925 Srebro – nakit i srebrnjaci, cena

Srebro se kao hemijski element označava oznakom Ag (lat. Argentum), a u prirodi se može javiti u svom elementarnom stanju, kao i u vidu jedinjenja.

Od svih elemenata srebro se smatra, i jeste, najbolji provodnik toplote i elektriciteta. Samo njegovo latinsko ime prevodi se kao sjaj ili pak belina.

Najčešće se nalazi u okviru ruda, zajedno sa bakrom ili zlatom, a najpoznatiji rudnici srebra su lokalizovani u Peruu, Boliviji, Čileu i Meksiku.

Fizičke i hemijske karakteristike srebra

Neke od osnovnih karakteristika srebra jesu da je ono mekano, lako kovno, rastegljivo i lako se oblikuje i razvlači u žice i folije. To je beo, sjajan metal, koji može da izgleda i žut ukoliko se svetlost više puta odbije od njegove površine. Srebro u prahu je sive boje. Zbog svojih karakterističnih fizičkih i hemijskih osobina, srebro se koristi u okviru brojnih legura i jedinjenja kako u elektrotehnici, tako i u industriji.

Srebro se topi na temperaturi od oko 960 stepeni, dok njegova isparavanja počinju već na 850 stepeni. Srebro ključa na oko 2193 stepena. Rekli smo već da najbolje provodi toplotu i elektricitet, čak bolje i od bakra. Njegova gustina iznosi oko 10 g/cm3, što je čak duplo manje u odnosu na gustinu zlata.

Upotreba srebra kroz istoriju

Srebro jeste plemeniti metal koji se još od davnina koristi za spravljanje nakita, ali i novčanica u vidu srebrenjaka, i kao takvo ima veliku vrednost. U prošlosti su srebrenjaci predstvljali monetu koju je koristio srednji sloj stanovništva. Njime su se kupovala kakva manja dobra ili plaćale kakve manje usluge, dok su se zlatnici koristili za neke skuplje investicije.

Tako se, recimo, početkom 20. veka, u Velikoj Britaniji srebro koristilo najpre za izradu srebrenjaka sa procentom od 92%, dok je kasnije taj procenat smanjen na 50%, a ostalih 50% raspoređeno je na druge metale, a pre svega na bakar i nikl.

Neki od najpoznatijih srebrnjaka na svetu čistoće 99,9%, a veličine 1 unce, jesu Bečki Philharmonic BU srebrenjak kao i Kanadski Maple Leaf BU srebrenjak (kao dva najpovoljnija srebrenjaka na tržištu). Tu su još i American Eagle BU srebrenjak, Australian Koala BU srebrenjak, Australian Kangaroo BU srebrenjak, Australian Kookaburra BU srebrenjak, Chinese Panda BU srebrenjak i mnogi drugi.

Pored uloge u spravljanju novca, srebro je u antičko doba, a naročito za Grke i Rimljane, imalo još jednu i te kako važnu ulogu. Srebro se smatralo metalom koji je idealan dezinficijens, pa se tako koristilo i za dezinfekciju, a naročito hrane i vode koja se čuvala u raznim skladištima. Mornari su srebrne novčiće ubacivali u burad sa vodom i vinom, te su na taj način dezinfikovali ove napitke tokom svojih dugih putovanja.

Srebro 925

Nakit koji se spravlja od srebra najčešće sadrži oznaku 925. Ova oznaka ukazuje na to da procenat srebra koji je u nakitu zastupljen jeste 92,5%, dok ostatak čini neki drugi plemeniti element, a najčešće je u pitanju bakar. Zapravo, razlog za to jeste taj što je čisto srebro isuviše mekano, te kao takvo nije pogodno za oblikovanje, te mu se stoga mora dodati kakav drugi plemeniti metal. Takođe, jedna od karakteristika srebra jeste da, za razliku od zlata, ono ima sklonost da vremenom potamni, pocrni, da poprimi tamniju nijansu, pa se stoga sve ono što je od njega spravljeno, mora redovno održavati.

Tržište se, međutim, danas često poigrava sa osobama koje nisu dovoljno upućene u kvalitet ovog plemenitog metala. Tako, postoje još i brojni drugi nazivi za nakit i predmete koji se koriste, a koji mogu da nas navedu da posumnjamo da li se radi o pravom 925 srebru, ili je pak u pitanju posrebreni predmet.

Ukoliko naiđete na oznaku Sterling silver, ne dajte se zbuniti. Ova oznaka ukazuje na pravo srebro, tj na predmet izrađen u potpunosti od srebra finoće 925. Međutim, ukoliko naiđete na kakav egzotičan naziv poput „tajlandsko srebro“ znajte da se radi o posrebrenim predmetima, koji veoma lako pocrne, pa se stoga njihovo kvašenje izbegava. Tibetansko srebro jeste naziv za srebro koje je manjeg kvaliteta tj finoće od 925 srebra. Tu je udeo srebra u izradi predmeta ili nakita oko 50%.

Dakle, ovde nije u pitanju nikakva prevara, već se samo radi o kakvoj jeftinijoj varijanti. Pri tom, ovakvi predmeti izgledaju rustičnije, jer su tamniji svojim izgledom, pa i to ima određenu draž.

Da biste proverili da li je neki predmet od pravog srebra ili se radi o falsifikatu, svakako je najlakši način da ga odnesete kod kakvog profesionalca koji se time bavi i koji će za vas odrediti finoću srebra.

Sa druge strane, postoji mogućnost i da samostalno proverite da li je predmet koji posedujete od pravog srebra, određene finoće, ili je samo posrebren. Neke od tih metoda su sledeće:

– pravo srebro uvek ima žig sa oznakom, npr 925
– pravo srebro će otopiti led u veoma kratkom vremenskom roku
– pravo srebro neće biti privučeno od strane magneta
– ukoliko srebrni predmet kucnete, on će proizvesti zvonak zvuk
– ako srebro ogrebete iglicom, ono neće promeniti boju
– pravo srebro zadržaće toplotu neko vreme ukoliko ga zagrejete
– pravo srebro se dobro čisti pastom za zube, a tamni u kontaktu sa jodom
– u dodiru sa pravim srebrom, dolazi do tamnjenja školske krede

Najpoznatiji srebrnjaci 925 finoće

Na našim prostoima najpoznatiji srebrnjaci 925 finoće su svakako srebrnjaci Zlatare Majdanpek. Tu su naravno razni Titovi srebrnjaci koji imaju 925 finoću, a neki su radjeni i u tehnici polirana pločica. Pored Titovih srebrnjaka, vrlo česti su i oni sa motivima Kosovskog boja kao što su Car Lazar, Carica Milica, Miloš Obilić itd.

Pored domaćih srebrnjaka, postoje i evropski i svetski koji imaju 925 finoću i takodje se mogu koristiti i u numizmatičke i u investicione svrhe.

Srebrnjake 925 finoće je najbolje da gledate da kupujete što bliže ceni prema berzi, po mogućstvu i ispod te cene ako je moguće. Naravno, treba gledati i očuvanost pa su tako najviše na ceni naravno UNC i XF srebrnjaci.

Kako očistiti srebro kod kuće?

Povremeno će srebro koje posedujete u svom vlasništvu zahtevati čišćenje, a to možete uraditi bilo kod profesionalca, bilo u kućnim uslovima. Ukoliko se odlučite za ovu drugu varijantu, od pomoći vam mogu biti razna sredstva koja verovatno već imate u svom domaćinstvu.

Jedan od najpopularnijih načina čišćenja srebra jeste upotreba pepela od cigareta, koji se koristi tako što se pepeo pomeša sa vodom, ili sokom od pola limuna. U tako dobijenu pastu je dovoljno umočiti suvu krpu i time istrljati nakit ili drugi predmet od srebra, te će na taj način on veoma brzo povratiti svoj sjaj.

Drugi vrlo efikasan metod je upotreba sode bikarbone pomešane sa vodom i malo morske soli. Potrebno je da u 1 dl vode stavite oko pola kašičice soli i pustite da provri. Mešavinu potom ohladite na sobnoj temperaturi. U to dodajte pola kašičice sode bikarbone, a zatim u dobijeni rastvor potopite svoj srebrni nakit i pustite da odstoji oko pola sata.

Pored gore pomenutih sredstava, kao veoma korisna pokazala se i upotreba paste za zube, čistog soka od limuna, alkoholnog sirćeta, ili pak samog alkohola, kao i kakvog blagog deterdženta. Svaka od navedenih metoda je i te kako laka za upotrebu, a što je najvažnije, sve su podjednako uspešne u obnavljanju sjaja i čistoće vašeg srebra.

Kompletan vodič na temu čišćenja srebra kod kuće možete pročitati ovde.

Upotreba srebra danas

Od srebra se danas spravljaju i mnogi drugi predmeti, poput raznih umetnina koje ukrašavaju ljudske domove, ramova za slike, posuđa, escajga i slično. I razna jedinjenja srebra imaju najraznovrsniju primenu kako u fotografiji, medicini, tako i u proizvodnji ogledala, u pravljenju mastila i slično. Koloidno srebro pak, danas je pravi hit u svetu i koristi se u najrazličitijim oblicima i domenima alternativne medicinske nauke.

Takođe, srebro se danas, pored zlata, koristi i kao sredstvo za ulaganje, a to se najčešće čini u vidu srebrenjaka. Takođe, pored srebrenjaka, ulaganje se vrši i u srebrne poluge koje teže od nekoliko stotina grama do i po nekoliko kilograma. Čak se i veliki investitori veoma često opredeljuju za ulaganje i po nekoliko hiljada evra upravo u srebro, uprkos njegovoj nižoj ceni u odnosu na cenu zlata. Razlozi za ulaganje jesu brojni, a jedan od njih jeste i svetska ekonomska kriza, ali i manje varijacije u „kursu“ ovog vida štednje, kao i porast vrednosti ovih plemenitih metala poslednjih godina na svetskim berzama.

Kako smo već i rekli, otkup srebra danas jeste veoma unosan posao, a osobe koje su godinama čuvale ovo bogatstvo, odlučuju se da ga prodaju upravo zbog sve veće kriza koja preti da zahvati svet. Kako bi što lakše došli do novca, ljudi daju sve srebrne predmete koje su godinama čuvali, od srebrenjaka, preko nakita, ukrasnih predmeta, do posuđa i escajga. Savetuje se svakako da ukoliko se odučite za prodaju svog srebra, postite više otkupljivača, kako biste saznali ko daje najbolju ponudu. Svakako da će i cena vašeg uloga zavisiti od toga koliko on srebra poseduje, tj koliki je stepen finoće srebra, a samim tim i samog predmeta.

Ukoliko verujete da je ovo najbolji način uštede, pored naravno uštede u novcu ili zlatu, jer iz godine u godinu cena ovih plemenitih metala sve više raste, možete izdvojiti određenu sumu novca te uložiti u srebrne poluge i drugi vid čuvanja srebra. Ipak, mnogi smatraju da je srebro oduvek, a naročito poslednjih godina, znatno potcenjeno u odnosu na zlato, a da baš suprotno, ima znatno veći potencijal od zlata.

Cena srebra pri otkupu

Prilikom otkupa cena srebra u mnogome zna da varira, a novac koji ćete tom prilikom dobiti najčešće zavisi od zastupljenosti srebra u vašem predmetu koji dajete na otkup, kao i od njegove težine. Cena se određuje po gramu srebra.

Ukoliko rešite da dajete na otkup nakit, već smo pomenuli da se on najčešće izrađuje sa oznakom 925, što znači da taj nakit sadrži 92,5% čistog srebra. Cena po gramu ovog nakita jeste trenutno oko 0,31 evro, dok je cena za nakit koje sadrži 99,9% srebra nešto veća, i po gramu iznosi oko 0,33 evra. To je srebro koje ima oznaku 999.

Međutim, postoji i nakit i legure koje nose manje oznake od ovih, kakve su na primer legure 825 i 500, sa po 82,55 i 50% srebra, i cene za njihov gram jesu oko 0,28 evra za 825, odnosno 0,17 evra za 500. Ovo su, naravno, neke približne vrednosti na koje se okvirno možete osloniti ukoliko poželite da svoje srebrne predmete date na otkup. Naš savet je takođe da obratite pažnju na kurs srebra i da otkupljeno srebro ne prodajete odmah, jer takva investicija ne bi ni imala nikakvog smisla.

Sponzorisano: