Topaz kamen – dejstvo, upotreba, iskustva i cena

Kamen topaz, prema svom hemijskom sastavu pripada grupi silikatnih minerala i kao takav u sebi sadrži aluminijum, fluor i silicijum. U prirodi, postoji zaista mnogo varijacija ovog kamena kao što su providni (bezbojni) topaz, zlatno žuti topaz, žuti topaz, narandzasti topaz, smeđi topaz, crveni topaz, ljubičasti topaz, plavi topaz i ružičasti topaz. Od svih navedenih varijacija topaza, najcenjeniji i najvredniji na tržištu, jesu narandzasti i žuti topaz.

Providni, to jest bezbojni topaz, vizuelno je izuzetno sličan dijamantu, pa se shodno toj činjenici često koristi kao njegova imitacija u okviru proizvodnje nakita ili dekorativnih predmeta. Za zlatno žuti topaz, u svetu se često vezuje sinonim “imperial topaz”. Baš ovaj sinonim, za zlatno žuti topaz se vezuje iz razloga što se u periodu devetnaestog veka zlatno žuti topaz koristio isključivo za pravljenje nakita i za ukrašavanje predmeta koji su pripadali Ruskoj kraljevskoj porodici. Nalazište zlatno žutog topaza u to vreme bila je ruska planina Ural.

Pomenuta planina Ural i danas se smatra jednim od važnijih nalazišta topaza, a osim nje nalazištima se smatraju i brojne države širom sveta kao što su Meksiko, Brazil, Indija, Šri Lanka, Australija, Madagaskar, Mongolija, Burma, Japan, Kina, Avganistan, Pakistan, Zimbabve, Kenija, Nigerija, Nambija, Nemačka i Norveška.

Jedna od legendi koja se vezuje za kamen topaz, datira iz perioda dvanaestog veka i svedoči o jednom vrlo interesantnom događaju koji glasi ovako: Hildegarda iz Bingena, koja se inače smatra jednom od najvećih proročica svih vremena i ženom koja je prateći svoje vizije koje su do nje stizale kao dar od Boga ostavila čak oko dve hiljade zapisa o tome kako se na prirodan način mogu lečiti različite bolesti, koristila je topaz za spravljanje čudotvornog eliksira kojim je lečila svoje oči i poboljšavala svoj oštećeni vid. Hildegarda iz Bingena, koristila je topaz za spravljanje pomenutog eliksira tako što ga je uveče i to tri večeri zaredom ostavljala da prenoći u čaši sa vinom, a ujutru je to vino proceđivala i koristila ga za obloge koje su joj popravljale vid.

Topaz kamen – delovanje

Prema verovanjima koja proističu iz sfere ezoterije, topaz je jedan od vrlo čudotvornih vrsta poludragog kamenja, koji ukoliko se koristi pravilno, onom ko ga poseduje i ko ga nosi, može da donese niz dobrobiti kako u obliku poboljšanja opšteg zdravlja, tako i u obliku poboljšanja celokupnog kvaliteta života.

Naime, od davnih vremena, pa sve do danas, nošenje topaza se preporučuje ženama koje žele da poboljšaju svoju plodnost i da u svoj život prizovu pravu ljubav. Muškarcima, nošenje topaza se preporučuje ukoliko žele da poboljšaju potenciju i ukoliko žele da postanu plemenitiji, duhovniji, a samim tim i razumniji i skloniji okretanju pravim vrednostima u životu, a ne okretanju porocima i lošem društvu ili lošim navikama.

Osim na pomenute načine, topaz deluje tako što jača snagu volje i tako što osobi kojoj pripada pomaže da prepozna i da iskristališe svoje vrline, svoje talente i sve ono što kao vredno i dobro nosi u sebi. Samim tim, topaz osobi kojoj pripada pomaže da živi u harmoniji sa samom sobom i da kroz život korača sledeći hrabro svoje ciljeve i svoje iskrene želje.

Osobe koje imaju topaz, znatno ređe su sklone da se olako prepuštaju nečemu što ne žele i nečemu što mimo njihove volje drugi zahtevaju ili očekuju od njih.

Smatra se da topaz pomaže da se lakše prebole i prevaziđu porazi i to porazi bilo kog tipa i da se lakše osvoje nove pobede.

U sferi uticaja na fizičko zdravlje, topaz deluje tako što poboljšava plodnost i tako što poboljšava i olakšava probavnu funkciju, funkciju varenja i funkciju jetre.

Pored toga, topaz ubrzava snižavanje povišenog krvnog pritiska, pomaže pri regulaciji ritma spavanja, ublažava i olakšava prisustvo simptoma koji prate različite oblike iritacija na koži i prisustvo simptoma kojim se manifestuje bolest proširenih vena.

Kod dece i kod mladih osoba koje imaju problem sa poremećajem govora, to jest sa prisustvom mucanja, topaz takođe efikasno deluje.

Takođe, topaz pomaže deci da se brže i lakše oslobode simptoma zauški.

Osećaj iscrpljenosti ili osećaj nervne napetosti, takođe se može lakše i brže prebroditi uz posedovanje i uz nošenje topaza.

Navedene načine delovanja, topaz najbolje i najefikasnije ispoljava ukoliko se koristi na pupčanoj čakri i na grlenoj čakri, mada se može koristiti i na drugim čakrama.

Topaz kamen – upotreba

Kamen topaz, možete koristiti u obliku nakita koji ćete redovno nositi na sebi ili u obliku neobrađenog kamena koji ćete uvek nositi sa sobom.

Takođe, kamen topaz možete koristiti i tako što ćete od njega praviti eliksir. Eliksir od topaza, pravi se tako što se kamen uveče stavi u čašu vode ili u čašu vina i ostavi se da u njoj prenoći. Ujutru, voda ili vino se procedi i popije se pre doručka ili se upotrebi za obloge.

Najbolju i najefikasniju moć delovanja kamen topaz ispoljava ukoliko se redovno i pravilno čisti i puni.

Čišćenje topaza, treba da se obavlja jednom mesečno i to tako što se kamen oko pet minuta ispira pod mlazom tople vode.

Punjenje topaza, obavlja se tako što se kamen ostavi da prenoći u posudi sa gorskim kristalom.

Upotreba topaza, posebno se preporučuje osobama koje su rođene u znaku lava i u znaku blizanaca. Upotreba plavog topaza, preporučuje se i osobama koje su rođene u znaku vodolije i u znaku strelca.

Topaz kamen – iskustva

Iskustva osoba koje poseduju kamen topaz, svedoče o tome da ovaj kamen vrlo efikasno deluje na postizanje unutrašnjeg balansa i duševnog mira. Baš zbog toga, ovaj kamen vrlo često koriste osobe koje meditiraju ili osobe koje imaju problem sa uspostavljanjem komunikacije sa svojom okolinom.

Topaz utiče na jačanje samokontrole i osobu kojoj pripada sprečava da ulazi u konflikte i da u njima na bilo koji način učestvuje.

Ono po čemu možete prepoznati topaz kamen i to bez obzira o kojoj konkretno varijaciji topaza je reč, jeste to što ovaj kamen ima staklast odsjaj i po tome što ukoliko se zagrebe o tvrdu i hrapavu podlogu (recimo o beton) dobija ogreb bele boje. Kada se uzme komad topaza i kada se kroz njega pogleda prema suncu, kamen ispoljava delimičnu prozračnost.

Na osnovu upravo pomenutih karakteristika topaza, možete razlikovati pravi topaz od plagijata koji su takođe dostupni na tržištu.

Kako topaz ne bi izgubio svoju moć delovanja, potrebno je da ga ne izlažete naglim promenama temperature, kao i delovanju jake sunčeve svetlosti.

Naime, ukoliko posedujete nakit od topaza, obavezno taj nakit skinite pre nego što počnete da se kupate ili da se tuširate, kao i pre nego što počnete da se sunčate. Tokom zime, kada je temperatura u minusu, nakit od topaza uvek treba da vam bude prekriven garderobom kada izlazite napolje.

Ukoliko iz bilo kog razloga neko određeno vreme ne želite da nosite topaz ili nakit od topaza, topaz obavezno odložite pored kristala hematita ili pored gorskog kristala. Na taj način, topaz u stanju mirovanja neće izgubiti svoje osobine i svoju moć delovanja.

Onda kada se odlučite da ponovo počnete da koristite, to jest da nosite topaz ili nakit od topaza, pre početka ponovne upotrebe, obavezno ga očistite i napunite. Na taj način, sa njega, ili bolje rečeno iz njega ćete isprati svu količinu negativne energije kojoj je eventualno bio izložen i koju je eventualno “pokupio” u toku stajanja.

Nakit ili predmete od topaza, nemojte nikome pozajmljivati, a posebno ih nemojte pozajmljivati nekome u koga nemate bezgranično poverenje ili nekome za koga unapred znate da je nosilac negativnih misli ili negativne energije.

Topaz kamen – cena

Na tržištu, cena neobrađenog topaza iznosi oko 1.000 dinara za kamen težine oko 100 grama. Što se tiče cene nakita od topaza, ona zavisi od toga koji su materijali osim topaza korišćeni u izradi nakita. Najčešće, topaz se koristi za proizvodnju nakita od srebra i za proizvodnju nakita od zlata. Na primer, jedan prsten prosečne težine koji je izrađen od srebra i od topaza, može se pronaći po ceni od oko 2.500 dinara do oko 5.500 dinara.

Zlatni nakit sa topazom je znatno skuplji i njegova cena, kreće se u rasponu od oko 10.000 dinara koliko je potrebno izdvojiti za minđuše do oko 40.000 dinara koliko je potrebno izdvojiti za ogrlicu. Na cenu kamena topaz, kao i na cenu nakita od topaza, u velikoj meri utiču i dve činjenice i to činjenica o kojoj tačno varijaciji topaza je reč i činjenica o kojoj vrsti obrade, to jest o kojem obliku topaza je reč. Žuti i narandzasti topaz i predmeti ili komadi nakita od pomenutih varijacija su najskuplji.

Što se tiče vrste obrade, odnosno oblika topaza, što je topaz više obrađen, on više dobija na vizuelnom kvalitetu i postaje atraktivniji. Samim tim, nakit od obrađenog topaza je skuplji od nakita u okviru čije proizvodnje je upotrebljen neobrađen ili tek blago obrađen topaz.

Sponzorisano: