Crveno zlato – cena i vodič

Kao što svi znamo, zlato je plemeniti metal koji se koristi u različite svrhe još od najstarijih vremena. Zbog svoje lepote i kvaliteta, zlato se uglavnom koristi za izradu luksuznog nakita. Kvalitet zlata se izražava u karatima (K), pa se čisto zlato naziva još i 24K zlato.

Ipak, za pravljenje nakita, zlato se zbog svoje prevelike elastičnosti najčešće meša sa nekim drugim metalima, kao što su srebro ili bakar. Da li ste znali da osim žutog i belog zlata postoje još neke vrste zlata? Boja zlata zavisi od legura koje se koriste, ali to ne umanjuje kvalitet zlata.

U ovom tekstu ćemo vam reći nešto više o crvenom zlatu, o njegovoj upotrebi i ceni. Takođe, uporedićemo crveno zlato sa drugim vrstama zlata, tako da možete jasno da vidite razlike i da se odlučite za vrstu zlata koja vam najviše odgovara.

Šta je to crveno zlato i kako se dobija?

crveno-zlato-cena-i-vodic

Ukoliko se čisto zlato kombinuje sa bakrom, onda ono dobija crvenkastu boju. Zapravo, u pitanju je kombinacija zlata, bakra i srebra, gde se bakar primenjuje u većim količinama. Legura koja se dobija poznata je kao crveno zlato, odnosno Rose Gold ili Red Gold. Smatra se da se otprilike 25% bakra nalazi u crvenom zlatu. Njegova finoća se, kao i kod ostalih vrsta zlata, meri u karatima.

Crveno zlato se smatra najnovijim trendom u izradi nakita. Nakit može biti u potpunosti izrađen od crvenog zlata, ali može se kombinovati i sa još nekim vrstama zlata. Ukoliko se crveno zlato kombinuje sa belim zlatom, nakit dobija istančani i prefinjeni izgled, pa se većina kupaca odlučuje upravo za ovu varijantu.

Upotreba, trajnost i cena crvenog zlata

Ljudi se sve više opredeljuju za kupovinu crvenog zlata, naročito kada su u pitanju veridbe i venčanja. Crveno zlato se često koristi za izradu burmi jer ono daje jedinstven i romantičan momenat samom činu venčanja. Za izradu burmi se najčešće preporučuje kombinacija crvenog zlata i platine.

Kada je u pitanju trajnost crvenog zlata, verovatno niste znali da je ono jače i trajnije čak i od žutog i belog zlata. Zapravo, bakar je veoma čvrst metal, pa je ova legura koja se dobija od bakra i zlata teža i čvršća od belog i žutog zlata. To je još jedna prednost zbog koje bi trebalo da se odlučite upravo za crveno zlato.

Kada je u pitanju cena zlata uopšte, u obzir se uzimaju različiti faktori, kao što su broj karata koje zlato poseduje, težina nakita, ukrasni detalji poput graviranja, način izrade nakita, kao i mnogi drugi faktori.

S obzirom da crveno zlato sadrži oko 25% bakra, odnosno da nije izrađeno od čistog zlata, onda je njegova cena uglavnom niža od cene čistog 24K zlata. Ipak, cena crvenog zlata će zavisiti od ostalih faktora koje smo spomenuli. Ukoliko je nakit od crvenog zlata veće težine njegova cena će biti veća itd.

Šta još treba da znate o crvenom zlatu?

Kao što ste videli, crveno zlato kao legura čistog zlata, srebra i bakra, postaje sve popularnije u današnje vreme. Nakit izrađen od crvenog zlata je unikatan i poseduje dašak romantike, pa se zato često koristi za venčanja.

Međutim, iako crveno zlato ima brojne prednosti, postoje ipak i neke negativne strane vezane za ovu leguru. Zapravo, moguće je da će crveno zlato kod nekih osoba izazvati alergijske reakcije. Zato, ako imate osetljivu kožu, možda bi najbolje bilo ipak da se opredelite za žuto zlato. Crveno zlato se najviše preporučuje osobama koje imaju svetao ten jer će njihovoj koži dati svežiji i bolji izgled.

Nadamo se da vam je ovaj članak bio zanimljiv i koristan i da ćete se sigurno odlučiti da isprobate ili da nekome poklonite nakit od crvenog zlata.

Sponzorisano: