Safir kamen – dejstvo, upotreba, iskustva i cena

Safir vodi poreklo od grčke reči Sappheiros, što u prevodu znači – plav. Dakle, opšte je poznata činjenica da je u pitanju plavi dragi kamen koji predstavlja jedan varijetet minerala koji nosi naziv korund (aluminijum oksid). Još jedan dragi kamen koji je porekla korunda jeste i rubin, te se tako smatra da su safir i rubin, zajedno sa smaragdom i dijamantom, četiri najvrednija draga kamena koja se koriste za izradu nakita, dakle u draguljarstvu. Generalno se danas svi minerali koji su porekla aluminijum oksida, tj korunda, nazivaju safirom, osim onih koji su crvene boje.

O safiru se zna još od 7. veka pre nove ere, kada su ga koristili Etrurci, plemenski narod koji je naseljavao antičku Italiju. Nakon njih, koristili su ga i Grci i Rimljani, koji su ga donosili iz Indije, a bio je i simbol svetog Pavla. Najveća nalazišta ovog plavog kamena danas jesu Šri Lanka, Burma, Tajland, Indija, SAD, Australija i mnoga druga mesta širom planete.

Danas postoje mnoge vrste i te kako poznatih safira. Tu spadaju Bizmarkov safir, Gordonov safir, Loganov safir, Bombajska zvezda, Indijska zvezda i slično. Posebno se navodi jedna vrsta kamena, takozvani YOGO safir, koji u prevodu sa jezika Indijskih domorodaca znači ljubav, ali i plavo nebo. Veoma je cenjen jer je i te kako redak, pravi, prirodni safir (nije zagrevan). Njegova cena koju srećemo u draguljarstvu je i te kako visoka, te je ovo jedan od najskupljih minerala na svetu.

Hemijska svojstva safira

Zna se da je korund transparentan, bezbojan mineral, te se smatra da safir plavu boju dobija od primesa gvožđa i titanijuma, ljubičastu od vanadijuma, a ružičastu od hroma. Tako, safir može, u zavisnosti od primesa imati i različite tonove. Jedna od ređih vrsta safira jeste i takozvana Safir ili Bombajska zvezda, a to je kamen u kome je kristalna struktura takva da pokazuje zvezdu pri fokusiranom snopu svetla koji dolazi iz bilo kog pravca. Tvrdoća safira po Mosovoj skali jeste 9, što ga postavlja na drugo mesto po tvrdoći, odmah iza dijamanta, dok je njegova specifična težina oko 4.

Zbog njegove i te kako velike tvrdoće, ovaj dragi i poludragi kamen se danas koristi i za izradu raznih instrumenata za mnoge naučne oblasti, za prozore visokih trajnosti, ali i za delove Iphone telefona. Safir je nerastvorljiv, ali mu je tačka topljenja na oko 2030-2050 stepeni Celzijusa.

Ono što je takođe poznato i što je u upotrebi još od kraja 19. veka, jeste da je safir moguće dobiti i veštačkim putem (kao i rubin). Tu metodu patentirao je francuski hemičar Avgust Vernel i ona i dan danas datira i nosi naziv upravo po svom osnivaču.

Duhovna simbolika safira

Duhovno značenje safira jeste nebesko, tj safir se smatra simbolom neba. Povezuju ga sa planetom Saturn, ali i sa Venerom, a smatra se da čoveku donosi čast, snagu, ali i večni život. Njemu su oduvek pripisivane najviše duhovne vrednosti, te se tako često nalazio i na nakitu i prstenju koje su nosili kardinali. Tako je on pomagao u pročišćavanju njihovog srca i u pojačavao njihovu veru u Boga. Veruje se i da je deset božjih zapovesti bilo ispisano upravo na safiru, te da on štiti od mračnih sila i od zavisti.

Zbog toga se safir smatra kamenom istinske vere, duhovne čistote i kamenom koji ima i te kako veliku zaštitnu ulogu. Njegova plava boja ukazuje na plavo nebo, na svemir, na beskonačnost, ukazuje na našu vezu sa Bogom, od čije volje zavisi svako naše delovanje na Zemlji, naši osećaji, sve što nas prati, ali i samo naše bivstvovanje. Ipak, postoji verovanje koje kaže da će safir ispoljiti svoja pozitivna dejstva, tek ukoliko je njegov vlasnik čestit i dobar čovek. Nije zato slučajnost da ovaj kamen nazivaju još i „kamenom monahinja“.

Safir se povezuje sa grlenom čakrom koja, kao čakra koja se nalazi negde između srca i mozga, razdvaja razum i osećanja. Tako je uloga safira da poveže razum i osećaje, da otkloni blokade i napravi put pozitivnoj energiji. Safir će nam pomoći da razlikujemo istinu od laži, stvarnost od iluzije. On forsira zdrav razm, suzdržljivost, donosi strpljenje i ublažava nemir i bes.

Prema Feng Shui-ju safir koristi energiju vode, energiju koja pročišćava, koja donosi tišinu i neophodni mir. Voda ukazuje i na neprestano kruženje, na regeneraciju, na ponovno rađanje. To je i kamen ljubavi, harmonije i odanosti. Ovaj kamen jeste i kamen mudrosti. On umiruje, opušta um i mentalnu napetost, donosi staloženost, ali isto tako i pravi balans između psihičkog i fizičkog u čoveku. On tera depresiju, donosi napredak i poboljšava koncentraciju.

Safir, boje i horoskopski znaci

Kako je poznato da safir ima sposobnost da prelama svetlost i to da prelama šest zraka svetlosti (broj šest se smatrao simbolom Venere), ovaj kamen se nekada smatrao i ljubavnom amajlijom. Ukoliko bi on promenio boju, verovalo se da je osoba koja ga nosi počinila preljubu. Međutim, danas je poznato da njegove boje potiču od njegovih najraznovrsnijih primesa. Ipak, za svaku od tih primesa može se naći odgovarajuća veza sa raznim vrstama pomoći i usmeravanjima koja on može dati ljudima.

O plavom safiru smo već govorili u prethodnom delu teksta. Zeleni safir poboljšava vid, stimuliše srčanu čakru, donosi odanost i vernost, ističe osobine kakve su poštovanje i poverenje u druge ljude. Ružičasti i purpurni safir privlače pozitivnu energiju. Oni nas snabdevaju energijom koja je potrebna da bismo napredovali, a isto tako i umiruje emocije i daje nam neophodnu energiju. Žuti safir donosi bogatstvo u vaš dom, dok veoma retki zvezdasti safir daje moć da odgonetnete nečije namere i misli.

Kada je u pitanju horoskopski znak kome se preporučuje safir, to su znaci bika i jarca. Bik bi trebalo da nosi safir onda kada je sklon agresiji i svađama, ili kada je možda razočaran i tužan zbog ljubavi. Žuti safir je pak dobar za strelce kojima će doneti sreću prilikom putovanja kao i samopouzdanje, dok će taj isti žuti safir blizancima omogućiti da na nekoga ostave prijatan utisak. Zeleni safir deluje umirujuće na jarčeve i device, dok vagama pomaže da zaleče ljubavne rane i da steknu mnogo više samopouzdanja u ljubavi. Mesec u kome je safir najdelotvorniji jeste mesec avgust.

Lekovito delovanje safira

Safir je, kako se smatra, kamen koji ima mnoga lekovita svojstva. On deluje tako što pročišćava krv, snižava visok krvni pritisak, zaustavlja krvarenja i snižava temperaturu. Na srčanoj čakri ovaj kamen ublažiće astmatične napade, a ukoliko ga stavljamo na čeonu čakru, ublažiće glavobolje i vrtoglavice, slabosti i preveliko znojenje. Ako osoba boluje od čira, kakvog tumora, glavobolje, bolesti sinusa, desni, uha ili oka, biće dovoljno na to mesto prisloniti oblutak safira. Tu će njegove plave vibracije i te kako doći do izražaja i biti od velike pomoći. One takođe pomažu i kod nesanice, kod mesečarenja, a imaju uticaja i na lečenje govornih mana kod dece, ukoliko deluju na grlenu čakru skupa sa plavim kalcedonom.

Eliksir koji se pravi od prirodnog safira koji prenoći u izvorskoj vodi idealan je za čišćenje bubrega, žučnih puteva, kao i čitavog organizma od toksina. Eliksir je i te kako dobar za poboljšanje kvaliteta i zdravlja kože, kose i noktiju, a pije se na gladan stomak, na tašte, izutra. Pomaže i kod alergija, ospe, reume, svraba kože. Međutim, on ne spada u farmaceutske lekove.

Safir se najčešće nosi na ruci, na prstu, kao prsten i kao narukvica, i to najčešće na levoj ruci. Isto tako može se za lečenje određenih tegoba postavljati na odgovarajuće čakre.

Čišćenje i punjenje safira

Čišćenje safira vrši se uvek kada se on upotrebljava, i to mlakom vodom. On je veoma osetljiv na sunčevu svetlost, pa se njegovo punjenje na suncu vrši veoma kratko. Najbolje ga je puniti na blagom dnevnom svetlu. Mogu se puniti i uz gorski kristal.

Oblutci i kamenje safira koje služi u pomenute svrhe, za lečenje, produhovljavanje, umirivanje emocija, kao i za stavljanje na razne čakre i za spravljanje eliksira, može se naći po cenama od oko 10 evra pa naviše.

Sponzorisano: