Lapis lazuli, lazurit kamen – dejstvo, upotreba, iskustva i cena

Poludragi kamen plave boje lapis lazuli (ultramarin ili lazurit), poznat je i pod imenom „kamen faraona“, jer je od njegove kombinacije sa čistim zlatom izrađena zagrobna maska najpoznatijeg egipatskog faraona Tutankamona.

Takođe su grobnice faraona oslikavane bojom koja se dobijala mrvljenjem ovog kamena u plavi prah i njegovim kombinovanjem sa odgovarajućim uljima i voskovima. U doba starog Egipta ovaj kamen je bio takozvani „sveti kamen“ ,koji se pre svega smatrao se simbolom moći i pravde, i od njega su izrađivane prve amajlije i nakit, a prema legendi od njegove plave boje pravljen je prah koji je za svoju šminku koristila i sama kraljica Kleopatra.

U Persiji su ljude sahranjivali sa komadima lapis lazulija, jer se smatralo da on predstavlja odsečak tj komad neba, i olakšava prelazak neke osobe u zagrobni svet.

Njegovo ime originalno predstavlja spoj dve reči različitog porekla, i to jedne latinske reči – lapis (što u prevodu jednostavno znači kamen) i jedne arapske reči – lazul (što prevedeno ima značenje plav, plavo). Kamen je karakteristične tamno plave boje, koja je vrlo često prožeta sa manjim ili većim brojem „zlatnih“ linija (mineral pirit).

Prema horoskopu, lapis lazuli je kamen koji je namenjen osobama rođenim u znaku vage. Gledano prema kalendarskom mesecu, lazurit je kamen meseca decembra.

Ovaj kamen se ne može svrstati u čiste minerale, jer predstavlja mešavinu više različitih minerala, pa se pre svrstava u stene. Pored lazurita kao minerala koji se nalazi u najvećem procentu i po kome je kamen još i dobio naziv, lapis lazuli u sebi ima i manje količine drugih minerala a to su – pirit, sodalit i kalcit.

Najpoznatija nalazišta ovog kamena danas su u Čileu (bogata nalazišta u Andima), Pakistanu, Rusiji, Indiji i Avganistanu. Od svih ovih nalazišta, najcenjeniji i najlepši je takozvani Avganistanski plavi lazurit, jer ima najintenzivniju plavu boju i velike količine zlatkastog pirita u sebi, što mu podiže kako kvalitet i lepotu, tako mu i daje dodatnu vrednost, ali mu tako podiže i cenu .

Upotreba i dejstvo lazurita

Lapis lazuli je prema ajurvedi (medicinsko učenje u hinduističkoj religiji), kamen koji otvara petu energetsku čakru. Kao što je već dobro poznato, čakre su energetske tačke kojih ima ukupno sedam i koje omogućavaju slobodan protok pozitivne energije u organizmu. Smatra se, takođe, i najvažnijim kamenom meditacije, i osnovna uloga mu je uspostavljanje ravnoteže između spoljašnjeg i unutrašnjeg.

Svaka od pomenutih sedam čakri, ima prema kristaloterapiji poseban kamen koji je „otvara“, i dozvoljava da se organizam „napuni“ pozitivnom energijom i zdravljem, a da iz njega kroz poslednju ili sedmu (čakra koja se nalazi na temenu tj na vrhu glave) čakru izađu bolesti i negativna energija. Peta, odnosno „grlena čakra“, nalazi se u predelu nosa, grla, štitne žlezde i ušiju. Odgovorna je kako za pravilno funkcionisanje, tako i zdravlje ovih organa.

Dakle, kako smo već naveli kamen pete čakre je lazurit, ali pored njega tu su i safir, akvamarin i tirkiz, koji takođe imaju plavu boju, pa je ova čakra takozvana „plava“ čakra. Svaki od ovih kamenova se drži na pomenutoj čakri u vremenu od najviše 10 minuta, najbolje u ležećem položaju, i svaki ima svoja dejstva na pojedine organe koji ovoj čakri pripadaju.

Tako je lapis lazuli, koji nas u ovom tekstu upravo i zanima, kamen koji leči bolesti kože ovog predela i utiče na opšte prečišćavanje organizma od toksina putem ove čakre. Sa druge strane, safir leči bolesti grla, a tirkiz je od pomoći kod upalnih procesa u organima ove regije i u borbi protiv infekcija, groznice i protiv povišene telesne temperature.

Značaj lazurita za zdravlje

Smatra se da je ovaj poludragi kamen u kristaloterapiji nosilac pozitivnih emocija, radosti i pravog prijateljstva, kao i iskrene ljubavi i emocija. Rešava ili sprečava nastanak bračnih problema i svađa između partnera. Kada se pokloni partneru, obezbeđuje vernost u vezi ili braku. Smatra se kamenom iskrenosti i poštenja uopšte. Ima sposobnost da oslobodi od ružnih sećanja i izbriše tragove prošlosti, pa na taj način omogućava potpuno novi početak.

Sa psihološkog gledišta, ovaj kamen smanjuje nervnu napetost, stres i uznemirenost, i doprinosi postizanju samosvesnosti i sposobnosti izražavanja sopstvenog stava i ideja. Ima stimulišući efekat na kognitivne funkcije, odnosno pozitivno utiče na procese učenja, mišljenja, poboljšava koncentraciju i usvajanje novih znanja i činjenica. Smanjuje depresiju i anksioznost i sprečava ili ublažava postojeće probleme sa spavanjem (nesanicu i napade noćnog straha i gušenja). Ima sposobnost da oslobodi skrivene i potisnute emocije i sećanja.

Od izuzetne je koristi kod oboljenja nosa i sinusa. Pomaže kod oboljenja respiratornog sistema jer pročišćava disajne puteve i time im omogućava normalnu prolaznost i normalno disanje.

Takođe, olakšava tegobe kod infekcija i zapaljenja srednjeg uha, smanjuje tegobe sa nagluvošću i sprečava teža oštećenja sluha. Utiče na pravilan rad i leči oboljenja oka tj čula vida u celini.

Smanjuje otoke, ublazava crvenilo, ekceme i upalne procese na koži koji su posledica alergije na ubod insekata ili pak nekog drugog patološkog procesa.

Ublažava bolove i umanjuje upalne procese grla, ali i smanjuje bolove kod oboljenja zuba i organa usne duplje (kao na primer kod upale krajnika). Pomaze takođe i kod postojanja bilo kakvih govornih mana i olakšava tegobe kod osoba koje imaju problem sa mucanjem – smatra se da lapis lazuli predstavlja kamen koji obezbeđuje tečnost, tj fluentnost govora. Kamen je rečitosti, lepog glasa i pravilnog izgovaranja reči i glasova.

Smatra se da ovaj kamen ima sposobnost da prečišćava krv, poboljšava cirkulaciju i reguliče krvni pritisak (pre svega u smislu snižavanja povišenog arterijskog pritiska).

Uopšteno gledano, lazurit je kamen koji ima sposobnost da umanji bolove, a naročito povoljne efekte ima kada su u pitanju glavobolje različitog uzroka, a pre svih migrenozne glavobolje. Umanjuje simptome ili sprečava nastanak vrtoglavice i nesvestice različitog porekla.

Smatra se da ukoliko se ovaj kamen nosi oko vrata ima veoma pozitivna dejstva na očuvanje zdravlja i normalnu funkciju štitne žlezde. Takođe je značajan i za podizanje imuniteta organizma u celini, za pravilno funkcionisanje koštane srži i proizvodnju kako imunskih ćelija, tako i za obnavljanje ćelija krvi.

Ovaj kamen je prema preporukama najbolje nositi u predelu između glave i grudne kosti, a najbolje kao amajliju oko vrata. Smatra se da ga je preko noći najbolje držati ispod jastuka jer tako rasteruje loše snove i pročišćava podsvest od loših misli i namera. Takođe ukoliko se stavi ispod jastuka uklanja probleme sa nesanicom.

Čišćenje i punjenje lazurita

Što se tiče čišćenja ovog kamena, on se nakon upotrebe ili dobro opere pod mlazom mlake vode (pere se temeljno oko 10-15 minuta), ili se ostavi da prenoći u posudi sa vodom, ali uvek zajedno sa gorskim kristalom ili hematitom.

Punjenje se postiže tako što se lazurit ostavi izložen direktnoj sunčevoj svetlosti u trajanju od pola sata do maksimalnih sat vremena. Može se takođe puniti tako što se stavi u zemlju, ili se stavi na neko suvo mesto zajedno sa gorskim kristalom.

Lapis lazuli je kamen koji je veoma osetljiv na visoke temperature i vruću vodu, kao i na deterdžente, sredstva za higijenu i osržavanje domaćinstva. Zato ga je potrebno skinuti i odložiti ukoliko ste na letovanju, idete u saunu, ili pak perete sudove ili vršite generalno spremanje svoje kuće ili stana. Najbolje je da, ukoliko imate nakit koji sadrži ovaj kamen, isti stavite na neko suvo i tamno mesto i da ga ne izlažete nepovoljnim uticajima koji bi ga mogli oštetiti.

Iskustva sa lazuritom

Iakustva korisnika koja se tiču korišćenja ovog poludragog kamena su uglavnom pozitivna. Tako, jedna od korisnica navodi da su joj srebrne minđuše koje su u sebi sadržale i kamen lapis lazuli, pomogle da bolje komunicira sa okolinom i da bolje „osluškuje“ mišljenja i savete drugih ljudi. Druga korisnica navodi da joj je privezak od lazurita pomogao da se oseća „čvršćom, punijom energije, stabilnijom i nekako uopšteno gledano – moćnijom“, kao i da joj se koncentracija, rečitost i pažnja značajno popravila.

Jedna od korisnica je imala veoma neobično iskustvo, i to dok je nosila samo kamen lapis lazuli-ja, u formi nakita u obliku prstena, i kaže da su do nje „odjednom i nenadano počele da dolaze informacije, koje je pre toga dugo, ali bezuspešno pokušavala da sazna“.

Takođe se ovaj kamen kod jedne od korisnica pokazao „kao odličan za opuštanje i i bolji san“, nakon što ga je preko noći stavila pod jastuk.
Cena lazurita

Cena ovog kamena zavisi od njegovog kvaliteta, a koji se ogleda pre svega u intenzitetu plave boje i u bogatstvu zlatnim tačkama ili linijama (radi se o takozvanom piritu). Ukoliko kamen ima više ovakvih zlatnih „zraka i zvezdica“, (po čemu se drugačije i naziva „midnight sky“ ili u prevodu „noćno nebo“), utoliko je boljeg kvaliteta, i cena mu je veća. Sa druge strane, ukoliko je ovaj poludragi kamen prožet belim linijama ili tačkama poreklom od minerala kalcita, to je znak veoma lošeg kvaliteta i cena mu automatski pada.

Generalno gledano, lapis lazuli spada u jedan od najskupljih poludragih kamenova, i njegova cena se kreće približno oko 100-150 dinara za 1 gram ovog kamena.

Sponzorisano: