostoru Persije, verovali su da ih nošenje nakita koji je izrađen od tirkiza može zaštititi od najrazličitijih vrsta bolesti. Na prostorima država koje su okrenute budizmu, tirkiz se takođe smatra vrlo čudotvornim i dragocenim kamenom. Prema jednom predanju koje potiče upravo iz budističkih država, veruje se da je buda koristio tirkiz u okviru svojih spiritualnih obreda, kako bi se zaštitio od susreta sa nečastivim silama i od njihovog napada. U državama koje su po religiji bliže nama, tačnije u brojnim evropskim državama, vekovima unazad, tirkiz se smatrao, a u određenoj meri se i danas smatra ukrasom kraljevskih porodica. Naime, mnoge kraljevske krune bile su i trenutno su ukrašene tirkizom.

Kroz određene istorijske periode, koji nam sada vremenski, kao ni kulturološki više nisu bliski, smatralo se da je pojedinac bogat i moćan onoliko koliko tirkiza ima u svom vlasništvu. Dakle, u pomenutim istorijskim periodima, tirkiz se smatrao jednim od glavnih i vodećih statusnih simbola.
Iako je tirkiz poreklom sa prostora Turske, njegovim prirodnim nalazištima, proglašene su i brojne druge države osim Turske.

Konkretnije, države kao što su Brazil, SAD, Meksiko, Čile, Peru, Iran, Avganistan, Tibet, Indija, Kina i Egipat, pored Turske, takođe se smatraju vrlo bogatim i samim tim značajnim prirodnim nalazištima tirkiza.

Tirkiz kamen – dejstvo

Dejstvo tirkiz kamena, u ogromnoj meri se odražava kako na duhovnu i psihološku sferu ljudskog bića tako na fizičko zdravlje. Konkretno, veruje se da tirkiz ima moć da pokupi i da razgradi negatvnu energiju i negativne misli čak i pre nego što one iz vašeg podsvesnog nivoa psihe dospeju u svesni nivo i pre nego što odatle počnu da se odražavaju na vaša osećanja, na vaše odluke i doživljaje sopstvenog bića ili okoline. Isto tako, tirkiz ima moć i da pokupi i da neutrališe negativnu energiju i negativne misli koje kruže kroz vašu svest i koje kao takve na negativan i nepoželjan način “upravljaju” vama, čineći vas nezadovoljnim, nesigurnim, uznemirenim ili čak duboko nesrećnim.

Istovremeno, tirkiz deluje tako što u podsvest, ali i u svest privlači i unosi pozitivnu energiju i pozitivne misli. Na taj način, uz posedovanje tirkiza, vi za kratko vreme postajete samouvereni i zadovoljni sobom, počinjete pozitivno da gledate na život, počinjete da donosite ispravne odluke i počinjete da u sebi i oko sebe pronalazite i prepoznajete smisao.

Veruje se da tirkiz deluje toliko snažno i efikasno, da čak može da vas zaštiti od delovanja crne magije.

Osobe koje koriste, tačnije koje nose tirkiz, vremenom postaju svesnije i mudrije i lakše uspevaju da realno i moguće razdvoje od onoga što je nerealno i što je nemoguće. Samim tim, uz dejstvo tirkiza, osobe kojima ovaj kamen pripada uspevaju lakše i brže da stignu do ostvarenja sopstvenih ciljeva i do postizanja osećaja opšteg zadovoljstva i opšte sreće.

Na polju ljubavnih, porodičnih i prijateljskih odnosa, tirkiz deluje tako što te odnose pročišćava i tako što ih učvršćuje. Neretko se dešava da uz upotrebu tirkiza osoba ostane bez lažnih prijatelja i da uz sebe zadrži samo one koji zaista jesu prijatelji.

U sferi delovanja na fizičko zdravlje, tirkiz deluje tako što eliminiše poremećaje ishrane kao što su bulimija ili anoreksija, ali i tako što podstiče normalizaciju funkcije govora. Zbog osobine da podstiče funkciju govora, tirkiz se kao izbor poludragog kamena preporučuje deci i mladim osobama koje mucaju, ali i osobama koje se bave profesijama u kojima je važno da budu dobri i vešti govornici.

Problemi sa funkcijom štitne žlezde, problemi sa funkcijom imunološkog sistema, problemi sa funkcijom jetre i problemi sa funkcijom krvotoka, takođe se u značajnoj meri mogu sanirati uz pomoć tirkiza.

Uz načine koje smo do sada naveli, tirkiz deluje i tako što sprečava ili ublažava simptome različitih oblika infekcija, kao što su infekcija grla, infekcija kože i brojne druge infekcije, ali i simptome zubobolje.

Smatra se da tirkiz poboljšava potenciju, da podstiče normalan rad srca, da rešava probleme sa prekomernim znojenjem i da podstiče proces oslobađanja organizma od najrazličitijih vrsta otrova koji su u njemu prisutni.

U prisustvu grčeva u stomaku i u prisustvu plućnih bolesti, kao što je bronhitis, upala pluća ili astma, tirkiz jednako efikasno deluje i pomaže.

Veruje se da je delovanje tirkiza toliko čudotvorno da on čak može i da vas upozori na dolazeće brige, probleme ili bolesti.

Naime, veruje se da tirkiz promeni boju onda kada ispred vas stoji period koji će biti obeležen brigama, problemima ili bolešću. U takvim okolnostima, tirkiz potamni. Ukoliko primetite da je vaš tirkiz potamneo, kako bi ste mu pomogli da povrati svoje prvobitne osobine i da može da vas štiti i da vam pomogne da prebrodite nevolje koje vas čekaju, stavite ga da nekoliko sati stoji direktno izložen suncu.

Tirkiz kamen – upotreba

Svoje delovanje, tirkiz će ispoljiti ukoliko ga nosite uz sebe u formi neobrađenog kamena ili ukoliko ga nosite na sebi u formi nakita.

Takođe, tirkiz možete upotrebljavati i tako što ćete od njega praviti svoj čudotvorni i lekoviti eliksir. Pomenuti eliksir, možete napraviti tako što ćete tirkiz uveče spustiti u čašu sa vodom i ostaviti ga da u njoj prenoći. Ujutru, tu vodu procedite i popijte je pre doručka, odnosno na potpuno prazan stomak.

Kako bi tirkiz mogao efikasno i čudotvorno da deluje na vaše duhovno, psihičko i fizičko zdravlje, morate ga s vremena na vreme čistiti i puniti.

Čišćenje tirkiza, obavlja se tako što se kamen jednom mesečno ostavi da prenoći sa hematitom.

Punjenje tirkiza, obavlja se tako što se kamen takođe jednom mesečno ostavi da prenoći pored gorskog kristala ili tako što se ostavi da nekoliko sati odstoji na otvorenom, ali bez direktnog uticaja jake sunčeve svetlosti. Punjenju tirkiza na direktnoj sunčevoj svetlosti, treba da pristupite tek i samo onda kada kamen potamni i kada vam pošalje znak da je potpuno prazan i da više nema moć da vas brani od nevolja koje dolaze. Kada pri takvoj okolnosti napunite tirkiz, on će ponovo biti moćan i spreman da vas brani i čuva.

Upotreba tirkiza, posebno se preporučuje osobama koje su rođene u znaku riba, u znaku bika, u znaku vodolije i u znaku strelca.

Tirkiz kamen – iskustva

Činjenice koje smo kroz sadržaj ovog teksta podelili sa vama, dokazane su i više puta su potvrđene na osnovu iskustava osoba koje ovaj kamen koriste i kojima ovaj kamen pripada.

Prema iskustvima takvih osoba, ono što je takođe bitno da znate o tirkiz kamenu, jeste da on “ne podnosi” kozmetičke proizvode, znoj i velike temperaturne razlike. Zbog toga, ovaj kamen ne treba stalno nositi direktno do kože, posebno ukoliko ste znojavi ili ukoliko ste na kožu prethodno naneli neko kozmetičko sredstvo. U periodu velikih vrućina, kao i u periodu mraza, tirkiz treba nositi u dzepu ili u torbici ili na sebi, ali zaštićenog od direktnog sunca, odnosno zaštićenog od direktnog mraza.

Tirkiz kamen – cena

Tirkiz je neznatno skuplji u poređenju sa brojnim drugim vrstama poludragog kamenja. Tako na primer, jedan manji komad tek blago poliranog tirkiza u prirodnom obliku i dimenzija od svega par 4 centimetara sa 4 centimetara, košta oko 1.200 dinara. Većim komadima, cena raste srazmerno sa dimenzijama. Sitni komadi nakita od tirkiza, kao što su privesci i minđuše, koštaju od 800 do 1.500 dinara, dok veći komadi nakita od tirkiza koštaju od 1.200 do oko 3.000 dinara. Ukoliko je u izradi nakita korišćeno srebro ili zlato, cena je srazmerno toj činjenici veća i zavisi od gramaže upotrebljenog srebra ili zlata.

Na tržištu postoji dosta kopija tirkiza, tako da tirkiz, odnosno predmete od tirkiza uvek treba kupovati u proverenim prodajnim objektima ili od prodavaca u koje imate poverenja.

Sponzorisano: