Najveća nalazišta zlata u Srbiji

Zlato je danas sve više cenjeno i njegova cena raste na berzama širom sveta. Potraga za zlatom je jedno od najizazovnijih istraživanja u geologiji, a danas izaziva sve veće interesovanje širom sveta. Delatnost kopanja zlata povećava se iz godine u godinu, a smatra se da najveće zalihe zlata na celom svetu ima Južna Afrika.

Što se evropskih zemalja tiče, kada je u pitanju količina iskopanog zlata, u tome prednjače Rusija i Španija, ali i Turska sve više napreduje. U poslednje vreme otkrivaju se i velika nalazišta zlata u Švedskoj i u Finskoj. Međutim, da li ste znali da velika nalazišta zlata postoje i u našoj zemlji?

Da li ste znali da je Srbija vodeća zemlja u regionu po količinama zlata koje je deponovano u trezorima Narodne banke? Da li znate da postoji nalazište zlata u Srbiji koje se smatra jednim od najbogatijih i najperspektivnijih nalazišta na celom svetu? Da li ste čuli da svetske kompanije ulažu svoj novac upravo u iskopavanje zlata u Srbiji?

U ovom tekstu ćemo vam reći koja su to najveća nalazišta zlata u Srbiji i kolike količine zlata su u pitanju. Kada vidite neke statističke podatke, biće vam jasno zašto je Srbija toliko popularna kada je ruda zlata u pitanju.

U kojim delovima Srbije ima najviše zlata?

najveca-nalazista-zlata-u-srbiji

Što se Srbije tiče, postoji oko 20 polja na kojima se primarno istražuje zlato i još preko 30 polja na kojima se zlato istražuje uz neke druge metale. Poznato je da ima dosta rudnika na Kosovu i Metohiji, gde se nalaze i glavni centri rudarstva.

Ipak, prema najnovijim geološkim istraživanjima, najveća nalazišta zlata kod nas se nalaze na istoku naše zemlje, odnosno u okolini Zaječara, Bora, Majdanpeka i Negotina. Smatra se da u istočnoj Srbiji ima negde oko 130 tona zlata. Veća nalazišta zlata u Srbiji se nalaze još i u blizini Medveđe i Raške. Osim naših domaćih kompanija, u tim krajevima se i mnoge svetske kompanije bave traženjem zlata i ulažu velike novce.

O kojoj količini zlata je reč?

Srbija se nalazi na 62. mestu u svetu po količini iskopanog zlata. Međutim, gotovo sva količina zlata u Srbiji se proizvodi u okolini Bora. Američka rudarska kompanija “Friport Mekmoran” (Freeport-McMoRan) je u okolini Bora otkrila jedno od najvećih i najbogatijih nalazišta zlata i bakra na celom svetu. Ova kompanija je objavila da je u okolini Bora pronašla čak 98 tona zlata. Još neka istraživanja su pokazala da je u proteklih 100 godina u okolini Bora pronađeno ukupno oko 160 tona zlata.

Do sada je u svetu najpoznatije bilo nalazište u Americi, tačnije rudnik Holister, gde se moglo izvući u proseku 27,20 grama zlata po jednoj toni rude.

Međutim, kada to uporedimo sa količinom zlata koju dobijamo u Boru, onda vidimo zašto je Bor postao toliko popularno nalazište. Zapravo, prema statističkim podacima, u okolini Bora se izvlači čak 50,3 grama zlata po rudi, što je gotovo duplo više nego u Americi. Ta lokacija u okolini Bora koja obiluje zlatom ali i bakrom nazvana je ,,Čukaru Peki”. Amerikanci su do ovih fantastičnih rezultata došli kopajući na dubinama od oko pola kilometra, tačnije između 558 i 559 metara dubine.

Amerikanci i Kanađani su najveći eksploatatori rudnika u okolini Bora, gde su izbušili čak oko 42 kilometra bušotina, pa možda i više. Smatra se da se u ovom nalazištu nalazi bogatstvo vredno gotovo 18 milijardi dolara. Osim zlata, Amerikanci na ovom području nalaze i bakar u enormnim količinama.

Prema nekim nezvaničnim informacijama, u okolini Bora ima i oko 7-8 miliona tona bakra, a takođe se mogu naći i drugi plemeniti metali. Nalazište u okolini Bora se smatra najbogatijim ne samo zlatom nego i bakrom. Prema nekim nezvaničnim informacijama, rezerve bakra u Boru i okolini procenjuju se na čak milijardu tona te rude, ali to tek treba da se potvrdi u budućim istraživanjima.

Jedno od novijih nalazišta zlata u Srbiji nalazi se i na Žagubici, gde se smatra da ima oko 38 miliona tona ove rude. Takođe, smatra se da na Crnom vrhu u istočnoj Srbiji osim bakra ima i zlata, pa bi i to područje trebalo detaljnije istražiti.

Rezultati koji se dobijaju istraživanjem zlata u okolini Bora su veoma važno otkriće koje bi moglo da unapredi rudarsku industriju u Srbiji. Ako su rezultati koje prenosi američka kompanija tačni i ako je zaista toliko zlata iskopano u okolini Bora, onda je to sjajna vest i predstavlja veliki podstrek za dalja iskopavanja. Amerikanci u iskopavanje nalazišta u okolini Bora godišnje ulažu čak 15-20 miliona evra. Kompanija navodi da je potrebno da se ostvari još mnogo dobrih rezultata i da se iskopa još mnogo zlata da bi se počelo sa eksploatacijom.

Nakon što ste videli statističke podatke vezane za nalazišta zlata u okolini Bora, sada možete i sami da vidite o kolikom bogatstvu je tu reč. Takođe, o tome koliko je Srbija bogata zlatom svedoče i domaće i strane kompanije koje se bore da što više novca ulože u nalazišta zlata.

Sponzorisano: