Žad poludragi kamen – dejstvo, upotreba, iskustva i cena

Poludragi kamen žad, prema svom hemijskom sastavu pripada grupi silikatnih minerala. Ovaj poludragi kamen, smatra se jednim od najcenjenijih vrsta poludragog kamenja u različitim delovima sveta gde se koristi kako za izradu nakita, tako i za izradu najrazličitijih dekorativnih predmeta. U periodu davne prošlosti, žad se u različitim delovima sveta osim za izradu nakita i osim za izradu dekorativnih predmeta koristio i za ukrašavanje oružja i to najčešće za ukrašavanje hladnog oružja kao što su noževi, sablje, mačevi, buzdovani i druge vrste hladnog oružja. Komadi oružja koji su bili ukrašeni žadom, najčešće su pripadali velikim i u svoje vreme, ali i kroz istoriju cenjenim vojskovođama.

Na prostorima istočnjačkih zemalja, vekovima unazad, verovalo se da ovaj poludragi kamen ima moć da čuva dušu pokojnika i da joj pomogne da pronađe put do spokoja. O tome, svedoči podatak da se u drevnim grobnicama istočnjačkih careva i dan danas nalaze predmeti ili ostaci predmeta od žada.

Kineski narod, veruje da poludragi kamen žad predstavlja simbol jedinstva čoveka, zemlje i neba, dok meksički narod veruje da ovaj poludragi kamen predstavlja simbol čiste i nežne ljubavi.

Na prostorima Starog Egipta, verovalo se da će onom ko poseduje poludragi kamen žad biti lakše da pronađe unutrašnji mir i harmoniju kako u sebi, tako i oko sebe.

Postoji više različitih varijacija poludragog kamena žad kao što su zeleni žad, plavi ili plavo zeleni žad, narandzasti žad, žuti žad, crveni žad, beli žad, crni žad, smeđi žad i ljubičasti žad. Najcenjenijim i samim tim najdragocenijim smatra se zeleni žad, za koji se često vezuje i sinonim “carski žad”.
Države kao što su Australija, Novi Zeland, Burma, Indija, Kina, Tibet, Kalifornija, Gvatemala, Kazahstan, Kolumbija, Turkmenistan, Rusija, Nova Gvineja, Švajcarska i Francuska, smatraju se najbogatijim prirodnim nalazištima poludragog kamena žad.

Žad poludragi kamen – dejstvo

Poznavaoci oblasti ezoterije, veruju da svaka pojedinačna varijacija poludragog kamena žad, poseduje moć ispoljavanja jedinstvenih oblika delovanja koji nisu karakteristični za ostale varijacije. Isto tako, poznavaoci pomenute oblasti, veruju da sve varijacije žada paralelno sa jedinstvenim oblicima delovanja, ispoljavaju i zajedničke oblike delovanja, to jest oblike delovanja koji su svojstveni svim varijacijama poludragog kamena žad.

Tako recimo, veruje se da zeleni žad deluje tako što umiruje nervni sistem osobe kojoj pripada i tako što joj pomaže da povrati eventualno nestali sklad u svoj odnos sa partnerom.

Plavi ili plavo zeleni žad, deluje tako što osobi kojoj pripada pomaže da nauči kako da bude smirena i strpljiva i kako da nauči da se postavi iznad situacije u kojoj se našla mimo svoje želje ili planiranja. Uz to, plavi ili plavo zeleni žad pomaže u savladavanju emotivnih kriza koje mogu biti ispoljene usled nezadovoljstva u sferi komunikacije sa okolinom.

Narandzasti žad, deluje tako što osobi kojoj pripada pomaže da oslobodi svoje emocije i da bude dobro raspoložena i srećna, oslobođena od tereta zarobljenih emocija. Uz to, narandzasti žad poboljšava umeće komunikacije i učvršćuje odnose sa ljudima iz okoline.

Žuti žad, deluje tako što privlači pozitivne i srećne događaje i osećanja u život osobe kojoj pripada. Uz to žuti žad stimuliše funkciju sistema za varenje.

Crveni žad, deluje tako što osobi kojoj pripada pomaže da se oslobodi pritiska i negativnih emocija koje eventualno nosi u sebi i da rasterećeno počne da korača ka novim životnim pobedama i ostvarivanju planova.

Beli žad, deluje tako što osobi kojoj pripada pomaže da nauči kako da na najbolji mogući način kanališe i usmerava energiju koju nosi u sebi i kako da dođe do postizanja zacrtanih ciljeva.

Crni žad, deluje tako što osobu kojoj pripada štiti od uticaja negativne energije i tako što joj pomaže da se reši i oslobodi pohlepe, zavisti i drugih sličnih emocija koje je duhovno truju i koje razaraju njen emotivni mir.

Smeđi žad, deluje tako što osobi kojoj pripada pomaže da se lakše i brže adaptira na novonastale okolnosti i da se uklopi u okolinu koja je okružuje. Uz to, smeđi žad jača i kristališe osobine kao što su odgovornost i pouzdanost.

Ljubičasti žad, deluje tako što osobi kojoj pripada pomaže da ojača svoje samopouzdanje i postane sigurnija u sopstvene mogućnosti i kvalitete.

Sve od upravo navedenih varijacija žada, kao što smo to već i napomenuli, pored jedinstvenih oblika delovanja, paralelno ispoljava i opšte oblike delovanja koji su karakteristični za sve varijacije žada.

Konkretnije, sve varijacije poludragog kamena žad, deluju tako što osobi kojoj pripadaju pomažu da pronađe unutrašnji mir, da postane strpljivija i tolerantnija prema ljudima u okolini, da u sebi iskristališe samo pozitivne i vredne osobine, a da odbaci one koje je čine gorom nego što zaista jeste ili što može da postane.

Što se tiče delovanja poludragog kamena žad na sferu fizičkog zdravlja, sve varijacije ovog poludragog kamena deluju tako što poboljšavaju i stimulišu različite funkcije u organizmu, kao što su srčana funkcija, funkcija krvnih sudova, funkcija imunološkog sistema ili funkcija nervnog sistema. Ukoliko se žad koristi na pupčanoj ili na sakralnoj čakri, njegova upotreba doprinosi poboljšanju funkcije jetre, funkcije slezene i funkcije bubrega. Osobama koje su izložene sezonskom gripu ili sezonskim upalama grla, upotreba žada može pomoći u bržem i lakšem saniranju simptoma.

Takođe, veruje se da žad pomaže pri snižavanju povišene telesne temperature i da pomaže pri razgradnji i izbacivanju kamenca koji je nataložen u bubrezima i uopšteno u mokraćnom sistemu. Funkcija svih žlezda u organizmu, takođe se može poboljšati uz upotrebu žada.

Ukoliko se koristi na čakri trećeg oka, žad deluje tako što poboljšava funkciju sna i otklanja prisustvo noćnih mora, ali tako što pomaže u saniranju simptoma koji su vezani za prisustvo glavobolje ili migrene.

Osobama koje se prekomerno znoje, takođe može pomoći upotreba žada.

Uz sve do sada navedene i opisane načine delovanja, žad istovremeno deluje i tako što poboljšava funkciju varenja i tako što opušta mišiće koji su izloženi pojavi grčeva ili napetosti.

Simptomi kožnih iritacija, takođe se lakše i brže mogu sanirati uz upotrebu žada.

Žad poludragi kamen – upotreba

Poludragi kamen žad, može se koristiti na svim čakrama u regiji kojih osoba oseća napetost ili prisustvo zdravstvenih smetnji.

Kako bi ispoljio svoja delovanja, ovaj poludragi kamen se može nositi i koristiti u neobrađenoj formi ili u formi nakita, a takođe, može se koristiti i za pripremanje lekovitog i umirujućeg eliksira. Pripremanje eliksira od žada, obavlja se tako što se ovaj poludragi kamen ostavi da prenoći u vodi (u oko dvesta mililitara vode), koja se ujutru procedi i popije na prazan stomak.

Svoje efikasne oblike delovanja na ljudski organizam, žad će trajno sačuvati ukoliko ga redovno čistite i punite u toku upotrebe.

Čišćenje žada, obavlja se tako što se ovaj poludragi kamen ostavi da tokom noći prenoći u posudi sa mlakom vodom ili tako što se ostavi da oko pet minuta bude izložen mlazu mlake vode. Čišćenju žada, treba pristupati dva puta mesečno.

Punjenje žada, obavlja se tako što se ovaj poludragi kamen ostavi da nekoliko sati bude izložen delovanju direktne sunčeve svetlosti.

Upotreba žada, posebno se preporučuje osobama koje su rođene u znaku vage i u znaku device.

Žad poludragi kamen – iskustva

Osobe koje poseduju i koje koriste poludragi kamen žad, svedoče o njegovoj efikasnoj moći delovanja na sfere, odnosno na načine koje smo u prethodnom delu teksta naveli i opisali.

Prema mišljenju i prema iskustvima takvih osoba, ovaj poludragi kamen deluje polako i postepeno i maksimalne rezultate njegovog delovanja treba strpljivo sačekati. To znači da se kroz određeni period posedovanja i upotrebe žada, dešavaju pozitivne promene na polju različitih segmenata života, ali da takve promene ne dolaze “preko noći”.

Zbog toga, od ukoliko žad koristite u cilju pročišćavanja sopstvenih emocija i u cilju privlačenja nekih pozitivnijih i boljih perioda u svoj život, ono što morate uložiti u mogućnost da dođete do rezultata koje želite, jeste strpljenje. Pritom, to neznači da treba da prođu godine dok se nešto u vašem životu ne promeni na bolje, ali znači da će upotreba žada početi da se manifestuje kroz pozitivne promene kroz nekoliko nedelja do nekoliko meseci.

Žad poludragi kamen – cena

Cena poludragog kamena žad, zavisi od toga koje su dimenzije primerka koji kupujete, ali i od toga da li kupujete neobrađeni ili obrađeni primerak žada. Recimo, pločice od žada koje su dimenzija od oko tri centimetara sa oko četiri centimetara i debljine od pola do jednog centimetra, mogu se kupiti po ceni od 700 dinara. Komadi poliranog žada u prirodnom obliku, koštaju od oko 400 dinara do par hiljada dinara u zavisnosti od dimenzija.

Minđuše od žada i manji privesci od žada, prosečno koštaju od 450 do 800 dinara, dok se cena većih privezaka od žada kreće do 1.000 dinara.

Prstenje od žada, košta od 600 dinara do nekoliko hiljada dinara u zavisnosti od toga da li je izrađeno samo od žada, od žada i bižuterije ili od žada i srebra ili zlata. Narukvice i ogrlice od žada, koštaju od 1.500 do 3.500 dinara, mada je cena višestruko veća ukoliko su proizvedene u kombinaciji sa srebrom ili u kombinaciji sa zlatom.

Predmeti od žada, koji su oblikovani kao različite dekorativne figure (životinje, piramide i slično) koštaju od 1.000 dinara do oko 4.000 dinara u zavisnosti od dimenzija figure.

U određenoj meri, na formiranje cene predmeta od žada utiče tehnika i mera obrade. Što je predmet preciznije i više obrađen, to je njegova cena veća i obrnuto, dakle što je predmet od žada manje obrađen to je njegova cena manja.

Sponzorisano: