Zubno zlato – otkup, cena i vodič

Otkup zubnog zlata je delatnost koja je od najstarijih vremena prisutna u zlatarskom poslu.

Ukoliko i vi posedujete određenu količinu zubnog zlata i ako biste želeli da ga date u otkup, onda će vam ovaj tekst biti od koristi.

Ukoliko niste sigurni u vrednost zubnog zlata koje posedujete, mi ćemo vam reći šta treba da uradite.

Od čega se zapravo sastoji zubno zlato? Šta je ono što bi trebalo da znate pre nego što se odlučite za otkup zubnog zlata? Od čega zavisi njegova cena i kako se može proceniti finoća zubnog zlata?

U ovom tekstu ćete saznati odgovore na ova i na slična pitanja.

Koji je sastav zubnog zlata?

zubno-zlato-otkup-cena-i-vodic

Kada govorimo o sastavu zubnog zlata, treba pre svega napomenuti to da zubno zlato sadrži veće količine čistog zlata od zlatnog nakita.

Ranije se gotovo uvek koristilo zlato za zube čija je finoća 916, odnosno koje ima 91,6% zlata. Što se njegove finoće tiče, ovo zlato ima 22 karata, što je izuzetno velika vrednost.

Zubno zlato sa oznakom 916 ima izuzetno dobru finoću, a pogodno je i za livenje nakita.

Međutim, razne fabrike koje izrađuju ove dentističke legure kasnije su započele da kombinuju zlato, paladijum i platinu. Na taj način dobijaju se legure koje su dosta trajnije i čije su fizičke osobine znatno bolje od čistog zlata.

Takođe, ovakvo zlato je mnogo pogodnije zubnim tehničarima da bi napravili kvalitetne zubne proteze. Metali koji se dodaju čistom zlatu daju čvrstinu i omogućavaju lakše oblikovanje i postojanost legure. Stoga, zubno zlato danas u proseku sadrži od 58,5% do 91,6% zlata, zavisno od toga koliko je platine i drugih metala zastupljeno u leguri zubnog zlata.

Kako možete prepoznati zubno zlato?

Zubno zlato ima neke svoje specifične karakteristike po kojima ga možete lako prepoznati, a to su njegova izrazito žuta boja i sjaj.

Osim toga, ovo zlato je karakteristično po svojoj savitljivosti i mekoći, ukoliko sadrži veći procenat čistog zlata. Kada se dodaju drugi metali, zubno zlato dobija na čvrstini.

Cena i otkup zubnog zlata

Što se cene i otkupa zubnog zlata tiče, oni zavise od finoće zlata koje se koristi, kao i od trenutnih aktuelnih cena zubnog zlata na tržištu. Pre svega, važno je otkriti koliko udela čistog zlata ima u leguri.

Za pravilnu procenu zubnog zlata neophodno je proveravanje specijalnim uređajem koji se naziva spektrometar, kao i kiselinama koje se u ovu svrhu koriste u zlatarama.

Međutim, zlatar koji je iskusan nekada može i na prvi pogled da odredi kolika je finoća zubnog zlata. Ukoliko zlato ima finoću 916, onda je ono izrazito žuto i njegova cena je prilično visoka. Ovo zlato se najčešće nalazi u vidu pločica i spremno je za legiranje.

Kada se legira čisto zlato, odnosno zlato sa oznakom 999, onda od njega zubni tehničari kasnije izrađuju krunice.

Danas se pri otkupu sve više pojavljuje takozvano dentalno zlato od kojeg se izrađuju zlatni zubi i mostovi, a otkup ovog zlata uglavnom ne bude puno veliki.

Zapravo, dešava se da u tom zubnom zlatu ima mnogo drugih metala i to zlato je uglavnom 18-karatno, pa mu je i cena niža.

Ukoliko i sami posedujete određenu količinu zubnog zlata i ako ste odlučili da ga prodate, morate znati da njegova cena neće zavisiti od izgleda i od toga da li je to zlato oštećeno.

Ono što je bitno jeste količina zubnog zlata koju imate i njegova vrednost. Važno je samo da za otkup odaberete mesto gde ćete dobiti profesionalnu uslugu i osoblje koje će na pravi način proceniti vrednost vašeg zubnog zlata.

Nadamo se da vam je ovaj naš kratak vodič o zubnom zlatu bio od koristi i da ste saznali sve što vas zanima kada je zubno zlato u pitanju.

Sponzorisano: