Mesečev kamen – dejstvo, upotreba, iskustva i cena

Za ogromnu lekovitost koju nam mogu podariti kristali zna se još od vremena Egipćana. U drevnoj Kini, kristali su se koristili u okviru ajurvede, gde i dan danas zauzimaju počasno mesto.

Pored toga što imaju izvanredne geometrijske oblike, najrazličitije boje i brojne mineralne kvalitete, kristali imaju sposobnost vibracija, koje usklađuju u potpunosti sa ljudskim telom. Tako, oni mogu i da aktiviraju pojedine energetske tačke na telu. Prema verovanju kristaloterapeuta, ljudski mozak ima dar da podsvesno izabere određeni kristal koji je telu u određenom trenutku potreban za rešavanje kakvog zdravstvenog problema.

Broj kristala koji se koriste u najrazličitije svrhe je veoma veliki, a koriste se u vidu narukvica, prstenja, ogrlica, ili se stavljaju na određene tačke na telu, takozvane čakre.

Čakre

Prva čakra jeste čakra korena i njoj odgovaraju boje kakve su crvena ili crna, a kristali koji se na nju stavljaju jesu rubin, čađavac, oniks, hematit, granat i obsidian.

Druga čakra jeste sakralna čakra i njoj odgovarajuća boja jeste narandžasta, a kristali koji joj odgovaraju jesu žad, narandžasti jaspis i karneol.

Treća čakra je solar plexus čakra, a boja koja joj odgovara jeste žuta. Odgovarajući kristali jesu topaz, citrin, žuti kalcit, žuti jaspis i ćilibar.

Četvrta čakra jeste srčana čakra, a odgovarajuće boje jesu ružičasta i zelena. Turmalin, malahit, rozenkvarc, rodonit, rodohrozit, emerald i aventurin jesu kristali koji odgovaraju ovoj čakri.

Peta čakra jeste grlena čakra. Boja koja joj odgovara jeste plava a kristali su tirkiz, akvamarin, kvarc, sodalit, angelit i drugi.

Šesta čakra je čakra trećeg oka. Boja koja joj odgovara jeste ljubičasta, a kristal naravno ametist, iolit i lapis lazuli.

Sedma čakra je krunska čakra a boja koja joj odgovara je providna ili bela. Odgovara joj mesečev kamen, beli ametist, dijamant, gorski kristal.

Kristali se u lečenju raznih bolesti i stanja, kao i za izvlačenje negativne energije mogu postavljati na sebi svojstvene čakre. Takođe, moguće je i vršiti masažu određenog dela tela kakvim poludragim kamenom, gde se on koristi kao instrument za takozvanu kristalnu masažu. Može se kombinovati tom prilikom sa uljem ili losionom za masažu.

Pored toga što kristal možete stavljati na čakre, sa kristalom možete meditirati, možete ga koristiti u okviru hidroterapije, spravljati sa njim razne eliksire, čistiti sopstvenu auru tako što ih postavljamo oko našeg tela. Sa sobom uvek možete nositi svoje kamenje, jedan, dva, tri, pa i četiri kamena, u zavisnosti od toga šta vam je potrebno da privučete ka sebi, da li je to novac, ljubav, više energije i slično. Stavite ga u džep od pantalona, u torbicu i neka on uvek bude uz vas.

Mesečev kamen

Veoma lep poludragi kamen koji nam dolazi iz Australije, sa Šri Lanke i iz Indije. Može se naći u raznim bojama, od bele, preko žute, bež, pa sve do plave i zelene. Značenje njegovih nežnih boja jeste uklanjanje straha i blagotvorno dejstvo na čoveka u situacijama kada u osećanjima preovladava stres. Njegov engleski naziv jeste Moonstone i svetlost koja se o njega odbija i preliva podseća neodoljivo na svetlost meseca, te otuda i njegov naziv. Prema legendi, osoba koja ga drži u ustima za vreme punog meseca, postaće vidovita i moći će da predvidi buduće događaje koji slede.

Reč je zapravo o silikatnom mineralu čija je formula (Na,K)AlSi3O8. Stepen tvrdoće ovog kristala prema Mosovoj skali iznosi od 6-6,5, dok je njegova specifična gustina oko 2,55 g/cm3. Indeks refrakcije je od 1,533-1,552. Zbog svog raznolikog oblika i isto tako raznih boja u kojima se može naći, smatra se da je najlepše ovaj kamen nositi u vidu priveska ili pak prstena. Cena za priveske, pločice i prstenje sa ovim kamenom kreće se od svega nekoliko stotina dinara pa naviše.

Osobine mesečevog kamena

U Indiji se ovaj kamen smatra svetim kamenom putnika. Njegovo najmoćnije delovanje odvija se noću. Osoba koja nosi nakit, a najčešće prsten sa ovim kamenom, nosi zapravo uz sebe amajliju za ljubav, ali isto tako i talisman za svoje jake emocije koje ne ume da savlada. U Arapskim zemljama kamen je korišćen u velikim porodicama i služio je da pojača plodnost, kako muškaraca, tako i žena. Čak se u nekim kulturama i danas koristi tako što se stavlja u ženske džepove ili prišiva u spavaćice žena, kako bi povećao plodnost, olakšao trudnoću i porođaj, ali i menstrualne tegobe. Stari Rimljani su od njega pravili nakit i verovali da kroz njega vlada boginja Diana, koja je zaštnica majki i koja daruje bezuslovnu ljubav majki svojoj deci.

Ovo je, kako se smatra, kamen koji obeležava nove početke. Kako mu samo ime govori, veoma je povezan sa Mesecom kao planetom, a njegov dan kada je najdelotvorniji jeste ponedeljak. Mesec koji se pripisuje njegovom najjačem dejstvu jeste septembar. Njegovo najefikasnije delovanje bazirano je, tj usmereno je na umirivanje emocija. Ovaj kamen je ispunjen pasivnom energijom žena, te je u prvi mah najbolji za stišavanje emocija, prenagljenih, ishitrenih, brzopletih, a nadasve burnih reakcija. Zapravo je idealan za žene koje imaju kakvu dozu agresije u sebi, kao i za mačo muškarce, kojima pomaže da otkriju i neku svoju nežniju, ženstveniju stranu ličnosti. On zapravo može da pomogne da se „zaleđeno muško srce otključa“.

Smatra se da ovaj kamen za vreme punog meseca može da podstakne lucidne snove. Idealan je za razvoj intuicije, ali i za empatiju. Kako utiče na razvoj intuicije, njegovo donekle magijsko svojstvo ogleda se u tome da razvija i vidovitost i da pojačava čula, pa i da razvija kakve natčulne sposobnosti kod čoveka. On smiruje stres i emotivnu nestabilnost, a može da poboljša emotivnu inteligenciju i da stabilizuje emocije. Smatra se da on zapravo balansira odnos između mentalnog i fizičkog, tako što pre svega reguliše i dovodi u homeostazu hormonalni sistem osoba. Takođe, on usklađuje jin i jang energiju i uklanja naše strahove od budućnosti i događaja koji su pred nama.

Pored toga što emocije postaju kontrolisane od strane volje, uz pomoć ovog kamena, može se kod emotivno labilnih osoba popraviti i raspoloženje, a isto tako se za njega smatra da donosi slatke i lepe snove, kao i ljubav. Ovaj kamen dovodi um i srce u stanje ravnoteže, a ukoliko su ljubavnici posvađani, moguće ih je, kako se smatra, uz pomoć ovog kamena i pomiriti. Čak, može uticati i da se nemirna i previše nestašna deca umire, a deluje i na mir i blagostanje porodice.

Lekovita svojstva mesečevog kamena

Mesečev kamen kao i svaki drugi kristal ima važnu ulogu u pomoćnoj terapiji raznih bolesti i stanja. I on se kao i svi drugi kristali postavlja na određene čakre, preko kojih nam može pomoći u isceljenju najrazličitijih boljki, ili se pak koristi u vidu eliksira koji se konzumira nakon što kamen odstoji u izvorskoj vodi ili pak kakvom čaju.

Čakre na koje se najčešće stavlja mesečev kamen jesu četvrta – srčana za emocije, druga – sakralna i na čelo za spiritualna, intuitivna i vidovnjačka iskustva. Takođe, postavljanje kamena na treću čakru, dovešće do razumevanja emocija, njihove razgradnje i izbegavanja starog načina reagovanja. Za ovo se najčešće koristi kamen boje breskve ili žućkasti kamen, uz pomoć koga mi učimo da razlikujemo ono što želimo od onoga što nam je zaista potrebno. Stavlja se i na sedmu čakru. Eliksir kako se smatra može da leči nesanicu, ali i da isto tako ukloni mesečarenje. Međutim, tokom punog meseca ga je zbog lucidnih snova, poželjno ukloniti iz svoje spavaće sobe i generalno iz blizine.

Kako smo već i pomenuli, ovaj kamen ima sposobnost da uspostavlja hormonsku ravnotežu, kako kod muškaraca, tako i kod žena. Služi tako i za ublažavanje simptoma klimakterijuma, PMS-a kod žena, a smatra se i da olakšava porođaj. Ovaj kamen ima sposobnost i da pročišćava krv, ali i čitav metabolizam od toksina, ali i da isto tako reguliše nivo šećera u krvi. Pored toksina koje eliminiše digestivnim traktom, on čini i da se organizam oslobodi viška vode. U slučaju postojanja problema sa jetrom i pankreasom, ovaj kamen može u mnogome pomoći. Problemi sa kožom, kosom, problemi sa vidom, uz pomoć mesečevog kamena postaju prošlost.

Još neke od bolesti kod kojih pomaže upotreba ovog kristala jesu i žutica, epilepsija, depresivna stanja, a podstiče i krvnu i limfnu cirkulaciju. U kombinaciji sa srebrom idealan je za nervne bolesnike.

Čišćenje i punjenje mesečevog kamena

Čišćenje mesečevog kamena odvija se pod mlazom mlake vode i to nakon svake upotrebe. Tom prilikom odvija se i njegovo pražnjenje, pa ga je neophodno naravno iznova napuniti energijom i pozitivnim vibracijama. Punjenje se najčešće vrši noću, izlaganjem kamena mesečevoj svetlosti.

Ukoliko posedujete nakit koji je sačinjen od ove vrste kristala, možete ga prazniti jednom u mesec dana u posudi sa hematitom ili uz gorski kristal i to preko noći. Kamen se može očistiti i sam, ukoliko se izloži svetlosti punog meseca na 24-48h.

Mesečev kamen i horoskop

Horoskopski znak kome ovaj kamen najbolje pristaje jeste znak raka. Pored njega, tu su još i znaci ribe, škorpije, vodolije i vage. Kako mesečev kamen donosi radost, uspeh, sreću i ljubav, idealan je za emotivnog i odanog raka, jer njime najpre upravljaju emocije, ali i jedna od veoma bitnih ličnih osobina kakva je istrajnost. On im tako pomaže da što pre dođu do zacrtanog cilja, kao i da se probude iz svojih sanjarenja i vrate se u realnost.

Kod škorpije mesečev kamen zna da ublaži emocije i da smiri uzavrele strasti. Već smo pomenuli da je mesec u koime mesečev kamen ispoljava maksimum svoje energije koju prenosi na čoveka i dostiže maksimum dejstva, mesec septembar. Dan njegovog najvećeg dejstva je ponedeljak, što je i svojstveno za kakve nove početke koji dolaze uz pomoć ovog kristala.

Zaključak

Lista kristala koji se pojavljuju iz dana u dan i koji svakom čoveku mogu odgovarati po najrazličitijim svojim osobinama, biva sve veća. Ova lista, kako se smatra, nikada neće biti potpuna, jer će se uvek pronalaziti neki novi kristali koji će se na nju moći dodati i sa kojima će se pokušati da se ona upotpuni.

Nakon što izaberete za sebe odgovarajući kamen, nadalje ga koristite za ono za šta vam je prvenstveno potreban, bilo da je u pitanju lečenje, meditacija ili nova energija. Koristite kamen za postavljanje na svoje čakre, za lečenje i ublažavanje tegoba, a koristite i eliksire koje od njih spravljate kako za piće, tako i za masažu ili kupanje u njima. Ne zaboravite pri tom i da ih redovno praznite od negativne energije, kao i da ih na odgovarajući način punite novom, pozitivnom energijom, koja će nadalje biti preneta na vas put pozitivnih vibracija koje vam samo vaš dragi kamen emituje i šalje.

Sponzorisano: