Citrin kamen – dejstvo, upotreba, iskustva i cena

Citrin predstavlja žuto obojeni oblik kvarca, minerala koji je jedan od najzastupljenijih u prirodi i koji je po svom sastavu silicijum dioksid (silikat).

Pošto se kvarc može javiti u više različitih boja, tako svaki od različito obojenih varijeteta ovog minerala ima svoje posebno ime – beli ili mlečni kvarc; ametist (ljubičasto obojeni kvarc); kameni ili gorski kristal (bezbojni ili prozirni kvarc); citrin (žuti kvarc); morion (crni kvarc); rozenkvarc (mineral ružičaste boje); dimni kvarc (sive boje); kaingorn (smeđi kvarc) i prejz (zeleni kvarc).

Osobine i nalazišta citrina

Kako je, međutim, tema našeg teksta poludragi kamen citrin, u nastavku ćemo govoriti upravo o svojstvima i osobinama ovog minerala.

Citrin je zbog svoje prozirne i kristalno žute boje (koja se kreće od svetlo žute boje limuna pa do tamnije žutih i smeđe-žutih nijansi), nazvan i sunčevim kristalom. Ime mu potiče upravo od latinske reči citrus – što u prevodu znači limun ili ako se odnosi na boju žuta/žuto. Prema legendi se smatra da je ovaj poludragi kamen dar od samog boga Merkura, koji je smrtnicima upravo u obliku ovog kamena želeo da pokloni deo čiste sunčeve energije i svetlosti. Takođe se smatra kamenom mudrosti i sveukupne životne harmonije i energetske ravnoteže.

Najveća prirodna nalazišta citrina su danas u SAD-u, Rusiji, Francuskoj, Brazilu, kao i na Madagaskaru. Iako se lako može dobiti i sintetičkim tj veštačkim putem, prirodni citrin je daleko kvalitetniji, ređi a time i cenjeniji. Tvrdoća ovog minerala (kvarca, a time i njegovog žuto obojenog oblika – citrina), prema Mosovoj skali iznosi 7.

Posmatrano prema horoskopskim znacima, citrin je kamen osoba koje su rođene u znaku blizanca.

Upotreba i dejstvo citrina

Citrin je kamen koji je u narodu pre svega poznat po tome što ima sposobnost da privlači materijalne stvari, a pre svega novac i veliko bogatstvo. Zato se vrlo često stavlja u novčanike, torbe, kase ili džepove, tj na sva ona mesta u kojima bi novac mogao da se „nađe“.

Međutim, citrin takođe spada u takozvani „kamen velikodušnosti i nesebičnosti“, što znači da podstiče i na deljenje sa drugima, kako svog bogatstva, odnosno svega onoga što imate, tako i radosti i pozitivne energije, kreativnih i poslovnih ideja. Pri tom, neće doći do gubitka ili umanjenja vašeg uživanja u izobilju ili sreći, jer ste je podelili sa drugima, već će vas ovaj poludragi kamen dodatno nagraditi za vašu osobinu velikodušnog darivanja drugih.

Ovaj mineral je karakterističen za srećne i pozitivne osobe, i podstiče ograđivanje i udaljavanje od onih ljudi iz okoline koji donose sumorne misli i pesimizam. Citrin je kamen za optimiste, kamen napretka i novih ideja. Osobe koje ga nose imaju veće samopouzdanje i manje su osetljive na mišljenja i kritike od strane okoline. Fokusirane su samo na svoj napredak i sreću, i ostvaruju uspehe na svim životnim poljima. Imaju sposobnost da u sebi otkriju neko drugo i bolje „Ja“ koje im donosi novu dimenziju životne radosti, optimizma i unutrašnjeg spokoja.

Ovaj poludragi kamen, ima osobinu da veoma efikasno „briše“ tragove prošlosti i omogućava gledanje unapred, pobedu nad konkurencijom i potpuno nove i nesmetane početke. Ima sposobnost da regeneriše organizam u celini i to pre svega u energetskom smislu – tako što ga ispunjava pozitivnom energijom, svetlošću i toplinom. Sa psihološkog i mentalnog aspekta, ima sposobnost da pojača sve mentalne funkcije, kako pamćenje i koncentraciju, tako i brzo i aktivno razmišljanje. Podstiče rečitost i komunikativnost, a sprečava strahove i fobije. Koristan je za borbu i suzbijanje osećaja ljutnje, ogorčenosti ili besa. Pokazao se kao jako dobar u borbi protiv depresije i anksioznosti, a takođe se smatra da omogućava i mirne misli i miran san.

Na emotivnom polju, citrin, kako je navedeno, pojačava samo dobre i poželjne pozitivne emocije, dok one negativne eliminiše, odnosno „prazni“ u potpunosti. Sprečava svađe i nesuglasice kako na privatnom, tako i na poslovnom polju. Omogućava lako rešavanje nesporazuma, povećava osećaj samosvesti i sigurnosti u sebe. Omogućava postizanje emocionalne uravnoteženosti i stabilnosti.

Citrin, čakre i uticaj na zdravlje

Citrin se smatra kamenom koji otvara treću čakru, zajedno sa ostalim kristalima žute boje (kakvi su topaz i ćilibar). Treća čakra se nalazi u predelu stomaka i naziva se još i „trbušna čakra“, jer se njenim otvaranjem kontroliše rad trbušnih organa – želuca, jetre, žućne kese i pankreasa. Upravo iz tog razloga, postavljanje citrina na ovu čakru u trajanju od oko 10 minuta u toku dana, podstiče protok pozitivne energije, i očuvanje zdravlja i pravilne funkcije svih ovih nabrojanih organa.

Citrin povoljno utiče pre svega na stimulisanje procesa varenja, i na pravilan rad jetre i žučnih puteva. Ima ulogu u detoksikaciji organizma, a posebno krvi i jetre, koju oslobađa od viška akumuliranih raspadnih produkata organizma, lekova i drugih toksičnih materija. Sprečava zapaljenja i stvaranje kamena u žučnoj kesi i/ili žučnim putevima. Olakšava izlučivanje pankreasnih enzima, koji su od značaja u procesu varenja hrane. Ima vrlo povoljan efekat na očuvanje funkcije slezine, i time na poboljšanje odbrambenih sposobnosti organizma u celini, tj na ojačavanje imuniteta i prečišćavanje krvi.

Sa druge strane, postavljanje drugog žutog kamena, ćilibara, na istu ovu čakru, pre svega pojačava efekte citrina, jer ima povoljan efekat na lečenje ulkusa (čira) na želucu ili tankom crevu, kao i na sprečavanje i lečenje zapaljenskih bolesti celog digestivnog sistema, tj sistema za varenje.

Obzirom da, kako je ranije napomenuto, citrin reguliše rad pankreasa, on ima i poznat efekat da podstiče lučenje i delovanje insulina, i tako smanjuje nivo glukoze u krvi i prevenira nastanak diabetes melitusa, odnosno šećerne bolesti. Citrin eguliše i metabolizam drugih organskih materija (proteina i masti), a samim tim kontroliše i uravnotežuje i metaboličke procese u celosti.

Takođe, ovaj kamen ima i veoma pozitivan uticaj na sve ostale abdominalne organe i žlezde, a u prvom redu pozitivan efekat ispoljava na rad bubrega, mokraćnih kanala i nadbubrežnih žlezda. Sprečava nastanak, odnosno uspešno olakšava eventualno nastale tegobe kod zapaljenja, infekcija, opstruktivnih kamenaca, ili drugih poremećaja na nivou pomenutih struktura. Smatra se da, ukoliko se nosi oko vrata, ima efekta u sprečavanju i lečenju oboljenja grla, disajnih puteva i pluća. Posebno se ističe da je naročito delotvoran kao pomoćna terapija kod astme ili hroničnog bronhitisa.

Obzirom na način na koji se ovaj kristal nosi, tj obzirom da se obično nosi uz samu kožu, ima dosta dobre rezultate u lečenju ekcema, alergijskih, infektivnih, autoimunskih ili nekih drugih bolesti kože. Ovaj poludragi kamen se nosi najčešće oko vrata kao privezak ili na prstima u okviru zlatnog ili srebrnog prstenja.

Ono što je najbitnije jeste da ovaj kristal treba da ostvaruje neposredan, tj direktan dodir sa kožom. Položaj na telu na kome se citrit nosi određuje se upravo prema tome na koje organe njegovo lekovito delovanje treba da bude usmereno.

Iskustva korisnika sa citrinom

Osobe koje su koristile citrin u obliku kristaloterapije ili za meditaciju, imaju za njega samo reči hvale, kao i veoma pozitivna iskustva. Pre svega se pokazao kao posebno koristan kod osoba koje su bile nervozne i razdražljive i kod kojih je veoma efikasno i u kratkom vremenskom periodu ispoljio antidepresivno i umirujuće dejstvo.

Jedna od korisnica ga je opisala kao kamen koji ju je „za kratko vreme veoma usrećio, oživeo i iznova joj vratio veru u život i ljude“. Neka od iskustava su vezana za sticanje materijalne dobiti, naročito kod osoba koje su ovaj poludragi kamen nosile u novčaniku da bi na taj način „prizvale novac“. U ovim slučajevima efekti takođe nisu izostajali, ali je bilo potrebno da se kristal nosi uz sebe određeni duži vremenski period.

Iako se citrin smatra jedinim kamenom kome nije potrebno čiščenje, tj „praznjenje“, ipak se preporučuje da se on jednom ili dva puta mesečno opere pod mlazom mlake vode, a zatim nežno posuši mekanom tkaninom. Ovaj kristal se kratko vreme (15-30 minuta) puni na direktnoj sunčevoj svetlosti i toploti. Može se takođe puniti i u prisustvu hematita i ametista.

Citrin – cena

Cena citrina zavisi pre svega od toga da li se radi o prirodnom kamenu, ili onom koji je dobijen sintetičkim putem (može se veoma jednostavno dobiti u procesu zagrevanja ametista). Naravno da je cena prirodnog kristala veća, samim tim što je on dosta ređi, ali ovaj poludragi kamen se ne ubraja u grupu skupih minerala. Cena za prirodni citrin obično se kreće u rasponu od 150-200 dinara za jedan gram.

Sponzorisano: