Kako očistiti srebro kod kuće – vodič za čišćenje srebra

Iako je cena srebra dosta manja od cene zlata, srebro je itekako popularno, a njegova proizvodnja na tržištu je sve veća. Od srebra se izrađuje ne samo nakit, nego i mnogi drugi ukrasi i predmeti, kao što su srebrno posuđe, srebrni novčići i slično.

Sigurno imate kod kuće neke srebrne predmete ili srebrni nakit koji ima svoju vrednost i zbog toga je neophodno da se pravilno čuva i da se redovno održava.

Ipak, iako se srebrni predmeti dobro čuvaju, oni vremenom gube svoju prepoznatljivu boju, o čemu ćete saznati nešto više u nastavku ovog teksta.

Zašto srebro potamni?

kako-ocistiti-srebro-kod-kuce-vodic-za-ciscenje-srebra

Dakle, iako je srebro naročito privlačno zbog svoje lepote i sjaja, ono ima jednu veliku manu. Zapravo, kod srebra se dešava da ono brzo potamni i da izgubi svoj sjaj. To se naročito odnosi na srebrni nakit koji dolazi u svakodnevni dodir sa kožom, sa znojem, sa vodom i sa kozmetičkim sredstvima, a izložen je svakodnevno i hladnoći i suncu. Svi ti faktori mogu uticati na to da srebro izgubi svoju prvobitnu boju i sjaj i da pocrni.

Takođe, na srebrnom nakitu se mogu pojaviti fleke koje će učiniti nakit manje atraktivnim i blistavim. Osim nakita, i pribor za jelo napravljen od srebra veoma brzo potamni zbog česte upotrebe i pranja. Šta onda treba uraditi? Da li postoji način da se srebro očisti i da li ga možemo sami očistiti kod kuće? Da li je moguće sprečiti da srebro pocrni?

Dakle, kada srebro izgubi svoju prepoznatljivu boju, potrebno ga je povremeno očistiti. Osim što ga možete odneti kod profesionalca na čišćenje, postoje i razni načini na koje sami možete očistiti srebro.

Naime, srebro se može efikasno očistiti uz pomoć nekih namirnica koje svako od nas verovatno ima kod kuće. Ne samo da se tako može čistiti srebrni nakit, već i svi ostali predmeti od srebra, kao što su srebrni novčići, srebrno posuđe, srebrni svećnjaci itd.

U nastavku ćete videti koji su to načini i šta je sve potrebno da uradite da bi vaše srebro opet bilo lepo i blistavo.

Kako sami možete očistiti srebro kod kuće?

Čišćenje srebra uz pomoć pepela od cigareta

Da li ste znali da pepeo od cigareta može veoma efikasno da očisti vaš srebrni nakit kao i ostale predmete od srebra? Zapravo, ovo je jedan od najčešćih načina na koji se čisti srebro i to veoma uspešno. Pepeo od cigareta ima specifičan hemijski sastav i abrazivna svojstva, tako da se pokazao kao veoma efikasan u čišćenju srebra. Potrebno je samo da pomešate pepeo od cigareta sa vodom ili sa limunovim sokom i da umočite krpu ili peškir u tu tečnost. Zatim tom krpom dobro istrljajte svoje srebro i videćete da je ono postalo mnogo svetlije i blistavije.

Čišćenje srebra uz pomoć pepela od drvenih grančica

Pepeo od drvenih grančica može takođe biti efikasno sredstvo za čišćenje srebra, naročito ukoliko je u pitanju srebrni nakit sa dragim kamenjem ili sa nekim drugim ukrasima. Potrebno je samo da srebrni deo nakita pospete pepelom, da pustite malo da odstoji, a zatim da istrljate nakit čistom krpom.

Čišćenje srebra uz pomoć sode bikarbone

ciscenje-srebra-sodom-bikarbonom-kod-kuce

Soda bikarbona je još jedno od sredstava koje uspešno može očistiti vaše srebro. U tom slučaju, potrebno je da pripremite 1 kašiku sode bikarbone i 1 kašiku morske soli. Takođe, pripremite aluminijumski tiganj i jedan čist peškirić.

Prvo napunite tiganj vodom pa dodajte so unutra i ostavite da voda provri. Nakon toga, sklonite tiganj sa vatre i stavite srebro u njega. Dodajte malo sode bikarbone i pustite da srebro odstoji u tiganju petnaestak minuta. Zatim, izvadite srebro i obrišite ga čistim peškirićem sve dok ne bude potpuno suvo. Videćete da je vaše srebro promenilo boju i da su sve mrlje sa njega nestale.

Čišćenje srebra uz pomoć limuna

Jedno od sredstava za čišćenje srebra koje verovatno svako od vas ima kod kuće jeste limun. Potrebno je samo limun izrezati na kriške i tim kriškama protrljati srebrni nakit. Sledeći korak jeste da srebro potopite u vodu koja je razmućena sa sodom bikarbonom. Verovatno već znate da soda bikarbona i limun predstavljaju odličnu kombinaciju koja se koristi za čišćenje domaćinstava. Takođe, ova kombinacija je idealna za čišćenje srebra, tako da ne bi bilo loše da isprobate tehniku koju smo vam predložili.

Čišćenje srebra uz pomoć sirćeta

Sirće je još jedno od sredstava koje se može uspešno koristiti za čišćenje srebra. Potrebno je samo da uzmete jednu činiju i da sipate sirće u nju. Potopite srebro u činiju sa sirćetom i držite ga unutra oko 20 minuta. Pritom se preporučuje da srebro nežno trljate četkicom za zube ili vatom. Nakon 20 minuta izvadite srebro iz sirćeta i spustite ga u toplu vodu na kratko, a onda ga dobro posušite peškirom. Videćete da su fleke sa srebra nestale i da je ono opet blistavo i sjajno.

Druga opcija je da ostavite srebro da prenoći u sirćetu a ujutru da ga isperete mlakom vodom. U tom slučaju moguće je da će se vaš srebrni nakit osećati na sirće, pa bi najbolje bilo da ga potopite u vodu u koju ste dodali nekoliko kapi soka od limuna. Na taj način će se eliminisati neprijatan miris sirćeta, a vaše srebro će biti još blistavije.

Čišćenje srebra uz pomoć kečapa

ciscenje-srebra-uz-pomoc-kecapa

Možda niste znali, ali kečap se takođe može koristiti kao efikasno sredstvo protiv fleka na srebru. Ukoliko je vaš srebrni nakit izgubio sjaj ili ako je pocrneo, onda vam kečap u tome može pomoći. Možete jednostavno četkicu za zube umočiti u kečap i njome trljati srebro ili možete kompletan srebrni nakit uroniti u kečap.

Za koju god varijantu da se opredelite, kečap će sigurno pomoći da se eliminišu sve mrlje sa vašeg srebra. Nakon toga, isperite srebro vodom i obrišite ga čistom i mekanom krpom i odmah ćete primetiti razliku. Vaš srebrni nakit ponovo će biti čist i blistav.

Čišćenje srebra uz pomoć rakije, alkohola i pudera za bebe

Ova neobična kombinacija takođe može efikasno ukloniti mrlje sa vašeg srebra i ponovo ga učiniti sjajnim i blistavim. Pomešajte jednake količine alkohola, pudera za bebe i rakije i potopite svoj srebrni nakit ili srebrne novčiće u to. Najbolje je da ostavite da srebro prenoći tako, a ujutru ga samo isperite u hladnoj vodi i obrišite čistom krpom. Rezultati će biti zapanjujući.

Čišćenje srebra uz pomoć deterdženta

Verovatno niste znali da se i deterdžent može koristiti za skidanje fleka sa srebra. Međutim, važno je da izaberete neki blaži deterdžent koji ne sadrži fosfat. Potrebno je samo da naspete malo tog deterdženta u vruću vodu i da potopite srebro unutra. Držite srebro nekoliko minuta u deteržentu i brišite ga mekanom krpom, a nakon toga ostavite da se malo osuši.

Čišćenje srebra uz pomoć paste za zube

S obzirom da većina pasta za zube danas sadrži fluorid, one mogu biti veoma efikasno sredstvo za čišćenje srebra. Stavite malo paste za zube na četkicu i istrljajte nakit tom četkicom. Neka pokreti budu nežni i kružni, a nakon nekoliko minuta isperite vaše srebro u malo hladnijoj vodi.

Zatim, izbrišite srebro peškirom i ostavite ga da se još malo prosuši.

Zaključak

Ovo su neki od najefikasnijih načina kako sami možete očistiti svoje srebro kod kuće. Za bilo koji način da se opredelite, nema sumnje da ćete uspeti da očistite svoje srebro i da će vaš nakit ponovo biti sjajan i blistav. Kao što ste mogli videti, ispiranje srebra se uvek odvija na sličan način, bez obzira za koje sredstvo za čišćenje ste se odlučili.

Naime, srebro uvek treba isprati hladnom vodom i pritom koristiti vatu ili mekanu krpu. Na kraju uvek treba obrisati srebro čistim peškirom i ostaviti ga još neko vreme da se osuši.

Još jedan od saveta jeste kako da izbegnete da srebro ostavi taman trag na vašim rukama. Ovo se pre svega odnosi na srebrni nakit koji može da oksidira u dodiru sa kožom. Na sreću, postoji način da se to izbegne. Dodajte u vodu malo amonijaka i isperite nakit u tome. Kada se nakit osuši, onaj deo nakita koji se naslanja na vašu kožu namažite bezbojnim lakom za nokte. Dovoljan će biti jedan tanji sloj laka koji će sprečiti da bilo kakvi tragovi srebra ostanu na vašoj koži.

Još jedna važna napomena jeste da srebrni nakit koji trenutno ne nosite uvek držite u nekoj kutiji ili u plastičnoj kesici koja mora biti zatvorena. Na taj način ćete sprečiti da srebro potamni i ono će ostati sjajno duže vremena. Stručnjaci preporučuju da se srebrni nakit povremeno skida i odlaže u kutiju.

Ipak, postoje i oni ljudi koji se nikako ne odvajaju od svog nakita, tako da oni moraju malo učestalije da ga čiste i da ga održavaju. Preporučuje se da se čišćenje srebra obavlja bar jednom mesečno, a na vama je da izaberete koji način čišćenja ćete koristiti.

Nadamo se da vam je ovaj kratak vodič za čišćenje srebra bio koristan i da vam neće biti problem da očistite srebro, jer verovatno većinu od navedenih namirnica posedujete kod kuće.

Takođe, potrebno je da vodite računa o tome da srebro ne oštetite i da sledite uputstva koja smo vam dali. Ukoliko primetite da fleke slabo spadaju sa vašeg srebra, nemojte biti grubi, već samo još koji put ponovite isti proces i uskoro ćete videti rezultate.

Sponzorisano: