Zeleni aventurin kamen – dejstvo, upotreba, iskustva i cena

Poludragi kamen aventurin predstavlja jedan od oblika kristala kvarca, tačnije, on je mešavina kvarca i još jednog minerala koji je poznat kao feldspat.

Takođe se u njegovom sastavu može naći i manja količina minerala hematita, koja je upravo odgovorna za njegov metalik ili srebrni sjaj, posebno kada je prirodni aventurin naknadnom obradom ispoliran.

Za aventurin je vrlo karakteristično, da može da bude različitih boja – žut, zelen, crven, crn, ili pak plav. Pošto je, kako je već rečeno, mešavina nekoliko minerala, može se javiti čak i u šarenoj, tj višebojnoj formi. Ime aventurin je italijanskog porekla i potiče od reči a ventura što u prevodu znači dobra sreća, bogatstvo, izobilje ili lepota življenja.

U daljem tekstu prevashodno ćemo se baviti svojstvima zelenog aventurina, koji je poznat i pod nazivom „indijski žad“ ili „carski kamen“, kako su ga zvali u drevnoj Kini.

Ovaj kamen ima tipično neprovidan izgled i tamno-zelenu boju koja može biti prožeta ili kao „isprskana“ srebrnim tačkama, ili pak imati prirodan srebrnkasti odsjaj. Upravo zeleni aventurin, kao izuzetno vredan prirodni poludragi kamen, ima najbolje i najjače efekte u kristaloterapiji.

Danas su najveća prirodna nalazišta ovog minerala u Indiji, Rusiji, Kini, Brazilu, Africi, Kolumbiji, Italiji i Austriji. Cena mu u mnogome zavisi od porekla, a najvredniji su oni minerali koji dolaze iz Brazila ili iz Afrike.

Njegova tvrdoća po Mosovoj skali se kreće između 6,5 i 7.

Prema horoskopskim znacima, zeleni aventurin je kristal koji je najdelotvorniji za osobe rođene u znaku raka.

Osobine i dejstva zelenog aventurina

Ovaj poludragi kamen se smatra kamenom poslovnog uspeha, napretka i karijere. Jača pozitivne misli, pa osoba koja ga koristi postaje optimistična i puna energije. Pojačava koncentraciju i unapređuje logično mišljenje, i na taj način deluje pozitivno kod rešavanja nekih umnih poslova ili naučnih zadataka.

Veoma podstiče i intenzivira i kreativnost i sposobnost brzog razmišljanja, pa na taj način doprinosi i pronalaženju najboljeg puta za postizanje kako profesionalnog cilja, tako i materijalnog uspeha i bogatstva. Ima sposobnost da „privuče“ novac i materijalne stvari, pa se smatra kamenom koga ljudi treba da nose kao amajliju kada igraju igre na sreću.

Efekti kristaloterapije

Prema kristaloterapiji, svakom kristalu odgovara pojedina energetska tačka ili čakra, kojih na našem telu ima ukupno sedam. Kristali se na ove tačke postavljaju, i ostavljaju se na njima obično oko 10-15 minuta. Imaju sposobnost, da putem ovih navedenih tačaka telo ispune pozitivnom energijom i zdravljem, odnosno da iz njega eliminišu bolesti i negativnu energiju koja se vremenom nakupila.

Kada se određeni kristal napuni negativnom energijom koju je preuzeo „u sebe“ iz našeg organizma, potrebno ga je pre svega od te negativnosti očistiti tj isprazniti. To se u praksi može postići na nekoliko načina, a pre svega u zavisnosti od toga o kom se kristalu, tj mineralu konkretno radi. Većina kristala čisti se pranjem pod mlazom vode ili potapanjem preko noći u posudu sa vodom. Sa druge strane, pojedini kristali koji „ne podnose vodu“ prazne se zakopavanjem u zemlju na 24 sata, a zatim se obrišu mekanom i suvom tkaninom.

Punjenje, odnosno obnavljanje energije kristala, se u većini slučajeva vrši njihovim direktnim izlaganjem sunčevoj svetlosti, tj energiji. Oni kristali koji ne podnose dnevno svetlo ili sunce, pune se ili na mesečini, ili pak u prisustvu nekog drugog kristala koji im daje deo svoje energije.

Kristali se, u kristaloterapiji kao alternativnoj metodi lečenja, mogu koristiti na više različitih načina. Veoma je popularna izrada nakita ili amajlija sa određenim kristalima, zatim stavljanje kristala na odgovarajuće delove tela ili pomenute energetske tačke, tj čakre. Jedan od jednostavnijih načina za upotrebu svakako je i nošenje određenog minerala u ruci, ili pak samo njegovo posmatranje, ili držanje na nekom mestu u prostoru, a koje je blizu osobe kojoj kristal treba da donese pozitivnu energiju.

Pojedini kristali se mogu upotrebiti i jednostavnim potapanjem u čašu vode, koja se posle određenog vremena popije, naravno, tek nakon što se kristal/kristali iz nje izvade. Nekada se kristali mogu usitniti i pretvoriti u fini prah, koji se rastvara sa odgovarajućim uljima ili u medicinskom alkoholu i koristi za spoljnu upotrebu, kao sredstvo za masažu ili aromaterapiju.

Zeleni aventurin, energetska polja i zdravlje

Zeleni aventurin je kamen takozvane „srčane“ odnosno četvrte čakre, kojoj pripadaju organi sredogruđa – srce, pluća i disajni putevi i grudna žlezda (timus). Postavljen na ovu energetsku tačku, ovaj mineral je otvara i puni pozitivnom energijom, a njene organe održava zdravim, tj štiti od bolesti.

Ovaj kamen ima efekta u lečenju oboljenja srca i krvnih sudova, a pre svega je od pomoći osobama koje pate od povišenog krvnog pritiska (hipertenzije). Sve to se pre svega postiže upravo zahvaljujući sposobnosti ovog minerala da smanji nivo lošeg holesterola u krvi, i time spreči nastanak aterosklerotičnih promena na krvnim sudovima. On podstiče cirkulaciju i snabdevanje tkiva krvlju i kiseonikom, pa na taj način značajno smanjuje i rizik i od nastanka srčanog ili moždanog infarkta.

Aventurin pomaže u lečenju bronhitisa i drugih bolesti disajnih puteva i pluća. Olakšava disanje tako što čisti disajne puteve od nakupljenog sekreta i omogućava njegovo izbacivanje, tj iskašljavanje. Takođe,veoma je efikasan u terapiji hroničnih zapaljenskih oboljenja sinusa. Umiruje zapaljenskim procesom izmenjenu sluznicu sinusa, i sprečava dodatne komplikacije, pre svega u smislu nekih infekcija ili iritacija.

Kod kožnih oboljenja najpoznatiji je kao saveznik u terapiji alergijskog dermatitisa, ali i psorijaze, kao i nekih infektivnih oboljenja kože. Pomaže kod problema sa opadanjem kose i podstiče njen rast i poboljšava kvalitet.

Sa mentalnog i psihičkog aspekta, aventurin umiruje prenaglašena i negativna osećanja kakva su razdražljivost, nervoza, bes ili napetost. Ima antidepresivni i umirujući efekat, opušta i misli i telo, smanjuje stres i podstiče lepo raspoloženje i radost. Takođe pozitivno deluje kod nesanice i ružnih snova, pa se često stavlja pored kreveta ili ispod jastuka prilikom spavanja. U kristaloterapiji se smatra da je zeleni aventurin jedan od najjačih minerala za lečenje ili ublažavanje psihijatrijskih poremećaja (psihoza i neurotičnih stanja), bilo sam, ili pak kombinovan sa kristalom malahitom.

Za ovaj poludragi kamen, veruje se da je posebno delotvoran kod ublažavanja napada migrene, ali da takođe ima efekta i kod glavobolja bilo kog drugog uzroka. Smanjuje učestalost i jačinu bola, i zato se koristi i u terapiji brojnih hroničnih bolnih stanja. Od velike je pomoći kod reumatizma, artritisa i artralgija (upala i bolova u zglobovima), ali i nekih drugih oboljenja koštano-zglobnog sistema.

Ima veliki značaj u obnavljanju i jačanju oslabljenih ćelija imunog sistema, tako što deluje na timus ili grudnu žlezdu, koja je jedan od centralnih organa imunske odbrane organizma. Takođe, čuva funkciju ostalih žlezda kakvi su nadbubrežne žlezde i tiroidea (štitna žlezda). Deluje na endokrini pankreas tako što reguliše izlučivanje i stvaranje insulina, i sprečava nastanak šećerne bolesti.

U digestivnom traktu ubrzava i pomaže varenje, ali i čuva vitalnost i pravilnost funkcije ovog sistema u celini. Koristi se za korigovanje prekomerne telesne mase, kao pomoćna terapija kod dijetetskog režima ishrane, jer ima snažnu sposobnost da ubrzava energetski metabolizam. Pomaže kod oboljenja bubrega i urogenitalnog trakta uopšte. Posebno je efikasan za izbacivanje peska ili kamena iz mokraćnih puteva i mokraćne bešike.

Iskustva sa aventurinom

Iskustva osoba koje su koristile zeleni aventurin su različita, zavisno od toga u koje ga je svrhe neka osoba primarno namenila i koristila. Neko je, na primer, ovaj poludragi kamen pribavio pre svega zbog njegove lepote, ali je naknadno primetio da mu je pomogao da dobije „neke sitnije sume novca u igrama na sreću“, ili da mu je poboljšao raspoloženje i doneo spokoj i ravnotežu duha i tela. Druge osobe navode da su zeleni aventurin koristile za „rasterivanje“ ružnih snova i nesanice, i da su ga držale pored kreveta dok su spavale, te da im je bio od izuzetne pomoći u ove svrhe.

Ovaj mineral se može nositi oko vrata u vidu ogrlice, najbolje u kombinaciji sa čistim srebrom. Takođe, kako je prethodno već napomenuto, može da se koristi i kao pomoćna terapija u lečenju određenih patoloških stanja ili poremećaja, i tada ga je dovoljno postaviti direktno na kožu iznad odgovarajućeg mesta na telu tj mesta koje se „tretira“.

Ako se koristi kao sredstvo za rešavanje problema sa spavanjem ili ružnim snovima, može se staviti pored uzglavlja ili ispod jastuka pre odlaska na počinak.

Obrađen tj ispoliran prirodni zeleni aventurin se koristi i za masaže i za opuštajuće welnes ili spa tretmane. Postoji verovanje da, ukoliko ovaj poludragi kamen postavite u prostoriju u kojoj radite ili pak u svoju kuću ili stan, da pomenuti prostor „čisti“ od negativizma i loše energije, a privlači sreću i napredak.

Čišćenje, pražnjenje i punjenje aventurina

Zeleni aventurin se nakon upotrebe (a najčešće na svakih 15 dana), čisti, tj „prazni“, bilo pranjem pod mlazom mlake vode, bilo ostavljen u posudi sa vodom preko noći, zajedno sa gorskim kristalom. Njegova energija se obnavlja, tj ovaj mineral se „puni“ direktnim izlaganjem sunčevom svetlu i toploti što češće i što duže.

Cena aventurina

Cena zelenog aventurina, kreće se oko 20 dinara za jedan gram ovog poludragog kamena. Naravno, cenu određuje njegovo prirodno poreklo, kvalitet obrade i čistoća samog minerala. Ono što je važno naglasiti je da je njegova cena veoma pristupačna, ako se uzmu u obzir sva njegova pozitivna svojstva i delotvornost.

Sponzorisano: