Gorski kristal kamen – dejstvo, upotreba, iskustva i cena

Kristaloterapija koja se bavi proučavanjem delovanja raznih vrsta kristala na ljudsko telo u najrazličitije svrhe, jeste deo alternativne medicine te se smatra da ona može imati određenu ulogu i u terapiji raznih bolesti. Postavlja se međutim pitanje, kako to pojedini kristali sudeluju u lečenju najrazličitijih ljudskih bolesti i stanja?

Da bismo na najlakši način shvatili kako to kristali pomažu u očuvanju našeg zdravlja, moramo se najpre informisati o tome da se ljudsko telo sastoji od energetskih polja i energetskih centara, takozvanih čakri. Svaka od tih čakri ima posebno dejstvo na neki segment ljudskog organizma, na kakav organ, odnosno na njegovu funkciju.

Svako telo okruženo je aurom, tj elektromagnetnim poljem, a sami kristali upravo utiču svojim vibracijama na tok te energije i njeno kanalisanje, postavljanjem na pojedine čakre, u blizinu tela ili oko njega. Na taj način kristali imaju uticaja na fizičko telo kao i na njegovu celokupnu energiju. Onoga trenutka kada na svoje telo, tj na odgovarajuću čakru postavite svoj kristal, to ukazuje na činjenicu da ste vi otpočeli lečenje.

Takođe, ono što je veoma bitno za zapamtiti, jeste da je za energiju dovoljno i da samo nosite svoj kristal uz sebe, u svom džepu ili pak svojoj torbi.

Uz to, kristal možete držati i u svojoj spavaćoj, dnevnoj ili radnoj sobi i on će pomoći da vam se poboljša san, koncentracija, ili da odnosi među članovima porodice budu bolji. Za meditaciju kristale možete položiti i pored sebe, u svoju blizinu, dok je takođe moguće spravljati i eliksire od raznih vrsta kristala, koji se najčešće koriste za oporavak raznih probavnih tegoba ili pak bolesti kože.

Gorski kristal kamen

Gorski kristal jeste jedan od najčešćih i najrasprostranjenijih kristala minerala na planeti Zemlji. Zapravo, po učestalosti predstavlja drugi mineral koji je zastupljen na Zemlji, te se u Zemljinoj kori može naći sa svojih 12%. Imena pod kojima je ovaj mineral još poznat jesu kvarc, stenoviti kvarc, bezbojni kremen i kvarcni kristal. Može se pojavljivati u svom čistom obliku, ili u kombinaciji sa drugim elementima, kao silikat.

Nalazišta ovog kamena jesu rasprostranjena širom sveta, a najviše je zastupljen u Brazilu, SAD-u, na Madagaskaru, u Meksiku, Indiji, pa i uRusiji, Češkoj i Mađarskoj. Gorski kristal koji se može naći u našoj zemlji, potiče sa planine Rudnik, koja obiluje ovim i te kako korisnim mineralom.

Gorski kristal koristio se u brojnim drevnim civilizacijama. Tako su plemenski narodi Maje i te kako bili privrženi ovom mineralu i verovali u njegove čudotvorne moći, dok su stari Rimljani verovali da se radi o daru bogova, te da sadrži njihovu energiju, pa stoga ljudima daje snagu, mudrost i hrabrost. Naziv ovog kamena vodi poreklo od grčke reči krystallos, čije značenje u prevodu glasi led. Tako, stari Grci su ga smatrali ledom koji ni najjače vatre nisu mogle da otope.

Stara verovanja govore da je Herkul sa planine Olimp bacio kristal istine, te da se ovaj tom prilikom razbio u paramparčad koju danas nazivamo Gorski kristal. To je, kako se smatra, kamen sunca, zdravlja, sreće i blagostanja. Može se koristiti kako za lečenje, tako i za napajanje energijom. On je, kako se smatra, u stanju da skladišti svu energiju, energiju sunca, bilja, drveća, a da je zatim, kada je to potrebno, prenese na čoveka tokom procesa lečenja na primer.

Osobine gorskog kristala

Ovaj dragi kamen je mlečno beo ili prozračan, uglavnom sjajan. Može biti raznih oblika i dimenzija, okruglast, špicast, kratak ili dug, oblika grozda, ili sa raznim oblicima unutar njega, poput mehurića, ključića, duha, mosta i slično. Gorski kristal se može naći u vidu poliranih oblutaka, privezaka različitih oblika, u okviru narukvica, lanaca, ali i stena, i njegova cena varira od svega nekoliko stotina dinara pa naviše, u zavisnosti od kvaliteta, vrste nakita, kombinacije sa drugim elementima, dimenzija i slično.

Već smo rekli da je u pitanju kvarc, tj jedinjenje silicijum dioksida. Na Mosovoj lestvici tvrdoće, on odgovara broju 7. Kao poludragi kamen i varitet kvarca, ima specifičnu gustinu od 2,53-2,69g/cm3, dok je njegova teemperatura topljenja oko 1670 stepeni Celzijusa. Indeks refrakcije ovog minerala jeste od 1,552-1,554. Jedna zanimljivost vezana za ovaj kamen, jeste da ukoliko se on prikači u automobilu na mestu naznačenom za dovod goriva, doči će do smanjenje potrošnje istog, tj do uštede u potrošnji goriva, a zbog svojih karakteristika koje dolaze do izražaja u štednji energije.

Vrste Gorskog kristala

U zavisnosti od oblika i broja šiljaka koje sadrži, postoji više vrsta Gorskih kristala, te se tako pominje Gorski kristal sa jednim šiljkom, Gorski kristal sa dva šiljka, Gorski kristal Blizanci, Gorski kristal Fantom, Gorski kristal fantom od Hlorita i Gorski kristal Most.

Gorski kristal sa jednim šiljkom jeste kristal sa telom koje ima šest strana. Na jednom svom kraju ovaj kristal je ravan, dok na drugom kraju poseduje šiljak. Ovi kristali nam pomažu da svu svoju energiju fokusiramo na ono što žarko želimo, te da se skoncentrišemo na te naše želje. Korisni su za ljude kod kojih je, recimo, uzrok kakve bolesti ili stanja jedan oboleli organ, kome je potrebno posvetiti puno pažnje. Isto tako, ovaj kristal će nam pomoći da se oslobodimo kakvih loših navika, ali da isto tako stvorimo neke nove, korisne navike.

Gorski kristal sa dva šiljka retka je pojava u prirodi o obično se može naći u sklopu, tj u kombinaciji sa drugim kristalima, a raste u glini ili kakvoj drugoj mekanoj materiji. Ovi kristali su veoma jaki i moćni, jer uspevaju da istovremeno i privlače energiju, a i da je kanališu i usmeravaju. Tada sami centar ovog kristala predstavlja nekakav prostor gde se sreću i neutrališu svi naboji koje ovaj kamen prima i otpušta. Idealan je za telepatiju, kao i za rad na daljinu, a karakteristika zbog koje je poseban jeste i činjenica da kroz jedan svoj šiljak on prima negativnu energiju, a da je potom prečišćenu u pozitivnu, šalje na oba svoja šiljka dalje.

Gorski kristal Blizanci predstavljen je sa dva ili više kristala šiljaka koji su srasli, tj paralelno su spojeni. Koristan je za kreiranje ravnoteže u životu, ali i za pronalaženje srodne duše.

Gorski kristal Fantom – fantomi jesu prirodne inkluzije u kristalima, pa tako, ukoliko malo bolje sagledamo ovaj kristal, učiniće nam se kao da se u njemu nalazi skriven još jedan kristal. Ovaj kristal idealan je za meditaciju, za prisećanje i vraćanje stvari iz prošlog života u ovaj, za uspostavljanje ravnoteže i razumevanje najrazličitijih životnih faza kroz koje prolazimo. Oni mogu da nam vrate neka sećanja iz prošlosti i pomognu nam da se sa njima suočimo.

Gorski kristal fantom od Hlorita jeste dosta redak i veoma neobičan kristal. Donekle mu se pripisuju i isceliteljske moći. Pomaže nam da budemo inspirativni i da ostvarimo i realizujemo svoje zamišljene ciljeve. Koriste se često u kombinaciji sa ametistom, a u cilju uklanjanja negativne energije koja se u nekom periodu implantirala u naše telo i duh.

Gorski kristal Most prepoznaje se po tome što na sebi sadrži mali kristal i nekoliko manjih kristala koji u njega ulaze, a on je delom unutra a delom je van. Ovaj kristal nam omogućava da pronađemo balans između svog unutrašnjeg bića i spoljašnjeg sveta, tj između „ja“ i ostalih stanovnika vanjskog sveta. Dobro je da ga poseduju govornici, ljudi koji imaju česte javne nastupe i oni koji često propagiraju kakve nove ideje i zamisli javnosti. Poznat je pod imenom „unutrašnje dete“, a smatra se da je veoma dobar i za nastavnike i predavače, jer uspeva da uspostavi razumevanje između predavača i učenika.

Duhovno značenje gorskog kristala

Ovaj mineral se smatra „kamenom svih kamena“. Njegova energija zapravo predstavlja energiju Božje svetlosti na zemlji. On deluje tako što svu negativnu energiju pretvara u pozitivnu, dakle, deluje kao katalizator i kao transformator energije. Ovaj kamen deluje tako što odbija od čoveka svaku vrstu negativizma, negativnu energiju, negativne sile, misli, zla dela. On je ogledalo naše duše, koju spaja sa univerzumom, sa nečim božanskim. U nama budi skrivenu božansku svetlost.

Kada je u pitanju isceljenje bilo kog tipa, smatra se da je ovaj kamen najbolji u tome. On nas leči od bilo kakvih pretrpljenih trauma, bilo onih iz detinjstva, bilo onih koji su nas pratili kroz život i odrastanje. On pomaže ljudima da podignu nivo svog samopouzdanja, da ne tonu u samosažaljenje, već povećava energiju i daje snagu čoveku. Idealan je jer može da zameni svaki drugi kamen, ali i da sakupi energiju svih drugih minerala, te da tako pozitivno deluje na čoveka sa svih aspekata. Smatra se dijamantom među kristalima.

Smatra se da ne postoji kristal koji nas, kao i naše telesno, više povezuje sa duhovnim svetom od ovog kamena. Kako smo već i rekli, on ima sposobnost da sa veoma velikom lakoćom prima, ali i daje energiju. Stoga, za njega je ustaljen i naziv „energetski menadžer“. Istovremeno, on je i prijemnik i predajnik i odašiljač. Kada energiju predaje, on je usmerava, fokusira, kanališe i pojačava. Kada energiju prima, on je skladišti i čuva za kasniju upotrebu, ali i za transformisanje u bilo koji neophodan oblik. Ovo je kristal koji u ljudima budi talente, koji stvara osećaj optimizma, koji dovodi u harmoniju duhovno i fizičko u čoveku.

Kvarc je taj koji pročišćava auru, koji otklanja negativne vibracije, dok istovremeno pojačava pozitivne. Smatra se da je dobar za sve čakre, kao i za sve horoskopske znake. Koristan je da se na vreme otkriju sve preteće bolesti, te se tako često koristi u prevenciji i blagovremenom otkrivanju slabosti koje zahvataju naš organizam. Sa druge strane, smatra se da ima dejstvo poput magneta, tj da može povlačiti našu ruku ka mestima za koja se smatra da su obolela ili da mogu da obole.

To je mineral koji doslovno može sve. Kamen koji leči sve i koji preuzima ulogu svakog drugog kamena, ukoliko nam on nije pri ruci. Da vrati sećanja koja su se izgubila, da reši svaki problem, da podigne samopouzdanje i a nam vrati naše moći i sposobnosti za koje smo bili ubeđeni da su izgubljene i zaboravljene. On nas uči da znamo i da nikada ne zaboravimo ko smo zapravo, tera od nas tešku karmu i oslobađa naš put ka lepom, ka dobrom, ka Božjem, dakle ka savršenstvu. Gorski kristal bi bilo poželjno držati u svakom domu. Smatra se da će on na taj način omogućiti kruženje pozitivne energije u domu, kao i da će poboljšati međuljudske odnose u porodici.

Lekovito delovanje Gorskog kristala

Rekli smo već da je ovo mineral koji deluje na sve čakre, a isto tako je i idealan za sve horoskopske znake. Takođe smo pomenuli i njegovo dejstvo na prevenciju brojnih bolesti i stanja, tj na njihovo blagovremeno otkrivanje. Ukoliko se drži u domu, dobro ga je držati u blizini raznih kućnih aparata, kompjutera, televizora i drugih aparata koji emituju zračenja.

Ovaj kristal je najdelotvorniji u terapiji neuroloških bolesti i tegoba, kod vrtoglavica, mučnina i glavobolja, a osobito migrenoznih. Položen na najrazličitije čakre, pozitivno će delovati na rad štitne žlezde, na krvotok, srce i pluća, a ako se postavi na pupčanu čakru, dobro će delovati i na probavni sistem. Dobar je i u pomoćnoj terapiji kod paraliza, kod osipa i oticanja. Kožu čini mekšom. Idealna je zaštita od virusnih i bakterijskih infekcija, a isto tako pomaže i u prevenciji i borbi protiv raznih vrsta tumorskih procesa.

Iako nije farmaceutski lek, on se može koristiti za spravljanje eliksira koji se mogu nanositi spolja, na razne kožne promene, opekotine i rane, ili se pak može ispijati, za bolje zdravlje probavnog sistema, a osobito želuca i creva. U svakom smislu te reči, Gorski kristal vraća snagu i vitalnost svakom čoveku. Na nivou uma, ima sposobnost da poveća pamćenje i poboljša koncentraciju. Eliksir koji se od njega dobija idealan je za jačanje imuniteta, kao i za čišćenje organizma od toksina, a dobija se tako što ovaj kamen odstoji preko noći u izvorskoj vodi, te se potom popije izutra na gladan stomak.

Ovaj mineral idealan je za meditaciju. Donosi mir i spokoj, smanjuje groznicu, otoke i prolive, stimuliše imuni sistem, dovodi kiseonik u tkiva i stabilizuje krvni pritisak. Na srce deluje i preko regulisanja cirkulacije i sprečava nastanak infarkta. Ovaj mineral balansira rad hipofize, a samim tim obezbeđuje i balans, ravnotežu i homeostazu svih hormona u organizmu. Nadalje, on jača fizičku snagu, smiruje emotivnu razdražljivost i napetost, otklanja sve blokade kod ljudi.

Čišćenje i punjenje Gorskog kristala

Kada kupite svoj primerak ovog minerala, najpre je neophodno da ga ostavite oko 24h u morskoj soli da odstoji. Potom ga par minuta properete pod mlazom mlake vode, i ostavite da se puni na sunčevoj svetlosti. Tada je ovaj mineral spreman za upotrebu.

Njegovo čišćenje vrši se jednom mesečno, pod mlazom vode ili ga ostavite da prenoći u posudi sa vodom i sa hematitom, a ukoliko ga veoma često koristite, možete to raditi i češće, tj onda kada uvidite da je vašem kamenu potrebna regeneracija. Uvek ga nosite sa sobom, u džepu, rancu, torbici, držite ga u prostoriji kakva je dnevna soba ili pokraj kreveta u kome spavate i nikada ga nemojte davati drugima.

Kako smo i rekli, punjenje ovog kristala vrši se na dnevnoj, sunčevoj svetlosti. Za razliku od drugih obojenih kristala koji se na sunčevoj svetlosti mogu obezbojiti, gorski kristal se puni direktno na njoj, a to punjenje može biti neograničeno.

Gorski kristal i horoskop

Za gorski kristal se smatra da odgovara horoskopskim znacima kakvi su ovan, jarac, rak i lav. Pa ipak, postoji mišljenje da ovaj kamen odgovara i rođenima u znaku strelca. Možemo stoga slobodno reći da ovaj kamen, kako deluje na sve čakre na telu, isto tako deluje i na sve horoskopske znake.

Lavovima će gorski kristal dati snagu da prevaziđu sva postojeća nezadovoljstva i da pronađu iznova optimizam i sigurnost. Takođe horoskopski znak vage i te kako je podložan dejstvu ovog kamena. Vage su znaci koji teže uspostavljanju balansa, harmonije, mira i ravnoteže na svim poljima, a upravo je gorski kristal taj koji će im pomoći da to i realizuju. On će uravnotežiti neodlučnu vagu, smanjiti konfuznost, razbistriti misli i dela. Ovnovima će ovaj kamen smiriti strasti, ljubomoru i posesivnost, kao i želju za osvetom. Za senzibilne ribe Gorski kristal je takođe idealan, jer su one po svojoj prirodi sklone raznim bolestima usled pada imuniteta.

Takođe, njihovo psihičko stanje često zna biti poljuljano, pa u pomoć pozivaju maksimum energije koju im donosi ovaj mineral, radi isceljenja.

Iskustva sa Gorskim kristalom

Dakle, ono što možemo izvesti kao zaključak, jeste to da je ovaj kamen idealan za pripadnike svih horoskopskih znaka, za sve čakre na telu, da je kamen koji u tolikoj meri donosi pozitivnu energiju onome ko ga poseduje, te da može u tom smislu zameniti svaki drugi kristal. On povezuje ono fizičko i duhovno u nama i donosi nam najviši stepen duhovnosti, ljubavi i mira, napredak, intuiciju, a otklanja negativne misli, slabosti, a isto tako i brojne potencijalne bolesti koje mogu zahvatiti ljudski organizam.

Ipak, mogu se javiti i situacije u kojima korisnici i nosioci nakita sa ovim kamenom shvate da on nije za njih jer imaju utisak da im donosi ružne životne događaje. U nekim trenucima imaju osećaj kao da pucaju od samopouzdanja, dok u nekim drugim pak mogu i da zaplaču. Sve ovo može se javiti i kao posledica neadekvatnog punjenja i održavanja Gorskog kristala, te se preporučuje da pre nego što ga u potpunosti odbacite i deklarišete kao za vas nepoželjan kamen, pokušate sa njegovom temeljnom i kvalitetnom, dubinskom obradom i čišćenjem, a zatim i adekvatnim punjenjem.

Sponzorisano: