Peridot kamen – dejstvo, upotreba, iskustva i cena

Peridot, ili drugačije nazvan olivin, je mešoviti mineral iz grupe silikata. On u sebi pored silicijum oksida sadrži i magnezijum, kiseonik i gvožđe, pa se ne može smatrati čistim mineralom. Od dva navedena imena koje poseduje, prvo ime – peridot je dobio od grčke reči peridon što u prevodu znači dragoceni kamen ili kamen energije. Ime olivin je pak dobio po latinskoj reči oliva što bi bukvalno prevedeno značilo maslina, ali se više odnosi na karakteristično maslinasto-zelenu boju ovog kamena.

Međutim, sam intenzitet zelene boje ovog poludragog kamena je veoma varijabilan, i zavisi pre svega od količine gvožđa koje ovaj mešoviti mineral u sebi sadrži, pa mu samim tim boja ide od svetlo zeleno-žute, preko maslinaste do tamno zelene boje. Najviše se cene oni poludragi kamenovi koji su tamnijih maslinastih nijansi. Sam po sebi, ovaj mineral je providan i staklaste je strukture, i ima izrazit zelenkasti odsjaj.

Iako dosta retko, može, među dobrim poznavaocima i ljubiteljima kristala i stena, biti poznat i pod svojim trećim imenom – kriolit, a koje ima svoje poreklo od dve grčke reči – chrysos što znači zlatan i lithos što znači kamen. Ovaj naziv – zlatni kamen, se pre svega odnosi na vrednost ovog minerala u izradi nakita i u draguljarstvu, gde se smatra veoma vrednim zbog svoje lepote koja podseća na prave smaragde, a koji pripadaju grupi dragog kamenja (za razliku od peridota koji je samo poludragi kamen).

Tvrdoća po Mosovoj skali se kreće između 6,5-7.

Kamen je osoba rođenih u kalendarskom mesecu avgustu, a gledano prema horoskopskim znacima to je mineral koji najviše odgovara osobama rođenim u znaku ribe.

Najpoznatija i najbogatija prirodna nalazišta ovog minerala su danas na području SAD-a, Meksika, Brazila, Afrike, Australije, Kine, Pakistana i Avganistana, na Kanarskim ostrvima, na plažama Himalaja, kao i u oblasti nekadašnje Burme (a današnjeg Mjanmara). Od evropskih zemalja najviše ga ima u Nemačkoj, Norveškoj i Italiji.

Prema legendi, ovaj kamen koji ima osobinu da svetli u mraku, u drevnom Egiptu se iskopavao noću, jer se smatrao čudotvornim zbog svoje lepote i sjaja. Verovalo se da je predstavljao komad koji je otpao od samog Sunca, upravo zbog svojih fluorescentnih osobina. Nađen je u sastavu mnogih meteora koji su pali na zemlju, pa se zato smatralo da je dar sa neba. Upravo iz tih navedenih razloga, od davnina se pretpostavljalo i to da ovaj mineral ima sposobnost da u život unese svetlost, a da tera zle sile i zle duhove.

Osobine i dejstva peridota

Kamen je mira i spokojstva, lepote i vedrine, uravnotežuje telesnu i duhovnu energiju i doprinosi velikim poslovnim i profesionalnim uspesima i brzom napretku. Smatra se kamenom čestitosti, visokog morala i pravednosti, pa ga i danas u obliku prstenja nose katolički sveštenici.

Ima efekta u očuvanju bračne zajednice i prave ljubavi. Kamen je koji se bori protiv preljube ukoliko se nosi uz sebe. Pomaže povređenim osobama da prebole staru izgubljenu ljubav ili prevaru, i rešava ih osećaja ogorčenosti, pakosti, ljubomore kao i ljubavne patnje i ljubavnih jada. U stara vremena, upravo od ovog kamena su se pravile „ljubavne amajlije“, jer se smatrao darom koga je na Zemlju poslala lično boginja Venera.

Takođe, peridot se smatra mineralom koji ima sposobnost da oslobodi od napetosti i stresa, naročito ako se nosi u kombinaciji sa zlatom. Ima moć da „privuče“ materijalnu dobit tj novac i bogatstvo, pa se veoma često može videti postavljen u vidu amajlije, bilo iznad ulaznih vrata, bilo iznad ili u blizini mesta putem kojih u kuću ulazi svetlost, kao što su na primer prozori.

Takođe se može staviti na mesta gde se uobičajeno čuva novac ili neke druge dragocene stvari, kakvi su novčanici, džepovi, kutije za nakit i druga slična mesta. Osobama koje ga nose uz sebe, obezbeđuje dobro zdravlje, oslobađa ih nesanice i lošeg i depresivnog raspoloženja.

Peridot i zdravlje

Peridot, odnosno olivin, je kamen četvrte čakre, koja se nalazi u predelu grudnog koša, a naziva se i „srčanom čakrom“. Organi koji ovoj energetskoj tački pripadaju, i čija se funkcija i zdravlje osigurava i reguliše pozitivnom energijom koja kroz četvrtu čakru ulazi, jesu srce, pluća, disajni organi i timus (grudna žlezda). U kristaloterapiji, pored olivina, tj peridota, na četvrtu čakru tj njeno otvaranje, deluju i drugi kristali zelene boje kakvi su smaragd, malahit i žad.

Peridot utiče na zdravlje srca i krvnih sudova, i sprečava nastanak brojnih bolesti i poremećaja kardiovaskularnog sistema. Pre svega povoljno deluje na normalizovanje izmenjenog krvnog pritiska, pa se u kristaloterapiji smatra alternativnim pomoćnim sredstvom za lečenje hipertenzije (povišenog krvnog pritiska). Povoljno deluje na rad disajnih organa, a posebno pomaže u lečenju astme i hroničnog bronhitisa kod osoba koje ga koriste. U ovim bolestima, smiruje nadražajni noćni kašalj i proređuje i ublažava napade gušenja i otežanog disanja. Pomaže kod upalnih procesa grla i krajnika, i uopšteno ublažava infekcije i zapaljenja koja zahvataju sve organe usne duplje.

Smatra se da peridot ima efekta u lečenju infektivnih oboljenja uopšte, a posebno povoljno deluje kod zapaljenja i infekcija na koži. Zahvaljujući sposobnosti da obnavlja i regeneriše tkiva, on zaceljuje površne rane i sprečava da se inficiraju različitim mikroorganizmima, a pre svega bakterijama.

Pored svega navedenog, peridot ima sposobnost da izoštrava vid, da leči takozvano „kokošije slepilo“, tj slabovidost koja nastaje u sumrak, kao i da olakša brojne druge tegobe i bolesti koje su za organ čula vida vezane.

Na digestivni trakt deluje tako što poboljšava procese varenja i resorpcije hranljivih materija. Veruje se da je jako dobar kao pomoćno sredstvo za terapiju čira na želucu ili tankom crevu. Pomaže rad creva i sprečava zapaljenske crevne bolesti.

Nadalje, peridot pokazuje i dosta pozitivne efekate na funkcionisanje štitne žlezde. Time što reguliše pravilnost njenog rada, on uspostavlja ravnotežu metaboličkih sistema organizma u celini. Deluje i na timus, odnosno grudnu žlezdu, čime podstiče stvaranje imunih ćelija i ojačava imuni sistem i odbrambene sposobnosti organizma.

Ovaj kamen pomaže ženama prilikom porođaja, i to tako što podstiče kontrakcije i time olakšava i ubrzava proces rađanja.

Iskustva sa peridotom

Iskustva korisnika su veoma brojna i raznovrsna, ali u suštini dosta pozitivna i opravdavaju upravo onu namenu za koju je kristal u prvom redu i korišćen. Neki su naveli da im je ovaj kamen pomogao u pojačanju delovanja lekova koje inače redovno koriste u terapiji hroničnih oboljenja.

Sa druge strane, pojedinim korisnicima je pomogao da se osete „oslobođenim od zlih duhova i da povrate pozitivnu energiju i vedrinu“. Mnogi navode da im je, ili pomogao da prebole stare partnere i prevaziđu ogorčenost, ili pak da izleče i kontrolišu ljubomoru u novoj emotivnoj vezi.

Čišćenje i punjenje peridota

Ovaj kristal je najbolje nositi u obliku ogrlice ili prstena, pre svega u kombinaciji sa zlatom, jer tada ispoljava najbolje i najsnažnije efekte.

Čisti se, tj „prazni“ nakon svake upotrebe, pod mlazom mlake vode u trajanju od nekoliko minuta.

Punjenje ili obnavljanje energije ovog kristala vrši se njegovim direktnim izlaganjem sunčevoj svetlosti i toploti.

Cena

Cena ovog poludragog kamena se kreće od 250-300 dinara, za jedan gram prirodnog peridota, a vrednost mu određuje pre svega – prirodno nalazište sa koga potiče, intenzitet boje i kvalitet obrade.

Sponzorisano: