Verenički prsten – cena i vodič za kupovinu

Verenički prsten je ono najlepše iznenađenje za mnoge dame, čak i onim romantičnim vezama koje su duge i postojane i u kojima je taj specijalan trenutak nešto što se sa potpunom sigurnošću očekuje i čemu se mnoge žene potajno nadaju.

Verenički prsten je važan simbol u životu svakog romantičnog para; to je daleko više od jednog lepog komada nakita, izrađenog od sunčano žutog zlata, prekrasne platine, ledeno sjajnog belog zlata, jednostavnog ili upečatljivog dizajna, sa dragim kamenjem ili bez njega.

Reč je o simbolu ljubavi, zajedništva i vernosti, o romantičnom obećanju dugog i srećnog zajedničkog živta, pretočenom u jedan lep i dragocen prsten.

TRADICIJA I SIMBOLIKA VERENIČKOG PRSTENJA

verenicki-prsten-cena-i-vodic-za-kupovinu

Prstenje je u istoriji ljudske civilizacije oduvek imalo poseban značaj. Zatvoreni krug prstena je oduvek povezivan sa vezanošću, odanošću i trajanjem, pa nije iznenađujuće zašto je baš taj komad nakita preuzet kao važan element u ritualu veridbe. To je simbolički znak vezivanja i obećenja dugog, srećnog zajedničkog života i postojanja.

Običaj darivanja prstenja kao simbola ljubavi i bračnog života bio je prisutan još u drevno doba; u Starom Egiptu je prstenje razmenjivano među supružnicima upravo kao dokaz i simbol neraskidivosti bračne veze. U Zapadnom svetu modernog doba prstenje još uvek ima sličnu simboliku.

Kada je reč o modernoj tradiciji darivanja vereničkog prstenja, taj običaj datira sa kraja XV veka. Ritual darivanja dijamantskog vereničkog prstena vezuje se za gest austrijskog nadvojvode Maksimilijana koji je svojoj budućoj supruzi Mariji darivao pred venčanje prsten sa dijamantom, kao simbol dugovečnosti i vernosti; upravo zbog poznate izdržljivosti ovog kamena, dijamant je ostao najuobičajeniji kamen za dekorisanje vereničkog prstenja u Zapadnom svetu. U ranom hrišćanstvu je takođe odavno postojao običaj darivanja prstenja kao simbola dugovečnog braka.

Rimska magija vereničkog prstena U Starom Rimu, žene su takođe dobijale verenički prtsen, a nosile su ga na srednjem prstu. Taj običaj je poticao od verovanja da se baš na tom mestu nalazi početak vene ljubavi, odnosno nerva koji se proteže pravo do srca, takozvanog amorisa. Noseći prsten na tom prstu, Rimljanke su verovale da tako direktno dobijaju emociju ljubavi od svog dragog.

Leva ili desna ruka – Zanimljivo je da se u zapadnjačkim zemljama, posebno prekookeanskim Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi verenički prsten nosi na levoj ruci, a u istočnoevropskim zemljama, kao što je Srbija, te Poljska i Rusija, on se nosi na desnoj ruci. Tamo gde se nosi na levoj ruci, običaj je bio da se nakon venčanja prebacuje na desnu. Takođe, negde je običaj da se posle venčanja imena mladenaca graviraju na vereničko prstenje, pa se posle rituala venčanja prsten premešta na drugu ruku. U moderno doba, ipak je običaj da to budu dva različita prstena. Odvajanje darovanja vereničkog prstena i venčane burme se pojavilo tek u XIX veku.

Puritanski naprstak – Još jedna zanimljivost je vezana za puritansko odbijanje vereničkog prstenja, u razdoblju baroka; puritanske devojke su umesto toga bile darovane naprstcima za šivenje. Simbolički, naprstak je predstavljao njihovo spremanje za brak; one bi do udaje posvećeno i vredno šile koristeći darovani naprstak.

SAVRŠEN IZBOR I KUPOVINA VERENIČKOG PRSTENA

Iako neki parovi zajedno odlaze da kupe verenički prsten, što je olakšavajuća i sasvim ugodna opcija za oboje, ipak se oduvek nekako obožavao taj faktor iznenađenja i neobuzdane sreće nakon radosnih vesti. Zato mnoge buduće mladoženje često odlučuju da prsten kupe sami, tako da njihova izabrab+niica ne zna šta se uskoro sprema, čak i ako se o tome pričalo i ako sve ide u tom pravcu.

Važno je, naravno, da prsten ispunjava najosnovnije kriterijume, što znači da treba da bude odgovarajuće veličine i da odražava stil osobe kojoj je namenjen. Jednostavno rečeno, verenički prsten treba da oduševi buduću mladu; to ne znači da mora da bude najskuplji i najglamurozniji, već da treba da joj se dopada.

Tajna kupovina vereničkog prstena može da bude malo zahtevnija, ali i uzbudljivija. Potraga za ovako jedinstvenim i posebnim komadom nakita jeste ponekad iscrpljujuća, no svaki muškarac sigurno želi da obraduje svoju dragu savršenim izborom, a da ne pokvari iznenađenje.

Dakle, u potpunosti ohrabrujemo takav pristup kupovini! U nastavku ćemo pokušati da olakšamo daj proces i damo neke praktične smerince vezane za sam odabir prstena, njegovu cenu i druga vezana pitanja.

verenicki-prsten-na-levu-ili-desnu-ruku-cena-i-kupovina

Odabir dragog kamena

Klasičan izbor za verenički prsten je dijamant, dragocen, prelep i potpuno očaravajuć; zanimljivo je da se većina na kraju odlučuje upravo za ovaj prekrasan kamen i da takva klasika nikada ne zastareva. Uobičajen dizajn vereničkog prstena ima jedan centralni, najčešće ovalan dijamant, ali to nije nikakvo pravlo.

Možda niste sigurni da li vaša partnerka želi prsten takvog izgleda ili želi nešto unikatnije, ali statistike mogu da budu od pomoći; čak devedeset posto darovanih verenilkih prstenova upravo su ovakvog, klasičnog dizajna, dok je drugi po redu omiljeni verenički kamen prelepi plavi safir. U suštini, dijamant ili safir su prilično siguran izbor, osim ukoliko ste veoma sigurni u specifčnost stila vaše partnerke i znate da želi nešto što se posebno razlikuje.

Još nekoliko činjenica ide u korist dijamantima i safirima; ova dva draga kamena su, osim što su zaista impresivnog izgleda, takođe i dva najotpornija draga kamena; na skali za određivanje tvrdoće dragog kamenja, sa vrednostima od 1 do 10, dijamant dobija neprikosnovenu desetku, dok safir ponosno nosi ocenu 9. To je još jedan od dobrih razloga za izbor ovih kamenova; oni su prikladni za svrhu svakodnevnog nošenja.

Napomena: Većina ljudi veruje da su safiri isključivo opčinjavajuće duboke plave boje, al oni takođe mogu da budu i žuti ili ružičasti, a prnalaze se i u širokom spektru drugih boja; safiri su takođe i pristupačniji od dijamanata, pa tako mogu i lakše da se uklope u budžet, a sam kamen može da bude veći.

Oblik dragog kamena

Dijamanti se mogu oblikvati, odnosno brusiti na deset načina, a najuobičajeniji oblik je klasičan ovalni kamen; preko sedamdeset posto kupljenih verenčkih prstenova imaju ovalni dijamant. Baš zato što su toliko popularni, okrugli dijamantski verenički prstenovi su i skuplji do ostalih varijanti. Tako brušen kamen je ono što nam je poznato pod nazivom brilijant. Prema nekim procenama, možete da uštedite i do četrdesetak posto ukoliko se odlučite za kamen drugačijeg oblika.

Drugi popularni oblici su Princess, odnosno četvrtasti kamen, jastučasto brušenje, odnosno kamen oblika između četvrtastog i ovalnog, pa oblici Heart, Emerald, Marquise i tako dalje. Sam brus kamena je ono što čovek može da učini da veličanstveni dijamant izgleda još impresivnije, tako da prelamanje svetlosti u njemu dobije još veću bistrinu i sjaj.

Odabir plementog metala

Ako želite da vaša izabranica bude u potpunosti zadovoljna vašim izborom, naravno da je izuzetno važno odabrati pravi materijal od koga se verenički prstenovi izrađuju.

Glavni izbori za verenički prsten su žuto zlato, belo zlato, ružičasto zlato i dragocena platina. Ako ste nesigrni oko odluke, možemo reći da je najveći broj kupljenih vereničkih prstenova izrađen od belog zlata ili platine, ali to ne mora biti vaš izbor; ako vaša partnerka voli posebne i zanimljivo dizajnirane predmete, drugačiji izbor bi mogao da odgovara njenom ukusu, kao što je, recimo, lepo dizajnirani prsten od crvenog zlata, koji deluje zaista unikatno.

Belo zlato i platina izgledaju prilično slično, ali je platina mnogo postojaniji i izdržljiviji materijal, te je i do pedeset odsto skuplji od belog zlata. Da biste stekli najbolji uvid u želju vaše partnerke, obratite pažnju na nakit koji inače nosi, misleći pritom i na materijale od kojih je napravljen, na boje i na dizajn.

Dekoracija prstena

Ključno i presudno u izboru idealnog vereničkog prstena jeste odabrati jedinstveni stil izrade, odnosno dizajn prstena. Kada znate kakav kamen i materijal želite, važno je da obradtite pažnju na čitavu kompoziciju. Tu je veoma važno dobro upoznati njen lični stil; obratite pažnju na odeću koju nosi, kombinacije koje preferira, ali i ceo autfit, uključujući i frizuru, šminku i aksesoare koje nosi.

Važno je da se prsten uklapa i u njen životni stil, radni dan, interesovanja i tako dalje. Da li je ona pasionirani ljubitelj prirode ili glamurozna dama? Da li je sportski, moderni tip ili voli vintidž i retro imidž? Sve je to važno kada je reč o odabiru vereničkog prstena. Tako prsten koji odaberete može da bude sasvim jednostavan i moderan, klasičan i vanvremenski ili nekako drugačije i unikatnije dizajniran.

Napomena: Dosta zlatara nudi mogućnost povraćaja ili zamene prstenja, u slučaju da se vaš izbor ipak nije poklopio sa njenom vizijom; no, ne sumnjamo da ćete uz ovaj vodič ipak napraviti idealan izbor.

Unikatni verenički prstenovi

Poseban odeljak posvećujemo zaista ekstravagantnim i specijalnm vereničkim prstenovima. U pitanju su antikni i proizvoljno dizajnirani prstenovi. Ukoliko vaša izabranica obožava pozorište, kostime, voli umetnost i istoriju, nosi vintidž odeću ili stil koji je inspirisan ranijim epohama, sasvim sigurno će biti opčinjena antknim vereničkim prstenom ili prstenom dizajniranim na takav način. Takvo prstenje je obično unikatno, sa romantičnom istorijom iza sebe, koja često oduševljava dame. Korisna informacija, takvo prstenje obično košta manje od sličnih moderne izrade.

Ako želite nešto zaista posebno, možete da se odlučite na specijalno i unikatno dizajniran verenički prsten; on može da bude inspirisan bilo čime za šta znate da vaše draga voli. Takvo prstenje je idealno za umetničke parove. U tom slučaju ćete sarađivati sa juvelirom u samom dizajniranju prstena. Taj način ima mnogo prednosti i nekoliko mana; pre svega, omogućuje vam da budete deo kreativnog procesa i da oživite iziju, te da svojoj partnerki podarite nešto što ne postoji nigde drugde na svetu.

Sa druge strane, važno je da znate da takva izrada zahteva oko par nedelja, kao i da košta više od već napravljenog prstena.

Veličina prstena

Naravno, jasno vam je da morate da kupite prsten prave veličine. U proseku gledano, većina žena nosi prstenje veličine između 6 i 7, odnosno obima između 16.5 i 17.3 mm, ali to nije pravilo. Najbolje bi bilo da uzmete neki njen prsten i odnesete ga zlataru; neka to bude prsten koji ne nosi često, a vratite ga odmah, kako bi vaš tajni plan uspeo.

Druga opcija je da jednostavno prsten precrtate olovkom na papir i odnesete crtež zlataru. Vodite računa da ocrtate unutrašnju ivicu prstena, jer je to njegov pravi obim.

CENA VERENIČKOG PRSTENA

Kakve god bile vaše želje, važno je da obavite pro,išljenu  razumnu kupovinu. Ne postoje nikakva zacrtana pravila oko toga koliko prsten treba da košta; skuplji prsten uopšte ne garantuje da je izbor bolji.

Najvažnije je da prsten ispunjava vaše ideje, odnosno želju vaše partnerke, ali i da se osećate komforno pri kupovini.

Vodite računa o ostalim troškovima vezanim za venčanje i ostalo. Neke okvirne cene kreću se između 150 i 350 evra, otprilike. Sve zavisi od dizajna i materjala od kojih je prsten izrađen.

Sponzorisano: